Strasbourg: Nincs olyan, hogy visszaélésszerű adatigénylés

jog
2013 december 09., 10:57
comments 2

Az Emberi Jogok Európai Bírósága egy osztrák termőföldügyben kimondta, hogy egy civil szervezet adatkérésének teljesítését nem lehet csak azért megtagadni, mert az sok munkával jár. Ez ugyanis sérti az európai emberi jogi egyezményt - írja az Átlátszó.

Ez azt jelenti, hogy nagy terjedelmű adatkérés esetén is érdemben kell indokolni az elutasítást. A konkrét ügy részleteit itt lehet megismerni, magyar szempontból pedig azért különösen fontos az ítélet, mert a kormányzati szervek szívesen hivatkoznak arra közérdekű adatkérések elutasításakor, hogy túl sokat kellene dolgozni ahhoz, hogy összegyűjtsék az adatokat. Úgy néz ki, mégis össze kell majd gyűjteni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.