A miniforradalom, ami azért tört ki, mert a gyerekek játszani akartak az utcán

életmód
2013 december 12., 21:14
comments 12

1972-ben egy rakás amszterdami kisiskolásnak elege lett abból, hogy nem lehet az utcán semmit sem csinálni a száguldozó, mindent elfoglaló autók miatt. Összeálltak és tüntetni kezdtek: skandáltak, blokádot építettek, meg úgy általában, felforgatták a környéket. Ahogy látszik, a felnőttek heves rosszallását kiváltva.

De Pijp negyedben százéves házak, nem megtervezett utcák és nagy forgalom fogadta az ott felnövő gyerekeket. Ők meg egyszerűen ezt nem viselték el. Az eseményekről egy 40 perces dokumentumfilm készült, aminek itt a rövidített, tízperces, de angol felirattal ellátott verziója látható.

A dokumentumfilmet 1972 márciusában mutatták be. Másnap már az ország összes lapja tele volt azzal, hogy mennyire megindító volt a gyerekek fellépése. És bár a filmen azt látni, hogy a város előljárói nem éppen tisztelettel vagy segítőkészen beszélnek a gyerekekkel, a film után mégis több változás is beindult a környéken. Sétálóutcák jöttek létre, lassították a forgalmat, fákat ültettek.

A környék ma, via Google StreetView

Ma amúgy ez a környék Amszterdam messze legélhetőbb környéke. És persze itt is a legnehezebb lakáshoz jutni. 1972-es negyvenezer lakóhoz képest 2009-ben már kevesebb mint 14 ezer lakója volt a negyednek. És persze rengeteg minden változott előnyére, akadnak még gondok. Míg Hollandiában a gyerekek 60 százaléka játszik naponta a szabadban, ez az arány Amszterdamban még mindig csak 16 százalék. (via AtlanticCities/BycleDutch)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt