Sikerekben boldog gazdag boldog sikerekben gazdag új új új évet!

POLITIKA
2014 január 01., 18:31
comments 11

Boldog új évet! Ez itt az I. Nemzeti Újévi Köszöntő Verseny!

Vlagyimir Putyin orosz elnök arról beszélt, hogy Oroszország egészen addig küzdeni fog a terroristák ellen, amíg meg nem semmisíti őket. Angela Merkel pedig arról, hogy Németországnak sokat kell tennie, hogy Európa vezető hatalma maradhasson. Kim Dzsongun a pártba beférkőző férgek kiirtásáról beszélt. Még Áder János meg Bajnai Gordon is reprezentált.

De ezek a „fontos” beszédek elhalványulnak a vidéki polgármestereink audiovizuális szilveszterezése mellett. Az I. Nemzeti Újévi Köszöntő Verseny ezeket hasonlítja össze. Előnyben indulnak azok, akik pezsgőt tartva szavaltak verset, de a végső döntés a közönség kezében van. (Alul lehet szavazni.)

Retroköszöntés

Első versenyzőnk Békéscsabából érkezett. Vantara Gyula már tegnap este úgy beszélt, mintha nem lenne holnap. Azaz, mintha már holnap lenne (vagyis ma).

Miközben elmondta retrojókívánságait, mindenki azt várta, hogy az édes Törley pukkanjon egyet, de végül a pezsgő a helyén maradt. Az 1973-ban érettségizett fideszes polgármester egy napot sem öregedett azóta, ha csak azt vesszük, hogy pont úgy beszélt, mintha még mindig 1973 lenne.

Pezsgő volt? Volt.

A jó öreg idő

Kedvenc fideszes képviselőnk Jászapátiból, a Maksa-Szűzmáriát osztogató Pócs János is tegnap dobta le a köszöntésbombát. Kétperces beszédében leginkább az idő rövid történetét hangsúlyozta. A beszéd legfontosabb részlete:

A minden semmi egészség nélkül.

Pezsgő volt? Volt.

A paradicsom meghódítása

Tasó László népes irodája körében pezsgőzött, de a videón már egyedül nézett szembe az új év árjával. (Ezt Vangelis Conquest of Paradise című számával érzékeltette.)

photo_camera Fotó: Tasó László / Facebook

A karácsonyfa előtt elmondott beszéd furcsán hangsúlyozott mondatai között olyan klasszikusok durrogtak, mint:

  • Tisztelt honfitársaim!
  • De az élet nagyon nagy rendező. Sokszor átírja a koreográfiát, amit szeretnénk megvalósítani.
  • Nem úgy alakul életünk könyve, hogy szeretnénk beleírni. Pedig mi bele akarunk írni. Nagybetűvel, és minél többet, és minél több szépet.

A videó hatperces, tehát nem kérdés: Tasó a győzelemre hajt.

Pezsgő volt? Volt.

Burkolt lázadás

Becsó Zsolt odaszigorított a közhangulatnak. Bár ő is előre bemagolt szöveggel indult, a Nógrád megyei fideszes honatya EU-s zászló mögött sorolta viszonylag röviden (1:24) a 2013-as eredményeket. A háttérben látható uniós zászló (burkolt lázadás) az egyetlen emlékezetes pillanat.

Pezsgő volt? Pezsgő, az nem volt.

Jászok ásza

Szekeres Imre (MSZP) 56 másodpercben, egy könyvespolc előtt mondja félig improvizált beszédét, amiben a jászságot köszönti. A helyiség visszhangzik, de azért nem annyira, hogy Szekeres újra ilyen emlékezetes beszédet mondjon.

Pezsgő volt? Nem volt.

Cirkusz az egész világ

Sátoraljaújhelyen minden szilveszter millennium! Szamosvölgyi Péter cirkuszi zenére, csillámeffektekkel váltakozó helyi látványosságokat mutatva 1) sorolja az eredményeket, 2) vázolja az elképzeléseket, 3) csapatja a trónban, egy villanykapcsoló alatt ülve.

Pezsgő volt? Nem volt.

Az egyszerű poéta

Stayer László, Szécsény fideszes polgármestere visszafogottságában elegánsnak szánt beszédet mondott, aminek a végén Garai László Újévi köszöntő című költeményét értelmezte újra sajátos előadásban.

Pezsgő volt? Nem, illatgyertya volt!

Megfeszített bulizás

Szabó Ferenc, Gyöngyöshalász polgármestere minden állami hivatalnok példaképeként verette az újévi videón. Nehéz összpontosítani, hogy mit mond, de a legszebb pillanat vitán felül ez:

De most álljunk meg egy pillanatra, egy napra. Most legyen egy pillanat, egy nap, amikor körülnézünk, hogy mit értünk el, miért fáradoztunk, küzdöttünk, dolgoztunk, s álljunk meg legalább egy pillanatra, s örüljünk az elért eredményeknek.

Pezsgő volt? Soha!

Élettel megtelt terek

Szalay Ferenc, Szolnok fideszes polgármestere is jó 20 éves késéssel hozta az 1993-ban bevett animációs divatot. Beszéde általános igazságokat tartalmazott.

Pezsgő volt? Á, dehogy.

Újévi rezsibeszéd

A beszéd, ami nélkül nincs 2014. A fideszes Gelencsér Attila, Somogy megye közgyűlésének elnöke úgy beszélt, mintha Orbán Viktor lapult volna meg a nyelve alatt.

A mögé vetített zászlótenger előtt mindenről beszélt, amiről az óév elhagyása csak szólhat:

  • A Dunán lezúduló árhullámmal több százan felvették a küzdelmet!
  • Csökkentettük három ütemben is a rezsiköltségeket!
  • Munkahelyvédelmi akcióterv! Segítő kezek program!
  • Hazánkban nem csökkentek, hanem emelkedtek a nyugdíjak. Megőrizték vásárlóerejüket!
  • Saját lábára állt az országunk: visszafizettük az IMF-hitelt, a gazdaság teljesítménye nőtt, csökkent a munkanélküliség!!!

!! 2014 a családok éve lesz: folytatódik a rezsicsökkentés !!!

Pezsgő volt? Nem, pezsicsökkentés volt!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.