A Fidesz a Való Világgal nyeri meg a választást

publicisztika
2014 január 15., 15:09
comments 62
  • Soha nem látott jelenetek zajlanak a magyar tévében.
  • Soha nem látott üzletet kötött a magyar kormány.
  • Véletlen? Aligha.

A szürke öltönyös, ezüstös hajú férfi és a susogós tréningruhát viselő fiú egy elegáns genfi bárban találkoztak. A fiút először be sem akarták engedni, de a férfi biccentett, hogy vele van. Whiskyt rendeltek, és a tóra néző, legjobb asztalhoz ültek le. Másfél órát beszélgettek, és ahogy telt az idő, egyre hangosabban nevettek mindketten. A bár közönségének lassan fel is tűntek. Amikor elbúcsúztak, a szemtanúk szerint kézfogás helyett mutatóujjukkal köröztek a levegőben egymás felé. Senki sem értette, mi történik.

A férfi Habony Árpád, Orbán Viktor főtanácsadója, a fiú pedig Caversaccio Aurelio Onorato, akit nem sokkal később VV Aurelióként ismert meg az ország.

aurelio-fasz-helikopter-vv6-still

A kívülről barátságosnak tűnő jelenet az egyik utolsó kocka volt egy aprólékosan kidolgozott kirakósban. Ennek lényege pedig az, hogy a Való Világ 6 segítségével a komány végleg eldöntse a 2014-es választást.

Megszólítani a fiatalokat

Az ötlet a pártvezetés legbelsőbb köreiben született meg. Néhány embert aggasztottak a 2012 téli diáktüntetések, amikor egyértelművé vált, a fiatalokat nem tudják már megszólítani. Sose jó egy kormánynak, ha a tévében ellene tüntető fiatalokat mutogatnak.

A lakosság nagyobb részének újra megnyerése persze a rezsicsökkentésnek köszönhető - ez a húzás félmillió embert hozott be. De Habonyék nem szeretnek kockáztatni. Tudták, hogy ez a fiatalokat nem fogja meg. Saját ifjúsági szervezeteikben pedig ők maguk sem bíztak.

És itt jött a zseniális húzás. Ha a fiatalok ilyen könnyen elbizonytalanodnak, akkor nem arra kell rávenni őket, hogy a Fideszre szavazzanak. (Pedig ebben is jól álltak, de a lényeg, hogy nem szabad kockáztatni.) Hanem arra, hogy ne foglalkozzanak az egésszel.

Mi? Választás lesz?

Habony mestertervének lényege az volt, hogy egy olyan műsort tesz le az asztalra a választás hajrájában, hogy a nézői még az utcára is elfelejtenek kimenni, nemhogy szavazni.

Már csak a megvalósítás hiányzott.

Az első kérdés az volt, melyik tévén menjen a műsor. Nyilván csak a nagyok jöhettek szóba (bár állítólag amikor a köztévé vezetése megneszelte az ötletet, megpróbálták rávenni Habonyt, hadd csinálják meg ők, de érthető okból kiröhögte őket). A döntés visszanyúlik 2013 nyarára, amikor még nem volt eldöntött kérdés, melyik tévét szerzi meg a Fidesz. Orbán ekkor már utalgatott arra, hogy hamarosan magyar kézben lesz az egyik nagy csatorna, de ekkor még nem volt lefutott meccs.

Win-win

Végül ebből is a lehető legtöbbet hozták ki. Az RTL-nek megtették az ajánlatot: békén hagyják őket, és a Tv2-t veszik meg, ha ezt a műsort megcsinálják szó szerint úgy, ahogy a kormány kéri. Így az egyik tévé nyíltan az ő kezükben van, a másikat pedig a legfontosabb időszakan tartják a markukban.

Amikor Hajdú Péter tudomást szerzett erről, állítólag sírva könyörgött Habonynak, hogy nem teheti ezt vele, és engedje meg, hogy ő csinálja a műsort. A főtanácsadót ez azonban a legkevésbé sem hatotta meg. Egyszerűen nem tartotta alkalmasnak Hajdút egy ilyen fontos feladatra.

A VV6 beéri egy egészen szűk nézőközönséggel

- nyilatkozta pár napja  Zsolt Pétert, a Hírnév! Jólét! VV! című könyv szerzője a hvg.hu-nak. De miért tenne ilyen egy kereskedelmi tévé? Természetesen azért, mert a terv ezt kívánja tőlük. Mivel a nézők figyelmét minden másról el kell terelni, ehhez folyamatosan a legdurvább, legaljasabb húzásra és sokkokra van szükség. Olyanokra, amik a főcsatornán nem férnének már bele főműsoridőben. Az RTL II-n viszont gond nélkül mehet.

A tökéletes csapat

A második feladat a szereplők összeválogatása volt - nem véletlen, hogy idén már ez sem beszavazás alapján történt. A párt legszűkebb vezetését bízták meg azzal, hogy a legjobb embereket találják meg. Lázár János szerezte például Gyúrós Józsit, aki kezdő színész a Nemzetiben, és személyesen Vidnyánszky ajánlotta neki.

Ennél is nagyobbat húzott Kósa Lajos. Őszinte elismerést váltott ki, hogy meg tudta szerezni a hiperaktív bölcsész Simont, akihez hasonló játékos eddig nem is volt. Kósának viszont volt egy kis trükkje. Simon a Hallgatói hálózat debreceni sejtjének tagja volt, aki tavasszal egy alkalommal Hoffmann Rózsát kritizáló feliratot ragasztott ki egy büfére. Most választhatott: vagy bemegy a műsorba és elmondja a neki előírt szöveget, vagy repül az egyetemről.

A női szereplők megszerzése egyszerűbb volt, de ezzel soha nem volt gondja a Fidesznek.

És akkor jött az atom

Az eredmény? A műsor az első mérések szerint a legnézettebb volt a 18-49 közötti nézők között.

Egyelőre minden a terv szerint halad.

A számításba egy egészen kis, előre nem látható hiba csúszott, bár tulajdonképpen ezt is jól kezelték. A kormány nem számított arra, hogy hirtelen egy orosz atomberuházásról is el kell terelni a figyelemet. Hirtelen jött az egész.

A szerencsétlen ellenzék majdnem megtette nekik azt a szívességet, hogy aznap állt ki bohóckodni, amikor eldőlt az ország jövője, de az Orbán-Putyin találkozó így is befért a hírekbe.

Ezért elindult a helikopter-hadművelet.

Mielőtt felszállt volna a Moszkvába tartó gép, Habony egy SMS-t küldött a villába, amiben csak ennyi állt:

helikopter.

Erről mesélt neki ugyanis Aurelio a svájci bárban. A nyilvános faszpörgetés ötlete annyira elszórakoztatta és elvarázsolta a miniszterelnöki megbízottat, hogy már akkor tudta, ezt be kell majd dobni a műsorban. Ezért pörgették ujjaikat egymás felé búcsúzóul. De ezt eredetileg a kampányfinisre szánták.

logo_vv6_fasz

Most viszont, hogy éles lett a helyzet, Habony tudta, nincs már választás. Hát ki fog atomerőmű-bővítéssel foglalkozni, amikor a tévében egy felnyírt hajú ál-NB II-es focista a levegőben pörgeti a farkát?

Így elküldte az SMS-t, Aurelio pedig tudta, mi a dolga.

Ez persze azt is jelenti, hogy a terv borult, és a fiatal szavazók lekötésére ennél sokkal súlyosabb húzásokra lesz majd szükség, ahogy közeledik a választás. De állítólag ez sem jelent majd problémát.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.