61 év után megkegyelmeztek Alan Turingnak

2013 december 24., kedd 7:15
8
Alan Turing szobra a Bletchley Park múzeumban.
Fotó: Elliott Brown / Flickr

61 évvel elítélése után királyi kegyelemben részesült Alan Turing, a zseniális matematikus és kódtörő zseni, aki a mesterségesintelligencia-kutatás egyik úttörője is volt. Turingot 1952-ben homoszexualitása miatt ítélték kémiai kasztrációra - ez abban a korban jogszerű és már-már természetes is volt.

Turing a II. világháborúban a Bletchley Parkban, a brit hírszerzés kódtörő központjában dolgozott, és részben az ő erőfeszítéseinek köszönhetően sikerült a háború korai szakaszában feltörni a német titkosítást. Az így dekódolt üzenetek nagyban segítették a brit haditengerészetet a német tengeralattjárók elleni harcban. Erőfeszítései kortársai szerint hónapokkal vagy akár évekkel is lerövidíthették a háborút.

Ennek ellenére is elítélték 1952-ben. Az ítélet miatt Turing többet már nem dolgozhatott a hírszerzésnek - zsarolhatósága miatt nem kaphatta meg a szükséges biztonsági engedélyeket. Két évvel később megmérgezte magát - hogy direkt, vagy véletlenül, az a mai napig nem tisztázott.

Turing kegyelméért már régóta folyt a küzdelem. 2009-ben Gordon Brown, a munkáspárti miniszterelnök kormánya nevében elnézést kért tőle, de kegyelmet nem kapott. 2011-ben online petíció indult a kegyelemért. Ezt 34 ezren írták alá de a liberális demokrata igazságügyi államtitkár, Lord McNally elutasította, mondván az ítélet megfelelt a kor jogszabályainak.

Most viszont a konzervatív igazságügyi miniszter, Chris Grayling kezdeményezésére a királynő kegyelmet adott Turingnak. "Dr. Alan Turing kivételes ember és brilliáns elme volt" - mondta Grayling. Szerinte Turing munkássága ezrek életét mentette meg. (Via BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt