Reszkessetek, betörők! élőben, percről percre

karácsony
2013 december 24., 19:45
comments 37
  • Nincs karácsony Reszkessetek, betörők nélkül.
  • Kövesd a McCallister ház eseményeit percről percre.
  • Dolgok, amiket nem tudtál a filmről.
  • Szakkomentátorok a stúdióban.

Jó estét mindenkinek, máris kezdődik a műsor. Hosszú évek után most először nem adják a magyar tévék a Reszkessetek, betörőket karácsony este. A kedves nézők viszont nyilvánvalóan nem maradhatnak Kevin nélkül karácsonykor, így percről percre közvetítjük az eseményeket Chris Columbus filmjéről.

Kövesd velünk, olyan lesz, mint élőben! Érdekes adatokkal és megszólaló szakértőkkel színesítjük majd a közvetítést. Ha nagyon akarod, esetleg kattints közben ide.

Az óra pontban kilenckor üt!

21:00 Kezdődik a film!

link Forrás

21:02 Néhány alapadat csak a rend kevéért. A Home Alone 1990-es amerikai film, rendezője Chris Columbus, írója John Hughes, főszereplői pedig Macaulay Culkin, Joe Pesci és Daniel Stern.

21:02 Már meg is jelent előttünk a McCallister-család óriási háza Chicago kertvárosában.

A ház tényleg egy családi otthon Chicago északi részén, amit éppen tavaly adtak el, jóval a tervezett ár alatt. Tíz hónapon keresztül árulták, míg végül a remélt 2,4 millió dollár helyett 1,585 millióért sikerült eladni.

21:04 Itt van Kevin, még a legjobb formájában. A szerepet John Hughes kifejezetten Macaulay Culkinra találta ki, aki előtte a Belevaló papapótló című filmben bizonyított neki. Ennek ellenére a rendező még kipróbált száz gyerekszínészt, de csak azért, hogy biztos legyen abban, hogy tényleg ő az ideális a szerepre. A szülők bezzeg egyelőre nem nagyon foglalkoznak vele.

És máris feltűnik rendőrnek öltözve a két rabló közül a mindig is pengébbnek tűnő Harry, vagyis Joe Pesci.

Harry szerepével egyébként Robert De Nirót is megkeresték, de ő nem vállalta. Hogy jól tette? Erre nem tudok egyértelműen válaszolni.

21:05 Az egész film egyik legjobb szereplője Fuller, akihez képest még Kevin is menő a családban. Valamiért nekem ő volt az eredményem a Ki lennél a Reszkessetek betörőkben-teszten. Őt egyébként Kieran Culkin, Macaulay öccse alakítja.

21:06 Van valaki, akinek a kedvenc szereplője Buzz, Kevin mamlasz bátyja? Épp ezekben a pillanatokban mutatkozik be, ha pedig valaki gondolkozott már azon, milyen lenne, ha Buzz ma lenne hasonló arc és Instagramja is lenne, hát tessék:

21:06

Múmiává aszalja a holttesteket

Kisebb gyerekkori traumaként azt hiszem, megmaradt bennem a hólapátos Marley megjelenése. Később titkokat is elárulunk róla, de most száguld tovább a történet.

21:08 Oké, ideje tisztázni valamit. Gyerekként nézve ez valahogy kevésbé tűnik fel az embernek, de az a helyzet, hogy

McCallisterék nagyon gazdagok. Valószínűleg extraprofitot is felhalmoztak.

Ez a ház? Ennyi repülőjegy Párizsba? Ennyi gyerek taníttatása? Már-már a híres felső 1 százalékról van szó Amerika egyik leggazdagabb kertvárosban. És persze, lényegesen különbözött a gazdasági helyzet 1990-ben, de az biztos, hogy a mai mainstream Hollywood már nem vállalna be, hogy egy karácsonyi filmben egy kiváltságos család gyermeke terrorizálja Amerika egyik legproblémásabb városának (mert Chicago másik része éppen ilyen) szerencsétlen lecsúszott bűnözőit, vagy éppen a magányos hólapátoló közmunkáson gúnyolódjanak a szobából. Azok a boldog kilencvenes évek!

21:09 Harry a tátongó szociális szakadékra ügyet sem vetve továbbra is rendőregyenruhában ólálkodik a házban. Joe Pesci állítólag nehezen szokott hozzá ahhoz, hogy egy gyerekfilm forgatásán van sok gyerekszereplővel együtt, ezért állandóan, ösztönösen káromkodott. A rendező nagy nehezen tudta csak rászoktatni arra, hogy a Fuck helyett mindig Fridge-et mondjon.

Ha pedig már rendőrség: megkerestük a film néhány részletével kapcsolatban az ORFK-t, akik készséggel segítettek is, válaszaikra később térünk ki. Addig levelünk kezdete, ami már önmagában is okot adott a vidámságra:

“Kérdéseitől függetlenül leszögezzük, hogy a hivatkozott filmalkotás fikció, annak története, eszközei a valóságtól, különösen a magyarországi gyakorlattól távol állnak. Válaszaink sem a filmkritika műfajaként értelmezhetőek.”

21:10 Néhány napja szaladt végig az interneten az állítólag soha nem látott részlet: vagyis, hogy a tejes incidensnél véletlenül kidobják Kevin repülőjegyét is. A perdöntő pillanat:

Ez viszont érdekes kérdéseket is felvet. Ezek szerint ha Kevin nem marad az emeleten, hanem rendben elmegy a családdal együtt, akkor sem szállhatott volna fel a repülőre. Abban a hangulatban, amikor már mindenki ellene volt, valószínűleg ezért is őt hibáztatták volna. Kész lett volna az újabb konfliktus. Vagyis azzal, hogy Kevin otthon maradt, valójában újabb megaláztatástól mentette meg magát.

21:11 Karácsonykor egy kis kiömlött kóla miatt az egész család a legkisebb fiú ellen fordul? Mi történik McCallisterékkel?

Az álidilli családkép mögött súlyos problémák sejlenek fel, amikor az anyával az élen alázzák a kis Kevint. Amikor néhány pillanattal később saját anyja mondja neki, hogy “miért nem kívánod azt, hogy tűnjön el a családod”, azzal valójában súlyos, maradandó károkat okoz neki. Összességében eddig azt láttuk, hogy senki sem mutatott egyetlen cseppnyi szeretet sem Kevin iránt. (Egyébként különösebben egymás iránt sem.)

21:12 Nem is olyan vidám ez a film, ugye? :(((( De hogy nem romoljon el teljesen a hangulat, itt van a film rövidítve - Kevin szerepében egy mopsszal:

link Forrás

21:13 De tényleg, mi lehetett abban a tejben előző este? Egy zsúfolásig megtelt házban egyetlen ember sem volt, aki akár csak véletlenül felébredt volna nyolc óra előtt?

21:15 BELESZÁMOLTÁK MURPHYÉK FIÁT!!!!

21:18

Nincs rossz érzésed, hogy mi az első osztályon csücsülünk, a gyerekek pedig a turistán?

First World Problems 1990 első helyezett.

21:20 A legtöbben arra emlékszünk, hogy Kevin felébred, lemerészkedik a pincébe, ahol ijedten rémeket lát. De mi történik valójában? Éppen az, amire az előző este utalt. Az elhanyagolt, szeretet nélkül felnövő, magányos gyerek hallucinálni kezd a családi otthonban, ami számára inkább a poklot jelenti. Kevinen máris az idegösszeomlás jelei mutatkoznak.

Érdekes adat: Az eredeti forgatókönyvben szerepelt egy teljes álomjelenet, amiben az egész ház megelevenedik. Ez végül kimaradt, mert túl drága lett volna megvalósítani. És azt tudtad, hogy Kevin ijedt arcát a Sikoly című festmény ihlette?

21:22 Az összeomlást eksztázis váltja fel, ahogy az lenni szokott.

link Forrás

Az aggódó anyuka megjegyzése: Fiatalúr, és mi lett volna, ha az ágyon ugrálás közben torkodon akad a popcorn, fulladozni kezdesz, és nincs senki a közeledben, aki bemutassa rajtad a Heimlich-fogást? Akkor mindjárt nem lett volna olyan jó buli, ugye?

21:23 A szexualitás óvatosan besurran a gyermeki világba: Kevin Buzz Playboyát lapozgatja. Nem ez lenne viszont a Nagy 2013-as Reszkessetek betörők Percről Percre, ha nem szolgálnánk fontos adatokkal arról, hogy mivel szembesült a világra éppen csak nyiladozó Kevin: ebben a számban Erika Eleniak volt a fő attrakció.

21:23 Woof! Hát Buzzt senki sem irigyli a barátnőjéért, nem igaz?

link Forrás

Nem véletlenül. A képen a stáb egyik tagjának fia látható lánynak öltöztetve. Chris Columbus ugyanis egyetlen tinilányt sem akart azzal alázni, hogy a képe láttán Kevin elszörnyedjen, arany szívvel ezért ezt a megoldást választotta.

21:24 Hány embert próbálhatta valaha a Szennyes lelkű angyalokat kérni a videótékában! Ez már viszonylag közismert tény, de nem hiányozhat innen sem: a film nem létezik, csak a Reszkessetek, betörőkben. Van viszont alapja, méghozzá ez a film.

21:26 Ööö, nem tudom, ma már hívnák a biztonsági szolgálatot, ha így felordítana valaki a gépen, nem?

link Forrás

Fred bácsi viszont legalább őszintén kimondja azt, amilyen ez a család valójában a felszín alatt:

Ha ez megvigasztal, én is otthonhagytam az olvasószemüvegem.

21:27 A banditapáros első megjelenése. Vajon akkoriban senkiben sem merült fel, hogy eredeti nevük

a Wet Bandits

eléggé úgy hangzik, mintha egy pornófilm címe lenne?

21:31 Kulcspillanatokhoz érkezünk a filmben.

A még mindig súlyos stressz alatt álló gyermek karaktere itt formálódik át. Kevinben megjelenik a saját sorsát kezébe vevő, saját birtokát akár fegyverrel is megvédő klasszikus amerikai hős énje.

Amikor nem sokkal később a rendőrök kopogtatására sem reagál, vagyis az állami beavatkozást is elutasítja, egyértelművé válik: a szőke tincsek mögött egy keményvonalas ultrakonzervatív republikánus rejlik, aki ma minden bizonnyal a Tea Party tagja lenne, fegyverpárti tüntetésekre járna, és támogatna minden háborút. Bár az is lehet, hogy maga is pakisztáni dróntámadásokat irányítana egy titkos katonai támaszponton.

Más megközelítésből ugyanakkor Kevin libertariánus lázadása az állami szervekkel szemben teljesen jogos. A rendőrség látványosan csődöt mond például akkor, amikor anyja ijedten felhívja őket, de csak inkompetenciával találkozik. Maga Kevin pedig azt tapasztalja, hogy a bűnözők beépültek a rendőrök soraiba. Csoda, ha inkább saját fegyvert ragad? (Ezt a megközelítést gyengíti, hogy fogkrémtémában viszont hasonló szervezetekre hagyatkozik - csak olyan fogkefét hajlandó megvenni, amit ajánl az Amerikai Fogászok Szövetsége.)

Ennek most még csak körvonalai látszódnak az ágy alatt, de ez hamarosan megváltozik.

21:33 Sok tényező van, amik miatt elég nehéz lenne elképzelni egy mai Reszkessetek betörők-remake-et. Az egyik legfontosabb probléma a filmben, hogy a szereplők nem tudnak kommunikálni egymással, se telefonon, se máshogy. Na de hogy lehetne ezt elintézni ma? Kevin már azelőtt több ezer twitter-megosztásnál járna, hogy hello,itthon maradtam egyedül, mielőtt anyja felordítana a repülőn.

21:37 A pók elszabadul. Gyerekkoromban ez a jelenet nyugtalanított talán a legjobban. Mégis hogy lehet önfeledten élvezni a szabadságot, amikor egy gyilkos pók mászkál a házban?

Az aggódó anyuka megjegyzése: Kevin valószínűleg meghal, miután rázuhant Buzz polca és az akvárium. Ja, egyébként már az akkor lebénul, amikor lecsúszik szánkóval a lépcsőn, mert jól láthatóan az ajtó NINCS szemben a lépcsővel, ezért valójában teljes sebességgel a falnak száguldott volna.

21:39 Tudjátok, mi a furcsább annál, hogy percről percre közvetítjük a filmet? Ez a videó:

link Forrás

21:42

A Télapó nem jár a hullaházba, ugye tudod?

Az egyik kedvenc mondatom a filmből.

21:47 Jelentkezik Párizs, a film legőszintébb mondatával

Nincs senki, aki beszél valami emberi nyelven?

21:49 És akkor itt következik a XX. századi amerikai filmművészet és úgy általában egyetemes szórakoztatóipar egyik csúcspontja, a pizzásfiú jelenete a Szennyes lelkű angyalokkal. Nem ismerek olyan embert, akinek ne mondana el mindent az, hogy tartsd meg az aprót, te mocskos állat. Valószínűleg olyan sincs, aki ne játszott volna el a gondolattal, milyen lenne egyszer tényleg megcsinálni.

link Forrás

De nézzük meg egy kicsit alaposabban, mi történik? Elkerülhetetlen, hogy megint a szociális demagógiához nyúljunk. A totális jólétben élő család gyermeke előbb megalázóan kis borravalót vet oda, majd szórakozásból földön csúszva menekülésre késztet egy hideg téli estén keményen, de tisztességesen dolgozó fiatal munkásfiút. Ha én lennék az Occupy, ezt a jelenetet festeném a barikádokra, mint a kizsákmányolás legtisztább szimbólumát.

És nem csak ez teszi hideggé és brutálissá a jelenetet. Kevin nemcsak szórakozásból csinálja ezt. Emlékezzük vissza, a film elején éppen a neki nem jutó sajtos pizza okozza a traumát. Kevinben megmarad a seb, és bosszút akar állni, ezt pedig a védtelen, hátrányosabb helyzetű, neki gazdaságilag kiszolgáltatott pizzafutáron vezeti le.

Egyértelmű: lelki és morális válsága egyre mélyül.

(Russel Brand valahol a világon most csettintett egyet.)

21:52 Kevin beavatásának második köre.

link Forrás

Azon már túl van, hogy ha arra van szükség, erőszakot alkalmaz, most viszont sokkal nehezebb a feladat: a mindennapokban kell helytállnia. Rendez rakni, fürödni, bevásárolni. Az elhanyagolt gyermek számára ez nagyobb ugrás, mint az első bűncselekmény elkövetése (hiszen fogkefével a kezében szaladt már el boltból!), de itt is sikerrel jár.

21:55 Gyors kvízkérdés: Melyik az utolsó repülőtér, ahova Kate McCallister eljut?

21:58 Nekem ez volt a legnagyobb meglepetés a film újranézésekor: ez bizony Scranton, a pennsylvaniai kisváros, ami az Office helyszíneként égett bele véglegesen a popkultúrába. Egyes elméletek szerint az anya mögötti sorban feltűnik egy pillanatra Elvis Presley.

22:03 Minden idők legbénább Mikulása?

22:05 Kevin Oliver Twist-i kirekesztettségben sétál végig a boldog családok utcáján, miközben már nő benne a keserűség, és tervezgeti gyilkos csapdáit.

De mennyire jogos az, amire Kevin készül?

Ami pedig ennél is fontosabb, ma Magyarországon felszerelhetnénk ilyen csapdákkal a házunkat, ha tudnánk, hogy be akarnak törni hozzánk? Hüttl Tivadar, a TASZ ügyvédje segített ezt nekünk értelmezni.

A kategória, amiről itt nagyjából szó van, megelőző jogos védelem. Ez a kifejezés a jogban az olyan esetekre, amikor hiába okozok súlyos sérülést, jogosnak minősíthető az önvédelem. Nem lehet viszont az élet kioltására alkalmas eszközöket használni (szóró, vágófegyver, lőfegyver, áram) - itt mindenképp elbukik például a lángszóró, amit Kevin az ajtó fölé szerel.

Fontos az is, hogy ha csapdákat szerelünk fel, és azok miatt nem a támadó, hanem valaki más vétlenül megsérül, azért mi leszünk a felelősek. A filmben ugyan nem történt ilyen, de könnyen előfordulhatott volna, hogy a hólapátos ember, a kiérkező rendőrök, vagy másnap reggel az egyik családtag megsérül. Akkor máris gondatlan sérelemokozásról lenne szó.

A védelmi eszköz telepítőjének mindent meg kell tennie a sérülés elkerülése érdekében, például felhívni a figyelmet a támadás esetleges következményeire - Kevin ezt is teljesen figyelmen kívül hagyja, sőt, kifejezetten keresi az alkalmat, hogy a betörők újabb csapdába sétáljanak bele.

A legújabb magyar jogszabályok szerint pedig akár meg is lehet ölni a betörőt, ha a támadást élet elleni támadásként lehet értelmezni. Például ha éjszaka, fegyveresen, csoportosan törnek be a házba. Megáll ez a Wet Bandits esetében? Éjszaka van, ketten vannak, és van nálunk például vaskampó. Valójában persze nem akarják megölni Kevint, de a lényeg: ezt akár lehet élet elleni támadásnak is nevezni.

Mindez pedig a konkrét mai Kevin esetében nem szokat számítana, mert ez a kitalált magyar szőke kisfiú jóval a súlyos bűncselekmények esetében alkalmazott 12 éves büntethetőségi korhatára alatt van.

A rendőrség hozzátette azt is, "természetesen egy kiskorú személy egyedül hagyása az ingatlanban felvetheti a szülő vagy gondviselő büntetőjogi felelősségét is."

22:08 Következik a sorsfordító beszélgetés a hólapátos Marleyval. Ez a szál eredetileg nem szerepelt a filmben, csak Chris Columbus rendező írta bele, mert szerette volna, ha valami emberi történetet is kapnak a nézők a lángszóróval felégetett fejek mellé.

22:10

  • SÁRGA
  • STRUCCOS
  • SZVETTER

22:15 Miután szépen megterít, megfőzi a magas tápértékű mikrohullámú makarónit és áldást kér azokra, akik árengedménnyel árusították, Kevin falatot sem eszik az ételből, mert szólítja a kötelesség.

Az aggódó anyuka megjegyzése: Egy fejlődő szervezetnek egy ház csapdákkal való felszerelése, majd egész éjszakán át tartó kergetőzés között igenis szüksége van a táplálékra!

22:17 Megkezdődik a betörési cselekmény. Innentől az egyes incidenseknél részben átadjuk a szót Dr. Ryan St. Clairnek, aki a The Week magazinnak mesélte el, milyen következményei lennének az egyes sérüléseknek.

22:18

Fej- és ágyéklövés légpuskával

Szakvélemény: Ilyen közelségből a lövedék felrepeszti a bőrt, de a koponyába jó eséllyel nem fúródik bele. Ugyanígy, ruhán keresztül valószínűleg Harry herezacskóját sem szakítja be, felületi sérülést viszont okoz.

Érdekes adat: A Belevaló papapótlóban van egy jelenet, amikor Macaulay Culkin karaktere egy hasonló ajtón keresztül beszél egy bébisziterrel. Ez inspitálta ezt a részt.

22:19

Hanyattesés a jégen

Bár a doktor erre a hivatkozott cikkben nem térti, ehhez legalábbis hasonlót szinte mindenki biztosan esett már. Ebből azért fel lehet állni, ha nem is jó érzés.

22:20

Vasaló az arcba

Ez már keményebb dolog. A vasaló nagyjából két kiló lehet, ránézésre négy méterről zuhan Marv arcába. Pontosan az arca közepén találja el. Ekkora ütéstől valószínűleg eltörik az arccsontja és súlyos látászavarai is lesznek. Marv mostanra már nincs jól.

Felforrósított kilincs

Mivel a kilincs jól láthatóan vörösen izzik, szakorvosunk szerint nagyjából négyszáz fokos lehet. Harry ezt 1-2 másodpercig fogja. Talán nem veszítené el azonnal a kezét, de olyan súlyos égési sérüléseket szenvedne, aminek biztosan komoly szövődményei is lennének. Valószínűleg el is fetőződik a seb, de az biztos, hogy a kezét eztán nem tudja használni.

22:22

Marv szögbe lép

Ezt nem diagnosztizáljuk, viszont érdekesség: Daniel Stern egy gumi-műtalpat viselt a forgatáson a jelenet felvételekor.

22:23

Lángszóróval Harry fejére

Harry a lángszórós támadást akár meg is úszhatná másodfokú égéssel, ha gyorsan elrántaná a fejét. Ő viszont hét másodperceken keresztül csak áll a lángok alatt. Az eredmény: a bőr és a csontok elhalnak Harry koponyájában, elkezdődik az üszkösödés. Koponyacsont-átültetésre lesz szükség.

22:23

Rálépni a karácsonyfadíszekre?

Neked otthon lehet, hogy kellemetlen, de az eddigiekhez képest megváltás.

22:24

Elég volt, vagy kértek még a pofátokba?

Kevin itt már inkább tűnik szadista pszichopatának. Nem a házat védi, hanem meg akarja kínozni a betörőket. (Ha lenne SMS játékunk, most kérdezhetnénk meg - Ön szerint ez még belefér? 1. Igen 2. Nem 3. Tartsd meg az aprót, te mocskos állat.)

Ezt rögtön azzal tetézi, hogy

festékesdobozokkal vágja arcon a behatolókat.

Az eredmény:

A doboz fél kilós lehet, a kötél három méter. Ez elég többszörös arccsonttöréshez (ne felejtsük, Marvé már eltörött a vasalós incidens során), és valószínűleg az eszméletüket is elveszítenék. Ja, és a fogaik is kitörnek.

22:25 Szereti még valaki Kevint?

22:27 A sokadik felejthetetlen pillanat: pók Marv arcán.

A felvételkor Daniel Stern belement abba, hogy tényleg az arcára másszon,

de csak egyetlen egyszer.

Ordítania viszont nem volt szabad, mert attól megijedt volna a pók. Így ikonikus ordítását utólag vágták a jelenet alá.

A végig zseniális magyar fordítás talán itt ér a csúcsra: miután Marv a feszítővassal gyomron vágja Harryt, utóbbi azt mondja:

A kirelejzumát!

22:28

Dehát hívja a zsarukat! Elment, ami nem volt, egy madáretetőből?

Ezen valamiért mindig nagyon nevettem. A kedélyes hangulat után még a falnak csattanás sem tűnik olyan vészesnek, legalábbis a hangja egészen puhácska.

22:30

Ajaj. Joe Pesci tényleg megharapta egyszer Culkin ujjait, amin a gyerekszínész nagyon megsértődött. Állítólag azt mondta a forgatáson, lehet, hogy van Oscar-díjad, de akkor sem haraphatsz meg gyerekeket. A fognyom ma is látszik. Kevin viszont megmenekül, hála az időben érkező hólapátos nagypapának. Szakorvosunk nem talált magyarázatot arra, hogy ha a betörők eddig kibírták a válogatott kínokat, miért éppen egyetlen ütéstől dőlnek ki.

22:31 Aki mindezen felbuzdulva felszerelné csapdákkal otthonát, azoknak ajánljuk az ORFK hivatalos válaszát:

"Sérülés okozására alkalmas vagyonvédelmi eszköz telepítését nem tartjuk célszerűnek, mivel egy ilyen berendezés nem csak egy esetleges jogtalan behatolónak, hanem a lakásban élő bármely családtagnak is okozhat akár súlyos sérülést. A rendőrség az egyéb megelőzési lehetőségek használatát javasolja, mint a nyílászárók zárása, azokra adott esetben rács felszerelése; stabil, 40-50 mm-es keményfából, vagy fémből készült – ablak nélküli – bejárati ajtó használata, minimum 2 biztonsági zárral ellátva; helyi riasztású hang- és fényjelző készülékek, vagy úgynevezett távriasztás, távfelügyelet alkalmazása. Betörés esetén hasznos lehet a biztonsági videokamera megléte is, mely által az elkövetőről rögzített kép a büntetőeljárásban és a bírósági eljárásban is bizonyító erejű, ezért bizonyítékként felhasználható."

22:33 A vége felé közeledik a történet. A kínzókamrává alakított ház újra békés és ragyog.

22:35 A gyermekpszichopata és önző, szeretetre képtelen családja újra egymásra találnak. Kevint nem sokkal később erőszakos és antiszociális viselkedés miatt felfüggesztik az iskolában. Éjjeli biztonsági őrként helyezkedik el, akit letartóztatnak, mert baseball ütővel ver szét egy nyalókatolvajt. Már persze akkor, ha nem jön be a titkos drónpilóta-forgatókönyv.

22:40 Közvetítésünet ezzel befejeztük. Köszönjük a segítséget az ORFK-nak, a TASZ-nak, a Buzzfeednek, a The Weeknek, Ryan Jacksonnak, az RTL Klubnak, Falus Péternek, Botos Tamásnak a gifekért, és minden kedves olvasónak.

BOLDOG KARÁCSONYT MINDENKINEK!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.