Szia, Viktor, igyunk majd valamit a Bambiban!

media
2014 január 06., 08:48
comments 20

Kedves Viktor,

Újságíróvá válásod alkalmából szeretettel üdvözöllek a média csodálatos világában. Remélem, jól sikerül az első lapindító, és alig várom cikkeidet a Magyar Krónikában. Meglátod, kemény szakma ez, de sok örömed telik majd benne. Tudom, hogy nem szorulsz a tanácsaimra, de néhány dologra azért felhívnám a figyelmedet, nehogy meglepetések érjenek.

  • 1. A téma az utcán hever. Talán közhely, de érdemes nyitva tartani a szemed, amikor a villamoson utazol, vagy a közértben vásárolsz. Néha az apró megfigyelésekből születnek a legjobb írások.
  • 2. Egy kép többet ér ezer szónál! Ragadj fényképezőgépet, vagy akár fényképezésre alkalmas mobiltelefont, és örökítsd meg, amit látsz!
  • 3. Keresd az embert! A politika, a gazdaság, fontos nemzeti ügyek – talán nem is gondolnád, hogy ezek mögött mind ott az ember. Találd meg az embert a sztoriban!
  • 4. A közösségi média nagyon fontos, semmiképpen ne hanyagold el, manapság ez az egyik legfontosabb csatorna, amelyen át el tudsz jutni az olvasóidhoz. Javaslom, mielőbb váltsd ki a bloggerigazolványt.
  • 5. Ne csak száraz ténycikkeket írj, bár ez a szakma alapja. Idővel próbáld ki magad olyan műfajokban is, mint a jegyzet, a glossza, a kroki vagy a tárca!
  • 6. Double check, double check és ismét csak double check! Akkor jársz el helyesen, ha minden információt legalább két független forrásból ellenőrzöl.
  • 7. Kísérletezz a fordított piramis szerkezettel. Felül a lényeg, alul a kevésbé fontos háttér. Az olvasóid hálásak lesznek érte.
  • 8. Sajtótájékoztatón igyekezz közvetlenül a svédasztal közelébe helyezkedni. Később nagy lesz a tolongás, a baconbe göngyölt libamáj hamar elfogy. A sajtos pogácsát ne a zakód zsebébe tedd, mert összezsírozod. Használj nejlonzacskót vagy szalvétát!
  • 9. Mindenképp lépj be egy újságíró-szervezetbe, a MUOSZ-ba, a MUK-ba, vagy az MKU-ba. A szakmai közeg, a kollágákkal való folyamatos kapcsolattartás segíti majd munkádat.
  • 10. Talán apróságnak tűnik, de fontos: mindig legyen nálad papír, ceruza, hogy az interjúkat vagy az ötleteidet fel tudd jegyezni.

Hidd el, ha ezeket a tanácsokat megfogadod, idővel kitűnő újságíró válik majd belőled! Ha gondolod, fussunk össze valamikor, igyunk egy kólát vagy egy gyümölcslevet.

Ölel újdonsült kollégád,
anarki

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.