https://444.hu/assets/1415521_685230208163643_1979495473_o.jpg

"Ez egy sikeres dolog volt, csak az indulást csúsztatni kell egy évvel"

sport
2013 december 06., 17:07
comments 3
  • Vasárnap ért haza Magyarországra a Túl az Óperencián expedíció két tagja.
  • A fiúk Európából akartak átkajakozni a Karib-tengerhez.
  • A 6500 kilométeres útra 70 napot terveztek.
  • De aztán egy nap után visszafordultak.
  • Szerintük leginkább egy hibás alkatrész és a rossz időjárás akadályozta meg őket.

"Nem értem hogy merülnek fel bármilyen kérdőjelek, nem jutottunk el odáig, hogy rajtunk álljon a dolog."

Kb. ez az alaptétel, amikor leülünk az újpesti Ady kultúrház büféjében a Túl az Óperencián expedíció két tagjával beszélgetni. Kovácsik Levente és Szabó Norbert Ádám azt mondják, hogy egyáltalán nem kudarcként élik meg a történteket. Közben a beszélgetésnek végig olyan hangulata van, mintha valakinek egy közeli családtagja lenne kórházban.

Egy kis víz a hajóorrban

A visszafordulással kapcsolatban több verzió is keringett.

A Sportgéza portugál lapokra hivatkozva azt írta, hogy a kajak majdnem elsüllyedt, amikor a "mentőhajó" odaért hozzájuk és hogy a rossz időjárástól ijedtek meg, és ezért fordultak vissza. Ez láthatóan elég rosszul esett Norbertnek és Leventének.

Azt mondják, nem így történt a dolog.

halaszhajo

"A víztisztító berendezés hibásodott meg. Ezt csak a parton tudtuk volna kijavítani. Elkezdtünk visszafelé evezni, közben ránk esteledett. A szél miatt nem tudtunk közel kerülni a parthoz, közben nem akartunk rossz víztisztítóval kisodródni a nyílt vízre, ezért segítségül hívtunk egy hajót. Ahol a vontatókötelet rögzítettük és húztak bennünket széllel szemben, akkor került egy kis víz az orrba, de ennyit a hajó egyébként simán kibír. Az időjárás-jelentést már a parton néztük meg, és abból láttuk, hogy idén ezt már veszélyes lenne. Akkor mondtuk, hogy csúsztassuk el."

Az eredeti tervük egyébként az volt, hogy november elején indulnak, azt mondják ilyenkor a legjobbak a körülmények, de kifutottak az időből. Azt mondják, hogy szervezési problémák, pénzügyi okok és eszközhiány miatt nem tudtak időben elindulni, és így a visszafordulás után már nem korrigálhattak.

"Egy ház építésénél is megcsúszik az ember, mi is megcsúsztunk a felszerelés összeszedése körül."

A verseny szervezői tudtak rólunk

Egyáltalán nem érzik úgy, hogy felkészületlenül vágtak volna bele az expedícióba.

tengeren

"A hajó teljesen alkalmas volt erre. A Tasmán-tengert keresztül evező párosnak egy hasonló kajakja volt."

Ezzel kapcsolatban egyébként felvetődik, hogy annak az ausztrál párosnak egy árnyalattal több tapasztalata volt, mint nekik.

"Tengeri nép az ausztrálok, nekik több lehetőségük volt arra, hogy a nyílt vízen is evezzenek. Egyébként mi is voltunk tengeren egy hétig, teszteltük magunkat. Az óceánra nem mentünk ki."

Mondjuk a tengeri tesztelés nem az expedíciós hajóval történt. Azt ki akarták vinni egy hétre az Adriára, de az időhiány miatt végül ez nem történt meg.

Az is kérdés persze, hogy egy hét tenger után be lehet-e felelősséggel vágni egy 70 napos óceáni expedícióba.

"Nem tudom, hogy mi a fokozat a tenger és az óceán között. Akiket mi ismerünk, és megcsinálták ezt a távolságot, azok is futással, szárazföldi sportokkal készület erre. Mit csinálsz? Átevezel egy feleekkora óceánt?"

Norbert és Levente azt mondják, hogy több száz evezős tette már meg azt a távolságot, amit ők akartak kajakkal. Minden évben novemberben idul verseny a Kanári-szigetekről. Ők is ahhoz a mezőnyhöz akartak csatlakozni, napi kapcsolatban voltak a szervezőkkel, akik állításuk szerint rájuk is úgy figyeltek volna, mint az indulókra.

kajakosok_farafaway_4

Bölcsebb lett volna várni egy évet

A srácok nagyon szeretnék újra megpróbálni a dolgot jövőre. Az expedíció eddig kb. 10 millió forintba kerül, ebből összesen 200 ezer forint volt saját pénz, a többit szponzoroktól szedték össze.

"A szponzorok most is azt mondták, hogy csak így tovább. Ők mellettünk vannak továbbra is."

Azt mondják, hogy benne van a szponzori szerződésekben, hogy ha rossz az idő, akkor eltolhatják az indulást.

Elég sokáig beszélgetjük körbe a "Miért nem sikerült?" témát. Sőt azt is, hogy egyáltalán siker vagy kudarc volt az expedíció. Hogy a körülmények esküdtek-e össze? Hogy a víztisztító, a hajó vagy az időjárás volt-e a hibás.

A végén azért Norbert és Levente is beszélnek egy kicsit arról, hogy beleszaladtak ebbe a dologba.

"Utólag bölcsebb lett volna, ha így átgondoljuk az egészet. Hogy ne rohanjunk, várjunk egy évet. Ez utólag jól látjuk, de amikor ott voltunk, hogy lehet indulni, akkor ezt nem éreztük. Benne voltunk a hajrában."

Azért igyekeznek a halasztás pozitív részeiről is beszélni. Hogy ez egy sikeres dolog volt így, csak csúsztatni kell. Hogy most lesz idő alaposabban letesztelni mindent. Megcsinálhatják az Adriai próbautat. Meg javíthatnak a kommunikáción. Mert zavarta őket, hogy nem ugyanazok az infók vannak a Facebook oldalukon és a honlapjukon. Jövőre erre is figyelnek.

Az első fotót Pálfi Dániel Illés készítette.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.