Nem zárja még ki az ukrán kormány, hogy szerződnek az EU-val

külföld
2013 december 12., 19:54

Jelentette ki Brüsszelben Szerhij Arbuzov ukrán miniszterelnök-helyettes, miután megbeszéléseket folytatott Stefan Füle szomszédságpolitikai biztossal.

Arbuzov szerint az ukrán kormányban megvan a politikai akarat, arra viszont nem válaszolt, hogy mikor írhatják alá a dokumentumot. Ehhez előbb még a kereskedelmi kérdéseket kell tisztázni újra az unióval.

Európa ismét megerősítette, hogy az ajtó továbbra is nyitva áll Ukrajna előtt, az ukrán kormány pedig ismét megerősítette, hogy elkötelezett az európai integrációs folyamat mellett

- mondta el a miniszterelnök-helyettes.

Füle elmondta, hogy a több mint háromórás megbeszélésen megegyeztek abban, hogy útitervet készítenek a társulási egyezmény megvalósításához, illetven abban is, hogy EU segítséget nyújt Ukrajnának, hogy teljesítse az IMF-megállapodáshoz szükséges feltételeket

Az üzenetünk az, hogy a társulási megállapodás a mi ajánlatunk Ukrajna és népe számára. Ez az ajánlat továbbra is érvényes, az EU készen áll, hogy aláírja, amint az ukrán hatóságok is készen állnak erre, és elkötelezettségüket tettekkel bizonyítják

- mondta el a cseh biztos. Majd arról is beszélt, hogy ha kell, az EU akár az IMF által nyújtott kölcsönt is hajlandó kiegészíteni, hogy ezzel segítse Ukrajna modernizációját.

Összegekről viszont nem esett szó a tárgyaláson, viszont azt próbálták elmagyarázni az ukránoknak, hogy már most az EU segíteni legjobban az országot, a támogatás pedig csak egyre nagyobb lesz, ha látják, hogy az ukránok a reformok útjára léptek. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.