Nem ölnek malacot a Fogasházban, de a hurkabulit megtartják

ÁLLAT
2014 január 09., 11:58
comments 41

Pörög tovább a disznóvágás-gate, a Fogasház Facebook-oldalán közleményben reagált a kommentháborúra, amit a szombatra megszervezett pörzsölés és tor ötlete váltott ki. A romkocsma tulajdonosai meg is hátrálhattak volna, látván az internetes felzúdulásokat, de ehelyett olyan páros paraszti csizmával álltak bele az egész ötletbe, hogy csak hüledezni tudunk.

Közleményüket változtatás nélkül közöljük:

A Fogasháznak nem állt és most sem áll szándékában, hogy valódi és lehetséges vendégei körében és között ellentéteket szítson, netán gerjesszen. Mindössze egy több évszázados (közép) európai szokást véve mintául, hagyományos kulturális és gasztronómiai eseményt kínálunk nem-vegetáriánus vendégeinknek. A farsangi időszak első hetében emlékeztetjük vendégeinket arra, hogy a történelem hosszú időszakában az önfenntartásra berendezkedett falusi és mezővárosi polgárok (parasztok) egy-két felhizlalt sertése adta háztartásuk éves húsfogyasztásának nagy részét.

Ilyenformán a disznóvágás családi és rokonsági ünnepnek számított,

amikor a munkák végeztével, az est beálltával „tort” tartottak: az ekkorra elkészült orjalevesből, töltött káposztából, hurkából és kolbászból bizony jól belaktak, majd énekeltek, táncoltak is akár.

A hétköznapok dolgos munkái között sem az ételekből, sem a mulatságból nem vehették ki részüket. Tekintsünk úgy a szombatra meghirdetett eseményünkre, mint emlékezetre és emlékeztetőre, a közelmúlt előtti tisztelgésre, amikor még sokunk nagy-, déd- és ük-szüleinek ez volt az esztendő egyik legfontosabb eseménye, ünnepe.

Hogy azonban a húsfogyasztástól tartózkodó, és ilyenformán a „kényszerű ölés” látványától irtózó törzsvendégeinkben is tiszteljük meggyőződésüket,

ígérjük, hogy visítással nem verjük fel az utca hajnali csendjét,

hiszen a disznót nem a Fogasházban öljük le.

Egyúttal már most tájékoztatjuk a hústól tartózkodó vendégeinket, hogy a Húsvét előtti nagyhéten (felmenőink iránti tiszteletből is) egyik napon húsmentes rendezvényt,

meditatív mulatságot tartunk.

Már most kérjük húsevő vendégeinket, hogy ezen a napon ne tervezzenek tüntetést, tartsák tiszteletben más szokáson lévő polgártársaik meggyőződését.

(címlapkép:  Korenchy László/Fortepan.hu)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.