Quenelle-tanfolyam kezdőknek és haladóknak

káosz
2014 január 18., 16:21
comments 46

1. Helyezkedjen kényelmes alapállásba. Sarkak egymás mellett, lábhegyek enyhén kifelé fordítva, a kar mélytartásban nyújtott, de könyökben nem feszes. Az ujjak összezárva, lefelé mutatnak. Hüvelykujját tetszés szerint eltarthatja a többitől.

q1a

2. Bal kezét 30-35 fokban tartsa el a testétől. A kar és a test által bezárt szög növelésével állíthat a gesztus erősségén. (Később, haladó szinten a 45 fokos szöggel is megpróbálkozhat.) Az ujjak egyenesek, a tenyér lefelé mutat.

q2a

3. Job karját teste előtt keresztezve nyitott tenyerét érintse a bal vállához. Itt kínálkozik a legtöbb lehetőség az egyéni variációk bemutatására: a tenyér mutathat a test felé és lefelé is, sőt szolidabb változatban megmarkolhatja bal felkarját.

q3a

4. Az életből ellesett példákon tanulmányozza a mozdulatsor helyes kivitelezését!

photo_camera AFP PHOTO / JEAN-SEBASTIEN EVRARD

Kezdő fokozat: meghitt környezetben, baráti beszélgetés közben végrehajtott gyakorlat.

photo_camera AFP PHOTO / JEAN-FRANCOIS MONIER

Középhaladó fokozat, 1. szint: csoportos gyakorlat. Tanulmányozzuk a balkezes variációt is, később még szükség lehet rá.

photo_camera AFP PHOTO / PIERRE ANDIREU

Középhaladó fokozat, 2. szint: szintén csoportosan, de tökéletes szinkronban végrehajtott gyakorlat.

photo_camera AFP PHOTO / JEAN-FRANCOIS MONIER

Professzionális fokozat: ananásszal, rohamrendőrök gyűrűjében

photo_camera AFP PHOTO / IAN KINGTON

God mode: sportpályán, tízezrek előtt, közvetlenül góllövés után

5. Jól megy? Akkor most köpje szembe magát

Amit egész idáig nagy szorgalommal gyakorolt, azt úgy hívják, hogy

quenelle,

és kb. úgy kell mondani, hogy [könel]. Franciaországból ered, és sokan azt gondolják róla, hogy rasszista, antiszemita, de enyhébb esetben is extrém nacionalista jelentéssel bír, pedig ez nem feltétlenül igaz. Az biztos, hogy maga a gesztus nem tehet semmiről. A feltalálója annál inkább.

photo_camera AFP PHOTO PATRICK KOVARIK

A quenelle-t 2005-ben mutatta be először a félig francia, félig kameruni származású francia humorista és közéleti személyiség, Dieudonné M’Bala M’Bala, aki állítólag a világ legegyszerűbb üzenetét akarta vele közvetíteni, miszerint lófasz a rendszer seggébe. (A quenelle eredetileg egyébként híres francia étel, a lyoni konyha egyik remekműve, amit nálunk jobb híján híján galuskának szoktak nevezni, bár sok köze nincs a nokedlihez.)

De mindegy is, az a lényeg, hogy Dieudonné mostanra megveszekedett antiszemitává vált, aki alapból leginkább Izrael és a cionizmus ellen szokott kikelni, de hívott már meg holokauszttagadó történészt a műsorába, nevezte a holokausztot memóriapornónak, és egy fellépésén egy zsidó újságíróval közölte: kár, hogy nem a gázkamrában végezte. Januári fellépéseit, köztük a párizsit a francia kormány sorban betiltotta, és a bíróság helyt adott a döntésnek.

A quenelle ennek ellenére, illetve ezzel együtt az utóbbi hónapok legfelkapottabb gesztusává vált Franciaországban. Azok közül, akik használják, sokan azt állítják magukról, hogy nem rasszisták és nem antiszemiták, de a quenelle-re annyi mocsok rakódott, hogy azt már nehéz lesz róla lemosni. Legutóbb Nicolas Anelka, a West Bromwich francia csatára quenelle-ezett egy jóízűt a West Ham elleni meccsen december végén, és az FA, az angol labdarúgó-szövetség azóta is fontolgatja, eltiltsa-e a focistát.

Anelka persze arra hivatkozott, hogy ő se nem rasszista, se nem antiszemita, és a quenelle-t mindössze jó barátjának, Dieudonnénak dedikálta. És ha Anelkát eltiltják, azzal gyakorlatilag a quenelle-t is el lehet temetni. Mondjuk nem lesz nagy kár érte.

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.