Meghalt Helyey László

Tbg
GYÁSZ
2014 január 03., 11:02
comments 24

Az Újszínház színésze, Helyey László 66. életévében hunyt el. Az újpesti születésű színész színdarabokban, filmekben játszott, de leginkább narrátorként és szinkronhangként ismerhette meg a nagyérdemű.

photo_camera )

Ő volt Gérard Dépardieu, Donald Sutherland magyarhangja, de ő mesélte Mátyás király meséit is.

Helyey novemberben lett rosszul egy soproni vendégjáték próbáján, légszomjat kapott. Nemcsak az ottani fellépést, hanem az utána következő munkáit már le kellett mondania, tüdőembóliával kezelték. Tavasszal egy szerencsétlen színpadi esés miatt komoly kivizsgálásra küldték, akkor derült ki, hogy folt van a tüdején - írta a Blikk.

Az Index azt írja, hogy a színészt már korábban előjegyezték egy minden eddiginél részletesebb CT-vizsgálatra is, viszont olyan hosszú volt a várólista, hogy nem lehetett tudni, mikor kerülhet sorra.

photo_camera Fotó: irodalmijelen.hu

Helyey 1975-ben végzett a Filmművészetin, ahová egyébként csak hatodik próbálkozásra vették fel. Friss diplomásként a kaposvári Csiky Gergely Színházhoz szerződött. 1978-tól a Nemzeti Színház művésze, majd 1982-ben a Katona József Színház alapító tagja volt. 1984-től ismét a kaposvári Csiky Gergely Színház társulatában játszott, 1986-ban pedig a Pécsi Nemzeti Színházban folytatta színészi pályáját. 1987-től a szolnoki Szigligeti Színházban lépett fel, 1989-ben újra a kaposvári Csiky Gergely Színházhoz szerződött. 1992-től a Budapesti Kamaraszínház művésze. Az Újszínházban - saját kérésére - csak vendégszereplő volt.

Mátyás szerepléről utolsó, a Demokratának adott interjújában azt mondta:

Azért nem olyan rossz dolog az ország Mátyás királyának lenni, ráadásul kevés színész mondhatja el magáról, hogy egy általa alakított karakterre, kicsitől a nagyig, mindenki emlékszik. Olyan nekem ez a Mátyás király, mint Telly Savalasnak lehetett Kojak vagy Horst Tappertnek Derrick főfelügyelő, és nagyon büszke vagyok rá.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.