Rétvári kipakoltatná Marxot a Közgáz aulájából

POLITIKA
2014 január 18., 7:06
comments 157

marx

Levélben fordult a Budapesti Corvinus Egyetem, az egykori Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetem vezetéséhez Rétvári Bence, az igazságügyi minisztérium államtitkára. A kereszténydemokrata politikus azt kéri, hogy távolítsák el a Közgáz aulájából Karl Marx szobrát.

Rétvári ezt azzal indokolja, hogy Marx fajgyűlölő és osztályharcos volt, így tevékenységével "megágyazott a XX. század embertelen diktatúráinak és genocídiumainak". Ráadásul Magyarországon évtizedekig kötelező tárgyként oktatták a nézeteit.

Érveit alátámasztandó két Marx-műből is idézett.

Az 1853-as Kényszerkivándorlásról címűből azt, hogy "Azoknak az olsztályoknak és fajoknak, amelyek túl gyöngék [...] pusztulniuk kell. [...] A következő világháború nemcsak a reakciós osztályokat és dinasztáikat, hanem egész reakciós népeket fog eltüntetni a föld színéről. És ez is haladás".

Az 1849-ben Engelsszel közösen jegyzett A magyar harcból pedig azt, hogy "Ausztriában a pánszlávista délszlávok [...] nem egyebek, mint egy felettéb zavaros ezeréves fejlődésből kikerült népszemét".

Levele zárásaként a szobor eltávolítását "negyedszázada szükséges lépésnek" nevezte. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt