Rossz hírünk van: még mindig az Iphone 5S a legjobb videókamera :(((

Tbg
TECH
2013 december 11., 19:19
comments 32

Ha Ön csúcsmobilt szeretne karácsonyra, és már csak azért nem tud dönteni, mert nem tudja, melyikkel lehet jobban fotózni és videózni, akkor ez a cikk Önt érdekelni fogja.

Leteszteltük ugyanis, mit tudnak a legdrágább készülékek, úgy is mint:

  • Samsung Galaxy Note 3
  • Samsung Galaxy S4
  • Sony Experia
  • iPhone 5S
  • Nokia Lumia 1020

Senkit sem akarunk a részletekkel untatni, ezért gyorsan győztest hirdetünk. A csúcskategóriás mobilok között a Kombinált Multimédiás (fotó és videó) Kategóriában a sorrend a 444 szerint a következő:

1.) iPhone 5S
2.) Samsung Galaxy S4
3.) Nokia Lumia 1020

Indoklás

  1. Az iPhone 5S egyszerűen annyit markol, amennyit meg tud fogni. Néhány szempontból gyengébb, mint a konkurensek, de az összehatás sokkal megbízhatóbb bármelyiknél.
  2. Ugyanezért jó a Samsung S4, csak hát kevesebbet tud.
  3. Ha Önnek tényleg egy okos telefonra és egy kiváló kompakt fényképezőgépre (és egy közepesen rossz kamerára) van szüksége egyszerre, akkor válassza a Lumiát. Fényképezésen mindent ver, az iPhone-t is!

Most pedig kibontjuk a lényeget. Ne aggódjon, nem fog elveszni a sok szövegben, annál több fotóval és egy összehasonlító videóval fog találkozni.

Kezdjük egy táblázattal, amely összehasonlítja a tesztelt telefonok alaptudását.

iPhone 5S Xperia Z1 Galaxy Note 3 Galaxy S4 LG G2 Lumia 1020
Max. felbontás 8MP 20.7MP 13MP 13MP 13MP 41MP
Max. felbontás 3264x2448 5248x3936 4128x3096 4128x2322 4160x2340 7712x4352
Szenzorméret 1/3" 1/2.3" 1/3.06" 1/3.06" 1/3.06" 1/1.5"
Rekesz F2.2 F2.0 F2.2 F2.2 F2.4 F2.2
Gyújtótávolság 30mm 27mm 31mm - 29mm 26mm
Vaku Dupla LED Egy LED Egy LED Egy LED Egy LED Xenon, Egy LED
Extrák digitális képstabilizátor, HDR digitális képstabilizátor, HDR digitális képstabilizátor, HDR digitális képstabilizátor, HDR optikai képstabilizátor, HDR optikai képstabilizátor,
Videó 1920x1080, 30 fps (720x576, 120 fps) 1920x1080, 30 fps 1920x1080, 30/60 fps (3840x2160 30 fps) 1920x1080, 30 fps 1920x1080, 30 fps 1920x1080, 30 fps
Fps: frame/sec azaz másodpercenkénti képkockaszám

Jöjjenek a legek

A Nokia Lumia felbontása eszméletlenül nagy, 41 megapixel, vagyis a legnagyobb felbontású mind között, kétszerese a soron következő Sonynak. A Nokiának van ráadásul a legnagyobb szenzormérete, vagyis ez nyeli be a legtöbb fényt, színt, információt.

A legérzékenyebb a fényre a Sony (rekesz), és ennek van a legszélesebb látószöge is, magyarul ugyanakkora távolságból ez lát a legtöbbet a világból.

A Samsungok papíron ugyanazzal a videomodullal mennek, a Note 3 viszont erősebb chipet kapott hozzá, emiatt nagyobb felbontásban tud videózni, fotózni.

Kiemelkedő még, hogy az iPhone 5S tud 120 fps-sel videót rögzíteni. Ezzel már remek slowmotion, azaz lassítós videókat lehet forgatni, hiszen negyedére lassítható különösebb torzulás nélkül a standard sebességű felvétel. Az iPhone 5S rendelkezik a legkisebb felbontással, a konkurensek többet tudnak papíron.

Lássuk mindezt a gyakorlatban!

Disclaimer:

  1. Ilyen-olyan logisztikai kudarcok miatt a Nokia Lumiát nem tudtuk akkor tesztelni, amikor a társait. Ezért a tesztfelvételeken nem ugyanazokban a helyzetekben próbáltuk ki, mint a többit. Mint látni fogjuk, ennek sok jelentősége nem lesz majd.
  2. A telefonokat a gyári beállításokkal és fényképező szoftverekkel, automata módban próbáltuk ki. A képeket legfeljebb méreteztük, más utómunkát, fényelést, kontrasztmódosítást stb. nem használtunk.

A gyertyafényes Mikulás

mobilteszt-nokia-lumia-samsung-note-iphone-5s-lg-g2-sony-experia-444-01-indoor-colors

Tipikus helyzet: családtag beöltözik Mikulásnak, és bár még világos van, a szokásos téli félhomály, girlandok és gyertyafény uralkodik a lakásban, a Mikulást viszont le kéne fényképezni.

  • A Lumia elképesztően jól lát a sötétben, szép, éles képet csinál.
  • Meglepő, hogy az iPhone mennyire zajos (pixeles) képet készített. Ha viszont azt nézzük, hogy összhatásban (színátfogás, kontraszt, fehéregyensúly) melyik a legkorrektebb, a valósághoz leghűbb kép, akkor az iPhone a második.
  • A Samsung sem rossz, bár ami a színeket illeti eléggé egyszínű (bőrszín túl piros, vö: az iPhone-on látható bőrszínnel). Ami sokkal nagyobb baj, hogy elveszti a részleteket, konkrétan foltos a kép. Ez főleg a Note 3-nál látványos.
  • A Sony túlszaturálta, azaz túlszínezte a képet. Ettől vörösödik be a fejem, pedig a girland színeit szépen hozza.
  • A G2 opálos, vajfehér masszát varászolt a képre, botrány.

Vakító napsütés szemből

mobilteszt-nokia-lumia-samsung-note-iphone-5s-lg-g2-sony-experia-444-02-outdoor-backlight-crossroad

Itt azt néztük, hogy ha szembe kapjuk a napot, akkor az automatika mit tud kezdeni a képpel. Mennyire égeti ki a fehéreket, mennyit buktat be feketébe, és egyáltalán: meg tud-e tartani valamit a színekből.

  • A Nokia,  Sony és az iPhone vette jól az akadályokat. A Sony szépen megtartotta a színeket, a Lumia egy kicsit fölé (fehérebb, fakóbb), az iPhone kicsit alulexponál (feketébb), de maradtak a színek is.
  • A beverő fénnyel a Samsung nem tud mit kezdeni, ráadásul idegesítően túlexponál, sok a kiégett fehér részlet. A G2 a beverést ugyan megoldja, a túlexponálást nem.

Színek, színek, színek 1.

mobilteszt-nokia-lumia-samsung-note-iphone-5s-lg-g2-sony-experia-444-03-indoor-colors

Arra voltunk kíváncsiak, mi történik egy nagyobb színkavalkád fotózásánál? Nagyjából átfogja-e a fényképezőgép az egész színpalettát és középen tartja-e, azaz nem mászik-e el valamelyik szín irányába? A tér viszonylag világos, a fényforrás a nagy ablakokon bejövő napfény.

  • Az iPhone megint alulexponált egy kicsit (több a fekete), viszont ennél a legszebbek, legteltebbek a színek.
  • Hiába szaturál túl a Sony, élénkebbek ugyan a színek, de nincs mélységük. A Samsung kicsit fakó.
  • A Nokia szimplán nagyon szép.
  • Az LG G2 maradt alul egyedül már megint ezzel az opálos, bevajazós varázslással, aminek egyelőre semmi értelmét és okát nem látjuk.

Színek, színek, színek 2.

mobilteszt-nokia-lumia-samsung-note-iphone-5s-lg-g2-sony-experia-444-04-outdoor-colors-resolution-total

Hátunk mögül süt a nap hétágra, a természet és a civilzáció pedig mindenféle színben tündököl.

  • Az iPhone fog meg a legtöbbet a színekből. Miközben van mélysége az ég kékjének, van a fű zöldjének is, ahogy a lila graffitinek és a piros cserepeknek. Kompakt élmény megint.
  • A Nokia fényképezője csodálatos, a borús panorámából is micsoda színeket hoz elő!
  • A Samsungok is igen jól visszaadják a szivárvány minden színét, ám kissé fakók.
  • Talán itt jön ki a Sony túlszaturálása a legjobban. A színeket erősen élénkíti, de ez inkább természetellenesnek hat, az árnyalatokat elveszti, neonos hatású.
  • A G2 tejes, fakó, túlexponált, sok helyütt ki is ég (homlokzatok).

Felbontás, részletgazdagság

mobilteszt-nokia-lumia-samsung-note-iphone-5s-lg-g2-sony-experia-444-06-outdoor-resolution

Az előbbi képet látjuk, de 1:1-es nagyításban. Ekkora részlet fér el az eredeti képfájlből ezen a kis helyen (380x430 pixel). Most tessenek jól figyelni, mert itt érhető tetten a

MEGAPIXELES ÁTVERÉS!

Önök is hallották már a reklámban, hogy ennyi meg annyi megapixel, nem?

Attól, hogy egy digitális kamera iszonyatos mennyiségű pixelt tud képezni, még nem jelenti azt, hogy részletgazdag lesz a kép. Ahhoz ugyanis még kell egy jó objektív, érzékeny, minél több információt fogni képes szenzor. Ha ez nincs, akkor többmillió pixeles felbontásnál is csak A Nagy Semmit látjuk.

Arról nem is beszélve, hogy - leszámítva a legújabb generációs, retinás Macintoshokat - nem nagyon van olyan monitor, tévékészülék, ami képes lenne 7500, de akár csak 4000 pixel széles képet 1:1-ben megjeleníteni. Akkor pedig minek az a sok pixel?

  • És be is jön az Apple számítása: hiába csak 8 megapixeles az iPhone, szín- és részletgazdaságban, illetve élességben csak a Nokia Lumia veri.
  • A Lumiát ugyanis nemcsak rengeteg megapixellel, de jó optikával és jobb szenzorral is ellátták.
  • A leglátványosabbat a Note 3 bukja. Felnyomták a megapixelt, de semmit nem tettek hozzá. Zöld és fehér foltok, fűszálak és vakolat helyett.
  • A Sony megint aggresszíven túlszínez, és a részleteket sem látja. A G2 szintén, de még fakó is.

Részlet- és színgazdagság 1.

mobilteszt-nokia-lumia-samsung-note-iphone-5s-lg-g2-sony-experia-444-05-outdoor-colors-resolution

Ugyanezt néztük egy kontrasztosabb helyzetben: kék ég előtte sárga levelek.

  • Az iPhone-nal csak egy képet csináltunk, ami nem lett éles sajnos. Ezer bocsánat, de az azért látszik, szépek a színek megint.
  • Mindkét Samsung viszont kifejezetten ocsmány, ha a levelek széleinek és az ég kékjének a találkozását nézzük. Ezt nevezzik kromatikus aberrációnak. Az éles vonalak, színhatárok mentén szétesik a kép, a színkezelés. Borzalmas, a Note 3-nál még rosszabb, mint az S4-nél.
  • Ugyanez a Sonynál és az LG-nál egyáltalán nem jön ki, ebben jól szerepeltek.
  • A Lumia hozza egy jó kompakt fényképezőgép színvonalát szemrebbenés nélkül.

Részlet- és színgazdagság 2.

mobilteszt-nokia-lumia-samsung-note-iphone-5s-lg-g2-sony-experia-444-07-konyha-resolution

Még mindig a részletekről, de most már különösebb kommentár nélkül. Tessék csak megpróbálni elolvasni a kávésdoboz oldalán a szöveget!

  • A legrosszabb felbontású iPhone ugyanazt látja, mint a többiek.
  • Itt is a Lumia ver rá a konkurensekre, tisztán látszanak a csempe mintázatai. Mutatom, hogy mekkora képnek mekkora részlete ez (ne felejtsék, 41 megapixelről beszélünk!), és akkor tessék csodálkozni:
photo_camera Az a narancssárga kis téglalap akkora valójában, mint a fenti képen!

Kajamakró - nagyon fontos!

mobilteszt-nokia-lumia-samsung-note-iphone-5s-lg-g2-sony-experia-444-08-macro-food

Ma már nem lehet úgy bemenni egy étterembe, hogy az ember ne készítsen nyolcvan fotót minden egyes fogásról, a számláról, önmagáról, a párjáról és a fura hírességről a szomszéd asztalnál. Hiszen kell majd egy kép a Facebookra, a Tumblr-re, a Flick-re, az Instára, az Indafotóra, aztán egyet a 444-nek, egy másikat a Tékozló Homárnak kell elküldeni stb.

A kajafotónál ráadásul elengedhetetlen a makrófelvétel, vagyis amikor zoomolás nélkül, marha közelről fotózunk le valamit, most éppen marhahúsgolyókat. Kérdés persze, milyen közelre tud élességet állítania a gépünk, és mit lát az apró részletekből.

  • Magunk sem tudjuk, hogyan, de ebben az egyetlen versenyszámban az LG G2 simán veri a Lumián kívül az összes konkurenst.
  • Az iPhone hozza a kötelezőt, a Sony képe viszont szétesik, életlen, zajos.
  • Itt látszik igazán, hogy a Note 3 szélesebb látószöget zár az S4-nél.
  • Igen, a Lumia még azt a kis fröccsöntött feliratot is tökéletesen látja a sisakon.

Saturday night fever

mobilteszt-nokia-lumia-samsung-note-iphone-5s-lg-g2-sony-experia-444-09-esti-total-colors

Minden bénácska digitális kütyü rákfenéje a sötétség. Hirtelen nem látnak semmit, zajosak lesznek a pixelek, nem tudnak élességet állítani. Egy parlamenti látképen néztük meg, mit tudnak a csúcsfejű okosok.

  • Az LG valamit nagyon benézett a G2-nél. Aki ránéz erre a képre, nem akarja megvenni ezt a telefont.
  • A Sony nagyon elhasal a sok megapixel miatt: a viszonylag kis szenzornak sok pixelt kell feldolgoznia, ettől melegszik, amitől a kép szétesik, zajos lesz, és egyáltalán, hol a feketeség?
  • A Samsungok sem állnak túl jól: mind a kettő próbál egy átlagot fogni a sötét és a fényes részek között, ám ebből csak egy szürkés katyvasz jön ki. A Parlament részleteiből semmi sem látszik.
  • Az iPhone nagyot hasít viszont: szépen elkapja a feketét (alulexponál kissé), de emiatt meg tudja fogni a Parlament részleteit, miközben a Gellért-hegy is elkülönül az égtől.
  • Lumia: ezt a látványt a saját szememmel nem láttam. Konkrétan jobban lát a sötétben, mint én.

mobilteszt-nokia-lumia-samsung-note-iphone-5s-lg-g2-sony-experia-444-10-esti-resolution

Részletgazdasgság sötétben a Margit körúton, tessék megpróbálni elolvasni a szövegeket az üzlet falán!

  • A Samsungok és az iPhone döntetlent játszottak, a Sony azzal nyert, hogy belát a boltba is, még színeket, formákat is meg tudunk különböztetni.
  • A Lumia hozza a kötelezőt.

Jöjjön a videó

Mindegyik mobil tud HD-felbontásban (1920x1080 pixel) rögzíteni, ez azért jó, mert ez egy bevált szabvány. A Note 3 tud ráadásul 4K-ban is videót rögzíteni (3840x2160), de a megapixeles átverésről már volt szó, ez itt is előjön - useless.

Amilyen jó a Lumia fényképezőgépnek, olyan középszerű videókamerának. Ég és föld. Nincs akkor felbontása videóban, nem lát úgy a sötétben, sőt alig lát valamit. De lássuk mindezt a gyakorlatban, videó:

Szenzorkiolvasás - Vízszintes, gyors mozgás

Biztosan csináltak már száguldó autókról, vagy -ból felvételt, és konstatálták, hogy a kép furcsán megdőlt. Ez azért van, mert a kamera érzékelője balról-jobbra, fentről-lefele rögzíti a kép részleteit, a pontokat (pixeleket). Ha valami gyorsan elhúz elöttünk, akkor valójában a szenzor olvasási sebességével is versenyzik. A szenzor kicsit mindig lemarad, ezért megdőlnek a képen látható függőlegesek a kép felső részén. Kérdés persze, mennyire.

  • Borzalmasan dől a Note 3, éppen a nagy megapixel miatt. Rengeteg pixelt kell megemésztenie, de lassan csinálja. Már sima kézi felvételnél is szaggat, dől a kép.
  • A S4 kisebb felbontása miatt kevésbé, de jóval kevesebb élénk színt rögzít, mint a Note 3, fakóbb.
  • Az iPhone hozza a korrekt összképet.
  • A G2 és a Sony nagyon kapkod és rángatja az autofókuszt (a kép előterére akar élességet állítani), előbbi túl is exponálja a képet.
  • A Lumiát itt nem tudtuk kipróbálni.

Színek, szabálytalan mozgás

Klasszik családi helyzet, jön a gyerek a strandon, most speciel én közeledtem a kamera felé télapónak öltözve, és le kell kapni. Bár nem túl nehéz feladat, azért akadtak itt is problémák.

  • A Note 3 megint foltos, a részleteket nem látja, elkeni.
  • Az iPhone autofókusza is elég idegeskedős, bár itt nem jött ki.
  • Sony megint rángatja az élességet, a G2 túlexponál.
  • A Lumia nagyon lassan reagál, életlen marad a kép sokáig.

Videózás sétálás közben

A kézikamerázás legnagyobb baja, hogy rángatózik a kezünk. Ezt ugyan a szemünk nem látja, egy kamera annál inkább. Ezen szoktak stabilizátorral segíteni. Tulajdonképpen ezt az akadályt egyik sem vette túl jól, de az tisztán látszik, hogy a digitális stabilizátorokkal szemben a mechanikus elven működő optikai stabilizátoroké lehet a jövő.

  • Az iPhone stabilizátora rettenetes, erre nincs jobb szó.
  • A Samsungé működne, de itt meg a szenzorkiolvassással vannak komolyabb problémák (túl lassú lehet), így azelőtt szétesik a kép, hogy a szoftver stabilan tartaná.
  • A G2 stabilizátora optikai, tök jó. Kár, hogy a képminősége ennyire botrányos.
  • A Lumia viszont egyenesen csodálatos! Messze a legjobb sétálós kamera jelenleg a piacon, szinte alig érezni a járás hullámzását, elképesztően profi, szinte mintha steadicammel vennénk.

Videózás éjszaka

A legnehezebb feladat. Sötét is van, mozgás is van.

  • A két Samsung képe rettenetesen zajos, viszont a Note 3 sokkal jobban elkapta a világos-sötét végleteket, még a Parlament is részletgazdag, pedig azt fotón nem látta. Az S4 ilyen sötétben már hasal, ráadásul az autofókusz is megbolondul.
  • Sony nagyon gyenge, a legvilágosabb csúcsfényeket elmossa, elkeni. Előjön valami indokolatlan vibrálás, mintha rosszul választana zársebességet.
  • G2 ismét a leggyengébb szereplő: a sötéteket teljesen elfeketíti, a világosakat kiégeti, az automatikája a fehéregyensúlyt is nagyon elcseszi. A mozgás akadozik, nyilván az alacsony zársebesség miatt.
  • A Lumia sem lát jól a sötétben.

Ergonómia, használat

Az sem mindegy persze, mennyire kényelmes az adott telefonnal fotózni. Mennyire könnyű leejteni, exponálni, stb.

  • Az iPhone ebben is a legjobb: méretre a legkisebb, de legalább biztonságosan elfér a kezünkben. Nincsenek lekereített élek, jól meg lehet fogni. A menüben (iOS7) kissé nehéz váltogatni a fotózás és videózás között.
  • Fogásra a G2 ér az iPhone nyomába, ebben kifejezetten jó az LG csúcsmobilja.
  • A Sony Experia egyszerűen túl magas, túl vékony, miközben túl széles, nagyon nehéz biztosan tartani, kosaras kéz kell hozzá.
  • Ugyanez a helyzet a Note 3-mal is, aminek ráadásul olyannyira le vannak kerekítve az élei, hogy folyton ki akar csúszni a kezünkből. Az S4 kisebb, és ettől jobb.
  • A Lumia: ez a telefon attól jó fényképezőgép, hogy egy marha nagy és jó obejktívet ráraktak. Ez tök jó, csakhogy az objektív valójában egy hatalmas puklivá válik, amint zsebre tesszük, mint telefont. Fogásra ezért telefonnak nem igazán jó, de fényképezőgépnek sem, ahhoz ugyanis túlságosan telefon: széles és vékony. 22-es csapdája!

ÖSSZEGZÉS

Mindent összevetve tehát könnyedén kerül ki győztesen az iPhone: átlagolva az eredményeket és a folyamatos megbízhatóságot, kenterbe veri a társakat.  Ez a verseny ugyanis arról szól, hogy tudja a gyártó a klasszikus fényképezés élményét digitális trükkökkel, szoftveres rásegítéssel visszaadni. Az iPhone-ról ordít, hogy jó ízléssel és mértéktartással gondolták ki és rakták össze, míg a konkurensek inkább egy-egy jó tulajdonságra mentek rá, de közben az összkép nem állt össze - kivéve a Samsungot.

Megbízhatóságban és lehetőségben-tudásban az Galaxy S4 a második. Kicsit mindenben rosszabb az 5S-nél, néha sokkal, de megbízható, nagyokat nem téved, és nem fut bele olyan felesleges nagyzolásba, mint a Note 3, ami egy totál éretlen tehetségnek tűnik mellette.

A Lumia tényleg egy csodálatos fényképezőgép amellett, hogy Windows-os okostelefon is. Kár, hogy a videós része ennyire közepes, de ha így folytatja a Nokia, simán lehet, hogy a következő generáció már leveri az iPhone-t. És még egyszer: a Nokia stabilizátora egyszerűen csodálatosan profi!

Van azonban még egy nyomos érv a Lumiával szemben: ez a gép 41 megapixeles képelet tud csinálni, ami fájlméretben egy kép esetében kb. 8-15 megabyte-ot jelent. Ez iszonyatosan nagy. A képszerkesztő szoftvereket és a számítógépet is leterheli - képzeljük el, ahogy megnyitjuk a nyaralásunk képeit egyszerre. Ráadásul túl sok képet a telefon sem tud tárolni, bővíteni a memóriáját nem lehet, azaz hamar be is telik.

---

A cikk megírásában, a szakértésben, illetve a képek és videók elkészítésében oroszlánrész jutott Botos Tamásnak.

Közreműködött még: Uj Péter és Erdélyi Péter.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.