Egy emeletes busznyi embernek annyi pénze van, mint az emberiség felének

2014 január 20., hétfő 18:22
64
  • 85 ember.
  • Mindannyian felférnének egy emeletes buszra.
  • Ezt a képet használta fel az Oxfam nemzetközi segélyszervezet legújabb jelentésének érzékeltetésére.

Ez pedig arra jutott, hogy a világ leggazdagabb 85 emberének vagyona annyi, mint az emberiség alsó felének összesen. Ez 1,6 billió, vagyis ezerhatszáz milliárd dollár.

Ha pedig a gyakran emlegetett legfelső egy százalékot nézzük, az ő vagyonuk 110 billió dollár - ez hatvanötszöröse az emberiség felének minden vagyonának.

Az egyenlőtlenség pedig egyértelműen növekszik. Néhány adat:

  • Az emberiség hetven százaléka olyan országban él, ahol nőtt az egyenlőtlenség 1980 óta.
  • A vizsgált 30-ból 29 országban kevesebbet adóznak a leggazdagabbak, mint harminc évvel ezelőtt.
  • Az Egyesült Államokban a válság óta a gazdasági növekedés 95 százaléka a legfelső egy százalék vagyonát növelte, a társadalom alsó kilencven százaléka viszont szegényebb lett.
A World Economic Forum helyszíne. Kép: Arnd Wiegmann, Reuters

Winnie Byanyima, a szervezet vezetője szerint az egyenlőtlenség növekedése annak az eredménye, hogy az elit egyre nagyobb hatással van a politikai életre és sikerrel vívják ki maguknak a kedvezőbb adózási és gazdasági feltételeket. A jelentés szerint az egyenlőtlenség növekedése ördögi kör, mert a jobb oktatás és egészségügy is csak a gazdagok gyermekeinek jut.

A lehetőségek egyenlősége már csak álom

- írja az Oxfam, ami a szélsőséges korrupcióra használt state capture (foglyul ejtett állam) mintájára bevezeti az opportunity capture (fogyul ejtett lehetőségek) kifejezést. A gazdasági növekedés ugyanis számos országban nem jelent mást, mint a győztes mindent visz elv-érvényesülését (erre példa az amerikai adat).

Fotó: Tom Pietraski, Oxfam

Önmagában az egyenlőtlenség az Oxfam szerint sem rossz dolog, hiszen enélkül nincs gazdasági növekedés és motiváció a kemény munkára, a vállalkozásra és az innovációra. Ez a szélsőséges szint viszont már százmilliókat zár ki abból, hogy részesüljenek a gazdasági növekedésből.

Az Oxfam vezetője a héten kezdődő World Economic Forumon is felszólal.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt