A kormány addig akarja feszíteni a kommunista demagógiát, ameddig egyáltalán lehetséges

POLITIKA
2013 december 18., 11:14
comments 27

Erdélyi Péter teljes joggal döbbent meg azon a valóságtól elrugaszkodott, értelmezhetetlen örvényen, amit tegnap este művelt Hoffmann Rózsa a kormány Youtube-csatornáján.

Azonban úgy tűnik, hogy a minisztériumnál kevésnek érezhették Hoffmann videós magyarázatát, ezért bulletpointozva összeszedtek még néhány nagyon erős érvet, miért érdemes államosítani a teljes tankönyvellátást.

A felsorolás szerint az eddigi rendszer sajátosságai közé tartozott például, hogy

  • a pedagógus dönthette el, hogy miből tanított,
  • a szülők kiszolgáltatottak voltak az „ahány tanár, annyi tankönyv” szokás miatt

Ezzel szemben az új rendszer olyan előnyökkel fog még például járni, mint hogy

  • Ezzel az intézkedéssel a kormány a családok oldalán áll, nem pedig a profit oldalán: a tőkével és a piaccal szemben a gyerekek és a szülők érdekeit helyezi előtérbe;
  • Megszűnik a szülők kiszolgáltatottsága;

És:

  • Az államilag irányított, garantált és kontrollált tankönyvellátás lehetővé teszi, hogy ne legyen olyan nehéz az iskolatáska, amiről évtizedek óta minden szeptemberben joggal panaszkodnak szülők és gyerekek.

Ennyi. A nehéz iskolatáskára a megoldás, ha tönkre vágunk egy teljes piacot, nyomdákat és kiadókat döntünk be, és elvesszük a tanároktól a lehetőségét is annak, hogy kitalálják, szerintük miből tudnák legjobban tanítani a diákjaikat.

Az államosításról, amiről még Pokorni Zoltán se nagyon tudott mit mondani, az Origónak egy fideszes forrás azt mondta, hogy azért volt szükség rá, hogy a kormány által összerakott nemzeti alaptanterv hangsúlyosabban jelenjen meg a tankönyvekben. Ehhez pedig a legegyszerűbb út egy nemzeti tankönyvkiadó. Hogy Hoffmann Rózsa és köre miért ezzel a bolsevik retorikával látja ezt az egészet lenyelhetőnek, arról talán meg jobb nem is beszélni, annyira szomorú az egész.

Ide pedig csak úgy iderakom Bede Márton augusztusi posztját.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.