Hol lesznek a nagy csaták 2014-ben?

POLITIKA
2013 december 10., 12:59
comments 17

Emlékeznek még, amikor Pécsi Ildikó lenyomta Pető Ivánt 1994-ben Zuglóban? Aki nem, annak kár is elmesélni, milyen döbbenetet okozott, hogy az SZDSZ elnökét megelőzte a politikába átkalandozó, és ott nem is sokat maradó színésznő.

Na, ilyesmi várható nagy küzdelmet, esetleg meglepetésgyanút kerestünk, ahogy átnéztük a Fidesz-KDNP, illetve az MSZP/Együtt/PM/Szolidaritás listáit azokról, akik jövőre a 106-ra csökkentett egyéni választókerületben indulnak parlamenti mandátumért.

Orbán egyéniben soha nem nyert, most sem fog

Már elsőre meglepő, hogy milyen kevés a nagy név, pártelnökök nem indulnak (Vona Gáborról még nem lehet tudni, hogy indul-e most).

Orbán Viktor most hagyományosan nem indul egyéniben. 90-ben és 94-ben még próbálkozott ezzel, nem jött be. Utána feladta, pedig 98-ban jobb esélyei lettek volna.

Nem egyéni mandátumot fog szerezni Kövér László sem. Ő egyébként 1990-ben Pápán nyert, még Fidesz-SZDSZ közös jelöltként. 1994-ben már csak fideszesként negyedik lett.

Nem indul Semjén Zsolt KDNP-elnök sem, pedig ő 2006-ban és 2010-ben is megkapta a kalocsaiak többségének a bizalmát. Font Sándort indítja most a felduzzasztott választókerületben a Fidesz, az MSZP-s Garai István lesz az ellenfele, aki kétszer már tudott nyerni, 94-ben és 2006-ban, amikor a pártja is. Ő arról híres, hogy külön lakást bérel az ötszáz darabos játékfigura gyűjteményeinek. Font 1994 óta mindig hozta az egyéni mandátumot, erre ötödször is elég komoly esélye van.

Az ellenzék egy háttéranyagban egyébként mind a hat Bács-Kiskun megyei választókerületet jobboldali adottságúnak minősítette. Az összesen 106 választókerületből 21 kapta meg ezt a címkét. Itt jelöltük, melyek ezek, ne várjuk ezeken a helyeken nagy küzdelmet.

Harrach bevállalta

Ha Semjén nem is, Harrach Péter KDNP-s frakcióvezető elindul Vácon. Az MSZP nem vette fel a kesztyűt, Kiss Zsoltot indítja ellene. De nemcsak itt jellemző, hogy kerülik egymást a nagy nevek.

Talán még a II. XI. és XII. kerület egyes részeiből összerakott budapesti 3-as lesz érdekes. Itt nem indul Pokorni Zoltán, aki inkább polgármester marad. Helyette a 2010-ben Józsefvárosban győztes, még korábban Borsod megyében politizáló Fónagy János igyekszik rászolgálni a hagyományosan jobbos környék lakóinak bizalmára. Vele szemben a Párbeszéd Magyarországért társelnöke, Szabó Tímea indul majd. Csak pártlogók alapján sima Fidesz-győzelem, de lehetnek jó pillanatok.

Papcsák Ferencet Zuglóban az a Tóth Csaba igyekszik megfogni, aki a vagyonnyilatkozatában szereplő 165 milliós megtakarításával parlamenti rekorder, van egy Jaguár S-Type-ja, számos ingatlana. Az egyik kedvenc összecsapásunk lesz, kevés finomkodással.

Baja Ferenc utolsó esélye

Vannak még olyan MSZP-s volt miniszterek, akiknek az lenne az utolsó esélye a parlamentben maradásra, ha megnyernék a körzetüket, mert listán nem kaptak befutó helyet. Ilyen Baja Ferenc (Pest megye 9-es, Nagykáta, Czerván György agrárállamon keresztül vezetne az út az Országgyűlésbe), Szekeres Imre (Pócs János várja Jászberényben, már elkezdődött a személyeskedés, Szekeres Imre lábtörésénél pálffyzott egyet Pócs) és Juhász Ferenc (ő Vinnai Győzővel küzd Nyíregyházán).

Hát mi lesz az MSZP angyalföldi bástyájával?

Elvileg a legnagyobb esélye Angyalföldön van az MSZP-nek mandátumszerzésre. 2010-ben itt mindkét egyéni körzetet vitték a szocialisták (ezen kívül csak Edelényben nem lett fideszes győzelem, ahol a volt fideszes Molnár Oszkár nyert). Angyalföldet a körzetek átszabásánál úgy alakították át és vonták össze, mintha arról eleve lemondott volna a Fidesz, de legalább csak egy mandátumot veszítsen a 2010-es kettővel szemben.

Csakhogy érdekesen alakultak a jelöltek. Az egyik 2010-es MSZP-s hős, Tóth József inkább a polgármesterséget választotta. A másik szocialista győző, Szanyi Tibor pedig az Európai Parlamentbe megy. A szocialisták Hiszékeny Dezső alpolgármestert indítják. Vele szemben a Fidesz meghúzta azt, hogy a 2010-ben Szanyi ellen bukó Szalay Ferencet indítják újra. És itt érdekes a DK-s jelölt is, aki nem más, mint Vadai Ágnes. Ha nem lesz alku Gyurcsánékkal, simán hozhatja ezt a kerületet is Szalay.

Kormánytagok, akik beleállnak

A kormányból Hende Csaba, Varga Mihály, Fazekas Sándor és Navracsics Tibor száll harcba. Varga 1998 óta mindig Karcagon indult, most a II.-III. kerületből összerakott választókerületben próbál szerencsét, jó esélyekkel. Az Együtt jelöltje, az egykori fideszes Szelényi Zsuzsa lesz az ellenfele. Karcagon Varga helyén Fazekas Sándor agrárminiszter indul, Ozsváth László lesz az MSZP jelöltje, nem tűnik szorosnak. Hende marad Vasban (Nemény András a kihívója), Navracsis pedig Veszprémben. Az ő ellenfele Pál Béla, MSZP-s országgyűlési képviselő (aki Orenburgban lépett be annak idején az MSZMP-be) lesz. Pál 1994 óta képviselő, 2002-ben, 2006-ban nyert Veszprém megyében egyéni mandátumot, de óriási meglepetés lenne, ha akár csak megszorítaná Navracsicsot.

Kósa és Lázár könnyű ellenfele

A Fidesz ötfős elnökségéből Orbán Viktort már említettük, ahogy azt is, hogy Pokorni Zoltánt a parlament maga hagyja hidegen. Pelczné Gáll Ildikó sem indul. Kósa Lajos a debreceni városházát hátrahagyva viszont igen. El nem tudjuk képzelni, mi kellene ahhoz, hogy az Együtt-PM-es Szegedi István legyőzze. Lázár Jánost Hódmezővásárhelyen pedig bizonyos Varga Péter próbálja megelőzni.

Rogán Antal frakcióvezető a Belvárosban a Millás Juhász Péterrel kell versenyre, ez például biztosan az egyik legszórakoztatóbb párharc lesz, borítékolhatóan sok drogosozással, és kiváló helyi lapokkal.

Az óvatos pártelnökség

Az MSZP 14 tagú elnökségéből csak hatan indulnak egyéniben. Ahogy 2002 óta mindig, most is listáról fog bejutni Mesterházy Attila pártelnök, nem lesz jelölt Gúr Nándor alelnök, Horváth Csaba (akit főpolgármester-jelöltnek tartogatnak), Demeter Márta, Kunhalmi Ágnes, Winkfein Csaba, a roma ügyekért felelős, maga is roma Teleki László, Szanyi Tibor pedig, ahogy már írtuk, az Európai Parlament listáján lesz.

Arra sem nagyon fogja felkapni a fejét senki, akik indulnak. Többnyire nem országosan ismert, de egyéniben országgyűlési mandátumot szerzett képviselőkkel kerülnek szembe. Harangozó Tamás (Tolna 1-es, Szekszárd, a Fidesz mostani országgyűlési képviselője, Horváth István lesz az ellenfele), Simon Gábor (XVIII. kerület, fideszes ellenfele Kucsák László lesz), Bangóné Borbély Ildikó (Hajdúszoboszlón Bodó Sándor országgyűlési képviselő várja), Varga László (Sebetyén László OGY-képviselővel vív). Korózs Lajos Hatvanban a 2010-ben győztes Szabó Zsolttal találkozik. És lesz egy Tóth Bertalan-Csizi Péter-meccs Baranyában. Nem várunk látványos csatákat.

Nők harca?

Egyetlen választókerületet találtunk, ahol a két nagy tömb egyszerre indít női jelöltet (az MSZP két jelöltet még nem nevezett meg). Borsod 1. választókerületében, Miskolcon a fideszes Csöbör Katalin az Együtt-PM-es Nagy-Korsa Judittal harcol meg a mandátumért. Csöbör Ildikó a hat fideszes női jelölt egyike (összesen 106-ból). Az MSZP 73 eddig ismert jelöltjéből nyolc nő van. Az Együtt/PM-nél viszont majdnem egyharmados az arány, 31-ből 9.

EVK OEVK HELY DK E14-PM MSZP FIDESZ JOBBIK
#1 Bp 01. V. kerület Kerék-Bárczy Szabolcs Juhász Péter (Milla) Rogán Antal
#2 Bp 02. XI. kerület Bács Márton Józsa István Simicskó István
#3 Bp 03. XII. kerület Bauer Tamás Szabó Tímea (PM) Fónagy János
#4 Bp 04. II. kerület Kecskés Balázs Szelényi Zsuzsanna (Együtt) Varga Mihály
#5 Bp 05. VII. kerület Szabó Zoltán Kocsis-Cake Olivio (PM) Rónaszékiné Keresztes Monika Mária
#6 Bp 06. VIII. kerület Simon György Pál Tibor Vas Imre
#7 Bp 07. XIII. kerület Vadai Ágnes Hiszékeny Dezső Szalay Péter
#8 Bp 08. XIV. kerület Niedermüller Péter Tóth Csaba Papcsák Ferenc
#9 Bp 09. X. kerület Élő Norbert Burány Sándor György István
#10 Bp 10. III. kerület Hazai Iván András Kiss László Menczer Erzsébet
#11 Bp 11. IV. kerület Arató Gergely Kiss Péter Hollósi Antal Gábor
#12 Bp 12. XV. kerület Hajdú László Móricz Eszter László Tamás
#13 Bp 13. XVI. kerület Sebők László Tordai Bence (PM) Szatmáry Kristóf
#14 Bp 14. XVII. kerület Gy. Némethz Erzsébet Lukóczki Károly Dunai Mónika
#15 Bp 15. XVIII. kerület Ferencz István Simon Gábor Kucsák László
#16 Bp 16. XX. kerület Nemes László Hiller István Földesi Gyula
#17 Bp 17. XXI. kerület Borka-Szász Tamás Szabó Szabolcs (Szolidaritás) Németh Szilárd
#18 Bp 18. XXII. kerület Gréczy Zsolt Somfai Ágnes (PM) Szabolcs Attila
#19 Ba 01. Pécs Kunszt Márta Tóth Bertalan Csizi Péter
#20 Ba 02. Pécs Nagy Ferenc Szakács László Hoppál Péter
#21 Ba 03. Mohács Zátonyi Zita Olt Gergely Hargitai János
#22 Ba 04. Szigetvár Sütő László Berkecz Balázs Tiffán Zsolt
#23 BáK 01. Kecskemét Szécsényi Imre. Király József Salacz László
#24 BáK 02. Kecskemét Kopping Rita. Laskovics Diána dr. Zombor Gábor
#25 BáK 03. Kalocsa Nagy József Garai István Font Sándor
#26 BáK 04. Kk.félegyháza Nagy Lajos Mester Sándor Lezsák Sándor
#27 BáK 05. Kk.halas Molnár László nincs még véglegesítve a jelölt Bányai Gábor
#28 BáK 06. Baja Telegdi András Teket Melinda Zsigó Róbert
#29 Bé 01. Bécsaba Árgyelán György Miklós Attila Vantara Gyula
#30 Bé 02. Rogán Gyula László Rejtő József Dankó Béla Samu Tamás Gergő
#31 Bé 03. Gyula Máthé Zoltán Máthé Zoltán dr. Kovács József
#32 Bé 04. Orosháza Kasuba István Varga Zoltán Simonka György
#33 BAZ 01. Miskolc Varga Gergő Nagy-Korsa Judit Csöbör Katalin Badány Lajos
#34 BAZ 02. Miskolc Debreczeni József Varga László Sebestyén László Pakusza Zoltán
#35 BAZ 03. Ózd Hell István Nyakó István Riz Gábor Egyed Zsolt
#36 BAZ 04. K.barcika Kocsis György Klimon István Demeter Zoltán Miklós Árpád
#37 BAZ 05. Sa.újhely Majoros László Vécsi István Hörcsik Richárd Pasztorniczky István
#38 BAZ 06. Tiszaújváros Mádliné Sütő Margit Pap Zsolt Mengyi Roland Balla Gergő
#39 BAZ 07. Mezőkövesd Sebe Máté Nyeste László Tállai András Bóta Mihály
#40 Cso 01. Szeged Binszki József Szabó Sándor Bohács Zsolt Rácz Tibor
#41 Cso 02. Szeged Csóti Zsombor Bátyai Edina B. Nagy László Tóth Péte
#42 Cso 03. Szentes Nagy Huszein Tibor Komáromi Zoltán Farkas Sándor Dudás Zoltán
#43 Cso 04. Hódmv.hely Buzás Anna Varga Péter Lázár János Kiss Attila
#44 Fe 01. Székesfehérvár Ráczné Földi Judit Márton Roland Varga Tamás  Mező Balázs
#45 Fe 02. Székesfehérvár Jávor Sándor Herczog Edit Törő Gábor  Fazakas Attila
#46 Fe 03. Bicske Horváth András Tessely Zoltán  Gáspár Kornél
#47 Fe 04. Dunaújváros Mezei Zsolt Magyar András Galambos Dénes  Pintér Tamás
#48 Fe 05. Sárbogárd Ecsődi László Juhász János Varga Gábor  Árgyelán János
#49 GyMS 01. Győr Glázer Tímea Fábián György Simon Róbert Balázs
#50 GyMS 02. Győr Neupor Zsolt Varga Márk Kara Ákos
#51 GyMS 03. Csorna Szabó Zoltán Kránitz László Gyopáros Alpár
#52 GyMS 04. Sopron Szalai László Kalmár István Ivanics Ferenc
#53 GyMS 05. Mosonmó.vár Ábrahám Tivadar Lehóczki Attila Nagy István
#54 HB 01. Debrecen Faragó Lajos Csaba Szegedi István Kósa Lajos Herpergel Róbert
#55 HB 02. Debrecen Varga Zoltán Rónai György Pósán László Kőszeghy Csanád Ábel
#56 HB 03. Debrecen Debreceni Zsolt Pallás György Tasó László Ágoston Tibor
#57 HB 04. Berettyóújfalu Csontos János még nincs véglegesítve a jelölt Vitányi István József Ulics Erika
#58 HB 05. Hajdúszob. Rimóczi János Bangóné Borbély Ildikó Bodó Sándor Rigán István
#59 HB 06. Hajdúbösz. Éles András Kathiné Juhász Ildikó Tiba István Csaba Kulcsár Gergely
#60 He 01. Eger Hegedűs János Szalóczi Géza Nyitrai Zsolt Sneider Tamás
#61 He 02. Gyöngyös Szilveszter Péterné Sós Tamás Horváth László
#62 He 03. Hatvan Basa Zoltán Korózs Lajos Szabó Zsolt
#63 JNSz 01. Szolnok Zeller István Iváncsik Imre Bene Ildikó Baráth Zsolt
#64 JNSz 02. Jászberény Gedei József Szekeres Imre Pócs János Budai Lóránt
#65 JNSz 03. Karcag Mércse Ildikó Ozsváth László Fazekas Sándor Lukács László György
#66 JNSz 04. Törökszentm. Szarva Koppány Bendegúz Rózsa Endre Boldog István Csányi Tamás
#67 KE 01. Tatabánya Lusztig Péter Lukács Zoltán Bencsik János
#68 KE 02. Esztergom Krentf András Szilágyi László Völner Pál
#69 KE 03. Komárom Konczer Erik Székely Antal Czunyiné Bertalan Judit
#70 Nó 01. Salgótarján Egyed Ferdinánd Boldvai László Becsó Zsolt Kutas József
#71 Nó 02. Balassagy. Szedlák Sándor Borenszki Ervin Balla Mihály Kiss László
#72 Pe 01. Érd Tímár András Csőzik László Aradszki András Pulai Edina
#73 Pe 02. Budakeszi Kakuk György Szabóné Müller Tímea Csenger-Zalán Zsolt Császárné Kollár Tímea
#74 Pe 03. Szentendre Szűcs Erika Szinna Gábor Hadházy Sándor Murányi Levente
#75 Pe 04. Vác Krauze István Kiss Zsolt Harrach Péter Fehér Zsolt
#76 Pe 05. Dunakeszi Rónai Sándor Szabó Imre Tuzson Bence Nyíri Márton
#77 Pe 06. Gödöllő Penz András Kovács Barnabás Vécsey László Bertha Szilvia
#78 Pe 07. Vecsés Turcsányi Zsolt Szabó Rebeka Dr. Szűcs Lajos Sas Zoltán
#79 Pe 08. Szigetszentm. Szabó Attila Szentgyögyi József Bóna Zoltán Lupa János
#80 Pe 09. Nagykáta Gallai Dávid Baja Ferenc Czerván György Csanádi Gábor Ferenc
#81 Pe 10. Monor Juhász Sándor Braun Róbert Pogácsás Tibor János Keresztúri Imre
#82 Pe 11. Dabas Sebián-Petrovszki László Bakó Krisztina Pánczél Károly Zábrácki László
#83 Pe 12. Cegléd Czinege Imre Romhányiné Balogh Edit Földi László Volner János
#84 So 01. Kaposvár Kolber István Huszka Imre Gelencsér Attila
#85 So 02. Barcs Kakas József Csendesné Murányi Ibolya Szászfalvi László
#86 So 03. Marcali Polgár Krisztina Harján Dávid Móring József Attila
#87 So 04. Siófok Jordákiné Szakács Éva Harangozó Gábor Witzmann Mihály
#88 SzSzB 01. Nyíregyháza Hunyadi János Jeszenszki András Petneházy Attila
#89 SzSzB 02. Nyíregyháza Balogh Gyula Juhász Ferenc Vinnai Győző Gyüre Csaba
#90 SzSzB 03. Kisvárda Boros László Legény Zsolt Seszták Miklós
#91 SzSzB 04. Vásárosn. Baka István Bíróné Dienes Csilla Tilki Attila
#92 SzSzB 05. Mátészalka Gyújtó Zoltán Halmi József Kovács Sándor
#93 SzSzB 06. Nyírbátor Gyurkovits Attila Helmeczy László Simon Miklós
#94 To 01. Szekszárd Farkas Károly Harangozó Tamás Horváth István
#95 To 02. Dombóvár Csapó László Tigelmann Péter Potápi Árpád János
#96 To 03. Paks Horváth Gábor Heringes Anita Hirt Ferenc
#97 Vas 01. Szombathely Szuhai Viktor Nemény András Hende Csaba
#98 Vas 02. Sárvár Varga Lívia Eleonóra Fehér László Ágh Péter
#99 Vas 03. Körmend Nagy Gábor Wrzava Pál V. Németh Zsolt
#100 Ve 01. Veszprém Katanics Sándor Pál Béla Navracsics Tibor Forgóné Kelemen Judit
#101 Ve 02. Balatonfüred Deák Istvánné Schering Gábor Kontrát Károly Kepli Lajos
#102 Ve 03. Tapolca Keller Imre Horváth József Lasztovicza Jenő Dobó Zoltán
#103 Ve 04. Pápa Kerecsényi Zoltán Gőgös Zoltán Kovács Zoltán Ferenczi Gábor
#104 Za 01. Zalaegerszeg Balogh Miklós Major Gábor Vigh László
#105 Za 02. Keszthely Szermek Zsolt Brunner Tibor Manninger Jenő
#106 Za 03. Nagykanizsa Rada Tamás Göndör István Cseresnyés Péter

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.