Betiltották a nagy tüntetéseket Ukrajnában

külföld
2014 január 17., 10:41
comments 22

Az ukrán parlament csütörtökön erősen korlátozta a tüntetéseket. Kijev főterén december óta tartanak az ellenzéki megmozdulások, mert a kormány az EU helyett Oroszországgal köt szövetséget.

UKRAINE-UNREST-POLITICS

Az új törvény erősen korlátozza a demonstrálók lehetőségeit. Tilos például politikai naggyűléseken sátrat állítani, hangosítást használni, "extrém" transzparenseket kitenni és öt autónál nagyobb konvojt alkotni. Ez lényegében kriminalizálja a mostani ellenzéki megmozdulásokat. Az új törvény megsértőit komoly pénzbírság és 15 napos elzárás fenyegeti. 15 évet kaphat az, akit erőszakos tüntetés szervezéséért ítélnek el.

Élesen tiltakoztak az ukrán ellenzéki politikusok, Vlagyimir Klicsko például a szabadságjogok végéről beszélt. Tiltakozott egy csomó külföldi kormány is, többek között a lengyel, a svéd és a litván külügyminiszter is.

Carl Bildt svéd külügyminiszter a twitterre azt írta, hogy Ukrajnában a fehérorosz diktatúra szerveződik. (euobserver)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.