Még az is titkos, hogy hányszor kapott engedélyt a TEK titkos adatgyűjtésre

POLITIKA
2013 december 15., 16:15
comments 19

Az Eötvös Károly Közpolitikai Intézetet munkatársai az Alkotmánybíróságon támadták meg a rendőrségi törvénynek a TEK titkos információgyűjtésére vonatkozó rendelkezéseit, kifogásolva hogy a törvény szerint a terrorelhárítóknak nincs szükségük bírói engedélyre a titkos információgyűjtéshez, elég a miniszteri jóváhagyás.

Az Alkotmánybíróság a múlt héten elutasította a beadványt.

Ennek ellenére Dorosz Dávid országgyűlési képviselő kérdéssel fordult Navracsics Tibor miniszterhez. Arra volt kiváncsi, hány alkalommal élt a törvény által biztosított jogával, és adott engedélyt a Terrorelhárítási Központnak titkos információgyűjtésre?

Dorosz szerint az rendben van, hogy a miniszteri határozatok minősített adatnak számítanak, de azok száma nem lehet titkos, sőt közérdekű adatról van szó.

A megkérdezett Navracsics Tibor szerint ez nem így van. A miniszter azt válaszolta, hogy "csupán összesített jellegű adatok nyilvánosságra hozatala is az ország nemzetbiztonsági érdekeit sértené, mivel már a statisztikai adatokból is egyértelműen következtetni lehetne arra, hogy a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat milyen kapacitással rendelkezik ahhoz, hogy a nemzetbiztonsági szolgálatok és a Terrorelhárítási Központ részére titkos információgyűjtést végezzen."

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt