Belenézém Putyin szemébe, és látám, hogy ez jó (Mno 14,1,15)

"Én nem félek. Miért félnék?" (Nagy Feró)

Kapaszkodjanak meg, ugyanis a Magyar Nemzet szerdai vezető publicisztikáját fogjuk módfelett idézgetni.

Összefoglalva: a szerző, bizonyos Stier Gábor igyekszik minket megnyugtatni arról, hogy a legnagyobb jóindulattal is obskurus körülmények között megköttetett, Magyarországnak több évtizedes adósságszolgálatot jelentő magyar-orosz megállapodás nem lehet rossz, sőt.

Azért írom, hogy nem lehet rossz, mert Stier Gábor sem vet be ennél több érvet. Egyszer belenézett Putyin szemébe, és ennyi elég volt neki. Próbálja ki!

putin-eyes

Ha mégse hisz a szemének, idézzük a szerző eszmefuttatását is:

Jó három éve volt, amikor a Valdaj Klub ülésén Vlagyimir Putyin csak úgy jobbra nézve, s a szemével csippentve annyit mondott, hogy minden rendben lesz. (...) Néztem a szemébe, s láttam, hogy mindezt őszintén gondolja, s Magyarország ebből igazán nyerhet.

Oké, egyetlen érvet, azaz két példát mégiscsak felhoz, Németországét és Lengyelországét. Ugye róluk meg közismert, hogy gazdasági erejük simán összemérhető Magyarországéval:

Mert azért ne feledjük el, Németország is azért kapja olcsóbban a gázt, mert együttműködése komplex Oroszországgal.

Aztán jön a lecsengetés, amikor a nemzeti érdek nemhogy háttérbe szorul, hanem éppen ellenkezőleg. Akár annak feladása lehet maga a nemzeti érdek:

Ha valamit Putyinnal beszélgetve megtanultam, akkor azt, hogy a nemzeti érdekeket mindenáron védeni kell. Ha úgy van, akkor Oroszország ellenében is. De most, itt nem erről van szó. Paks bővítése olyan érdek, amely nem nemzeti összefogást igényel. Ehhez kell felnőni!

Stier Gáborról elég annyit tudni, hogy ősidők óta moszkvai tudósító, most éppen pár éve a Magyar Nemzeté. Putyinról írt egy bájosnak tűnő könyvet is még 2000-ben, azóta sem csalatkozott benne. Ott is tanulta a szakmát egyébként, így ha valakinek, hát neki el lehet hinni, hogy szembe tud nézni a realitásokkal.

Ha valakinek mégis kételyei támadtak Stier gondolataival kapcsolatban, idézzük meg a nyolcvanas évek Nagy Feróját, bámuljuk hosszan ezt a videoloopot: