Itt a tízmilliárd dolláros tapír

gazdaság
2013 december 18., 19:48
comments 1

Néhány perce Erdélyi Péter még rácsodálkozott, meg állatos tréfának vélte a

tapírhatást

pedig véresen komoly dologról van szó.

photo_camera Fotó: Veszprémi Állatkert

Tízmilliárd dollárral, havi 75 milliárdra csökkenti eszközvásárlási programját a Federal Reserve. Vagyis mostantól havonta kevesebb új pénz kerül a pénzpiacokra. Angolul ez tapering, és kapaszkodjanak meg,

a pénzügyi körök ezért a maguk tréfás módján a jelenséget tapírnak kezdték nevezni.

Az elemzők egyébként ezt a lépést jellemzően jövő év elejére várták, de a makrogazdasági adatok úgy alakultak, hogy meg lehetett húzni már most is. A pénzpiacok egész évben aggódva várták ezt a döntést, ugyanis ez határozza meg leginkább a többi pénzpiaci folyamatot.

Mi? Ebből egy szót sem értek, nem lehetne inkább még egy tapíros kép?

Na jó, tessék:

tapir

De azt azért még hadd mondjam el, hogy ez volt Ben Bernanke leköszönő Fed-elnök utolsó sajtótájékoztatója. A tapír fogadtatása pedig egyelőre pozitív (naná, milyen lenne????).

Kevesebb tapírral, de több értelemmel például az Index írt erről.

UPDATE: A posztban eredetileg tévesen állítottam, hogy ez egy magyar szóvicc lenne. Valójában nemzetközi. Ennek alátámasztására itt van például a 11 Tapirs Who Are Worried About The Taper összeállítás.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.