https://444.hu/assets/gitmo1.jpg

Milyen titkot rejteget a Mátra gyomrába vájt katonai bázis?

hadsereg
2013 december 23., 17:50
comments 109

Robbantásos módszerrel, 100-300 méter mélyen alakítottak ki a Mátra egyik hegyének gyomrában egy szupertitkos katonai lőszergyárat az ötvenes években, írta vasárnap a Falanszter blog.

gitmo2

A Nógrád megyei Jobbágyi mellett folyó építkezésen négyezren dolgoztak teljes titokban. Komplett szerelőcsarnokokat, étkezőket telepítettek a mélybe, volt orvosi rendelő és konyha is. A biztonságos áramellátást két különböző erőműből érkező nagyfeszültségű vezeték biztosította, plusz két amerikai dízelaggregátor, illetve öt transzformátor szolgálta ki a 3000 főre tervezett földalatti bázist.

A blog által közölt képeken persze csak néhány semmitmondó épület látszik. Az egész objektumot az ÁVH védte, háromkörös rendszerben.

"A hadiüzemet 1960. december 31-én zárták be véglegesen" – zárul a Jamrik Levente posztja, pedig tegnap még nem így zárult: tegnap az volt az utolsó mondat, hogy

Bár az objektum további sorsa is ismert és nagyon érdekes, ezek az információk már nem publikusak.

A mondat mára eltűnt, bár Google cache-ben még mindig olvasható.

jamrik1

Mit tudnak a bennfentesek?

Mik lehetnek ezek a nem publikus információk? Csak találgatni lehet,. Én azt találgatom, hogy

  • itt őrzik a magyar atomot
  • itt tartották fogva a guantanamóból importált foglyokat
  • a legunalmasabb verzió: még mindig lőszergyár

A blogposzthoz fűzott, nyilván bennfentesektől származó kommentek további titkokra utalnak.

Tammo 2013.12.22. 19:21:14
Némileg ismervén a mai funckiót (mondjuk úgy, hogy "common knowledge"), a fotókat jóváhagyták ?

Jóváhagyták?? Kik engedélyezték vajon ezt az egészet, és kik hagyták jóvá, hogy megjelenjen a poszt?

A szerző válasza:

@Tammo: Igen, csak ebben a formában jelenhetett meg az írás. A cikk több mint kétharmada törlésre került.

Nem jelenhetett meg? Törlésre került? Egyre durvább, egyre titokzatosabb. És végül a komment, ami felfedi, hogy annyira titkos az egész, hogy nem lehet felfedni:

Szuper! Viszont az még 100%,hogy sokmindent homály fed,hiszen az objektumot nagyon sokáig,pár évvel ezelőtt is a honvédség üzemeltetett hivatásos katonákkal és őrökkel,akiknek komoly titoktartási kötelezettségük van. Továbbá az a rengeteg vízmű ami ezt az objektumot kiszolgálta és még ma is kiszolgálja,az egész Mátraalját,többszázezres országrészt elláthatna vízzel. Ahogy a néha megjelenő páncélautók is érdekesek,az álig felfegyverzett biztosítással. :)

Szóval mennek a mendemondák kilométeres földalatti bunkerról,hálózatról amibe egy vonat is befér,meg teljes és külső levegőtől mentes lezárhatóságról,oxigénfejlesztésről,hasadóanyagról,keszonkamrákról... na de ezt senkinek nem fogják az orrára kötni valószinű,hogy valójában mi is volt, van ott...

Ha valaki tudja, mi van a Mátra gyomrában, esetleg látott Jobbágyi környékén háromfejű csirkéket rohangálni, vagy esténként a kocsmában burnuszos alakokat lövöldözni, nos, neki azt javaslom, hogy semmiképpen ne kommenteljen, hanem törölje magát az internetről, és

tartsa a száját.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.