Ronaldo a csapatával semmit sem nyert, mégis övé az Aranylabda

sport
2014 január 13., 19:03
comments 26
  • Cristiano Ronaldo lett a 2013-as aranylabdás.
  • A szezonban sokat sérült Messi szériáját megszakítva, másodszor lett a legjobb a portugál.
  • Pedig semmit sem nyert,. miközben a bayernes Ribery igen.

Hétfőn Zürichben rendezte meg évi nagy dzsemboriját a FIFA. Egy rakás díjat kiosztottak, még Pelének is jutott egy, aki elsírta magát a megtiszteltetéstől A legjobb gólnak járó Puskás-díjat Orbán Viktor és Julio Cesar, a brazil válogatott kapusa adták át Zlatan Ibrahimovicnak. 2013 legjobb csapatának összeállítása: Neuer - Lahm, Sergio Ramos, Thiago Silva, Dani Alves - Iniesta, Xavi, Ribéry - Messi, Ibrahimovic, Ronaldo. Az éve edzője Jupp Heynckes lett. A legfontosabbat, az Aranylabdát azonban 2008 után ismét Cristiano Ronaldo vihette haza.

photo_camera Fotó: AFP

2013-ban nem volt nagy válogatott torna, így adta magát, hogy nagy jelentősége legyen a Bajnokok Ligájának az Aranylabda-szavazáson. Különösen úgy, hogy a BL-győztes Bayern München közel tökéletes szezont futott, a francia Ribery vezetésével. Szinte minden lehetséges címet megnyertek, ráadásul a Barcelonát alázták meg a BL-elődöntőjében, majd húzták be a döntőt is. Övék lett a német bajnokság, a kupa, az európai Szuperkupa, a klubvilágbajnokságot is simán behúzták, csak a német Szuperkupát vesztették el a Dortmunddal szemben.

Ilyen tarolást legutóbb a Barcelona produkált 2009-ben, 2011-ben csak a spanyol kupagyőzelem hiányzott a tökéletes szezonhoz. A Barcelonából akkor ketten is az első háromban voltak, Messi nyert, Xavi mindkétszer harmadik lett. Csak Ronaldo fért még fel a dobogóra.

Olyan viszont 2000-ben fordult elő utoljára, hogy az aranylabdás egyetlen trófeát sem nyert a csapatával. Akkor is egy portguál és akkor is a Real játékosaként, Figónak sikerült a bravúr.

Ki lett az aranylabdás, mit nyert a klubcsapata vagy a válogatottja?

2013: Ronaldo - klubjával semmit sem nyert, a Madrid második lett a bajnokságban, döntős volt a spanyol kupában, elődöntős a BL-ben. A válogatott csak második lett a vébé-selejtezős csoportjában az oroszok mögött. Pótselejtezőt játszottak a svédekkel, Ronaldo a két meccsen négy gólt lőtt. Elvileg ez már nem számított volna az Aranylabda-szavazáson, de meghosszabbították a határidőt. 69 gólt szerzet 2013-ban (38 bajnoki, 15 BL, 6 spanyol kupa, 10 válogatott gól), ezzel simán előzte a sérülés miatt sok meccset kihagyó Messit (aki tavaly csak 42 gólt szerzett. Ribery meg csak 22-t, de ott van az a rakás trófea cserébe.)

2012: Messi - spanyol kupagyőztes, a bajnokságban másodikak lettek. A BL-ben gólkirály lett, de a Barcelonával csak az elődöntőig jutott a BL-ben. Összesen 91 gólt szerzett az évben. A BL-t a Chelsea nyerte, az Európa-bajnokságot Spanyolország. Az Aranylabda-szavazáson a második a spanyol bajnoki címet nyerő Ronaldo, a harmadik a válogatottal Eb-t nyerő, a Barcelonával kupagyőztes Iniesta lett.

2011: Messi - BL-győzelem, spanyol bajnok, klubvilágbajnoki cím, Európai Szuperkupa, spanyol szuperkupa, BL-gólkirályi cím. A második Ronaldo lett, a harmadik Xavi.

2010: Messi - spanyol bajnoki cím, BL-gólkirályság. A világbajnokságon csak negyeddöntőig jutott az argentinokkal, 0-4-gyel estek ki Németországgal szemben. A vébét Spanyolország nyerte, a győztes gólt Iniesta szerezte a döntőben. A szavazáson mégis csak második lett Messi mögött, a harmadik Xavi volt a tisztán barcelonás dobogón. Sneijder abban az évben BL-t nyert az Interrel (az elődöntőben a Barcelonát verték ki, a döntőben a Bayernt verték), olasz bajnokságot, kupát, szuperkupát és klubvilágbajnoki címet nyert, a vébé ezüstérmes lett, de éppen a spanyolok mögött. Ez a dobogóra sem volt elég.

2009 Messi - BL-győzelem, BL-gólkirályság, spanyol bajnoki cím, klubvilágbajnoki cím, Európai Szuperkupa, spanyol kupa. A szavazáson második Ronaldo, harmadik Xavi.

2008: Cristiano Ronaldo - BL-győzelem, BL-gólkirályság, angol bajnok, klubvilágbajnok. A válogatottal csak negyeddöntős volt az Európa-bajnokságon, amit a spanyolok Torres góljával nyertek meg. A spanyol csatár a szavazáson harmadik lett, a második helyre Messit szavazták be.

2007: Kaká - BL-győzelem, a BL-gólkirálya. Klubvilágbajnoki győzelem, Európai Szuperkupa. Második Ronaldo (Manchester United), 3. Messi

2006: Fabio Cannavaro - világbajnoki cím, és egy olasz bajnoki cím, amit viszont utólag elvettek a Juventus alelnökének főszereplésével kirobbant megvesztegetési botrány miatt. Iniestának a vb-döntőben rúgott döntő gólja is kevés volt 2010-ben Messi ellen, Cannavarónak elég volt a világbajnok védelmét irányítania. Buffon lett a második, Henry a harmadik. A francia ezüstérmes lett a vébén és a BL-ben is, az Arsenallal csak negyedikek voltak a bajnokságban. A Bajnokok Ligáját a Barcelona nyerte, de egyetlen játékosa sem került be az első háromba.

2005: Ronaldinho - spanyol bajnok, spanyol szuperkupa. A BL-ben ekkor volt a legendás Milan-Liverpool 3-3, a győztes angol csapatból Gerrard csak harmadik lett, még Lampard is megelőzte őt az angol bajnok Chelsea-ből.

2004: Sevcsenko - olasz bajnok, olasz szuperkupa győztes. A BL-t a Portó nyerte, a Monacót verték 3-0-ra, a portugál irányítónak, Decónak ez egy második helyet hozott. A harmadik Ronaldinho lett. Az Európa-bajnokságot Görögország nyerte, görög játékos a dobogó közelébe sem került.

2003: Nedved - olasz bajnok, olasz szuperkupagyőztes, BL-döntős a Juventussal. A Bajnokok Ligáját a Milan nyerte, 11-esekkel verték a Juventust a döntőben. A szavazáson második lett Henry (bár az Arsenal csak második lett az angol bajnokságban), harmadik a BL-győztes Milanból Maldini.

2002: Ronaldo - világbajnok, a Real Madriddal klubvilágbajnok. Második a szintén realos brazil, Roberto Carlos, harmadik a németeket döntőbe vivő, de ott nagyot hibázó kapus, Oliver Kahn. A BL-t a Real nyerte, azzal a káprázatos Zidane-kapásgóllal verve a Leverkusent.

2001: Owen - a Liverpool nagy éve volt, a bajknoki cím nem jött össze, de amúgy megnyerték az UEFA-kupát, az FA-kupát, az angol Ligakupát, az Európai Szuperkupát és az angol Szuperkupát is. Második lett Raúl, harmadik Kahn, aki BL-t nyert a Münchennel, 11-esekkel verték a Valenciát.

2000: Figo - semmit sem nyert, de a nyáron ő lett a világ legdrágább játékosa, amikor átszerződött a Barcelonából a Real Madridba. A Barcelonával az előző két idényben bajnoki címet ünnepelt, de éppen 2000-ben csak másodikok lettek a katalánok a Deportivo La Coruna mögött. A BL-ben az elődöntőben a Valencia verte ki őket, a spanyol kupában is csak elődöntösök voltak. A BL-t még nélküle nyerte a Real abban az évben, de már vele bukták az európai szuperkupát és a klubvilágbajnokságot is. A 2001-ben befejeződő bajnokságot viszont nyerte a Madriddal. 2002-ben pedig BL-t, Európai Szuperkupát, klubvilágjabokságot is nyert, de akkor már dobogóra sem került. Figo mögött második lett az Európa-bajnokságot nyert Zidane, harmadik Sevcsenko, aki egyébként szintén nem nyert az égvilágon semmit.

Figo előtt Kevin Keegan volt az utolsó, aki úgy lett aranylabdás, hogy semmit sem nyert a csapatával.  Az még 1978-ban volt, amikor Keegan a Hamburgban játszott.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.