Óvodai plakáton szerveznek tüntetést a tűcserét végző Kék Pont ellen

2014 január 15., szerda 16:30
38

A Cinknél szúrták ki azt a plakátot, ami az egyik józsefvárosi óvodában toborozta a szülőket egy szombati tüntetésre. A tüntetést a Kék Pont alapítvány tűcsereprogramja ellen szervezik, azzal a céllal, hogy

visszafoglalják a kerületüket a drogosoktól és a dilerektől.

Kép: nak @ cink.hu

A tüntetés szervezője az Orczy Egyesület. A szervezetről sokat nem lehet megtudni az interneten, de a civil szervezetek névjegyzéke szerint a szervezet valóban létezik, céljuk pedig, hogy

az önkormányzatban létrejövő projektekben való részvétel az önkormányzat értesítése alapján bármely projekt indítása és tervezése alapján; a közbiztonság növelése; a területen lévő társasházakban önkéntes lánc létrehozása.

Az Orczy Egyesület bejegyzett képviselője a nyilvántartás szerint Gondos Judit. Bár a hírről szóló cikkek alatti kommentekben többször felmerült, hogy Gondos Judit államtitkárról van szó, az NGM sajtóosztálya ezt határozottan cáfolta, válaszuk szerint csak véletlen névegyezésről van szó

Az önkormányzat és az alapítvány viszonya tavaly ősszel vált feszültté, amikor a képviselő-testület többször is fellépett a Kék Pont ellen. Előbb minden előzetes egyeztetés nélkül felmondták az együttműködést az alapítvánnyal, novemberben pedig a kábítószerügyi fórumból is kizárták őket.

Az önkormányzat indoklása szerint a Kék Pont főleg más kerületek drogosait szolgálja ki, tűcsere helyett tűosztást folytatnak, sok az eldobált fecskendő a köztereken, és a program jelenléte gyakorlatilag közegészségügyi katasztrófát jelent a kerület számára.

A Kék Pontnak jelenleg közel háromezer kliense van, többségük a kerület lakosa. Az alapítvány szakemberei szerint pedig működő tűcsere-program nélkül közegészégügyi katasztrófa fenyegetné Budapestet. Romániában és Görögországban is ugrásszerűen nőtt meg a válság óta a HIV-fertőzöttek száma az intravénás szerhasználók között, mert a megszorítások miatt nem volt pénz ártalomcsökkentő intézkedésekre.

A Kék Pont beszélgetne a tüntetőkkel

Az alapítvány közleményében azt írja, hogy biztosak benne, hogy csak félreértésről vagy félretájékoztatásról van szó,

mert szervezetük egy szakminisztérium által támogatott, a parlament által elfogadott Nemzeti Drog-Ellenes Stratégia ártalomcsökkentő célkitűzéseinek megfelelő, ártalomcsökkentő programot működtet.

Ráadásul az utóbbi hónapok statisztikái szerint a programban résztvevők 87,2 százaléka józsefvárosi lakos. Ugyanakkor tisztázni szeretnék a félreértéseket, ezért a meghirdetett tüntetés időpontjában, január 18-án szombaton 11 és 13 óra között várnak minden érdeklődött egy beszélgetésre a Kék Pont Magdolna utcai helyszínére.

A tűcsereprogramról Ács Dani forgatott még az ősszel egy videót, ha érdekli a téma, érdemes megnézni.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt