A Való Világ 6 már a legnehezebb kérdéseket feszegeti

bulvár
2014 január 21., 17:11
comments 60
  • Ettől féltünk, de nagyon.
  • Éreztük, hogy ezt a tempót egyszerűen nem lehet hosszan tartani.
  • Máris kiégett a Való Világ 6?
  • Vagy csak arról van szó, hogy fordulóponthoz érkezett a műsor?

Persze várható volt, de mégis felkészületlenül ért minket, hogy a Való Világ ilyen hamar beleveri a fejét a plafonba. Egy hét után kimondhatjuk:

Nincs feljebb!

Gondoltuk, hogy ezt a szintet képtelenség hosszan tartani. De először arra tippeltem, hogy szimplán kipukkad a műsor. Egy hónap után a villalakók kiégve, magukban értelmetlenül motyogva egy babzsákon döglenek, vagy felhúzott térddel, üveges tekintettel szuszmákolnak a hideg szauna sarkában. Vagy egyszerűen elkezdi önmagát ismételni a műsor. És egy nagy végtelenített helikopter coubbá válik az egész. Nem ez történt.

A Való Világ, mint kulturális narratíva megtorpant az organikus fejlődésben. Ha ez egyáltalán létezik. És visszakérdezett önmagára. A Való Világ hatodik évadának kilencedik epizódja egyfajta meta-valóságshowként önnön identitásával kezdett foglalkozni. Mi is az a valóságshow, ki is vagyok én, valóságshow szereplő? Mi végre vagyok én ebben a villában?

Csóri anyám most mit lát?

Szakad ki Alexából zokogva a releváns kérdés, miután végigsmárolta Teodórával az esti bulit. És utána szenvedéllyel, mégis tömören fogalmazza meg, mi is ez az egész, miről szól, és hol is van ő éppen.

Az elbeszélés nehézségei

Alexa és Teodóra összegabalyodása Aurelioban is komoly törést okozott. Konkrétan a nyelvi önkifejezés határára sodorta az érzékeny fiút. Oda, ahol már nem lehet a valóságot szavakkal leírni. Ahol a gondolat és a nyelv szétválnak, és úgy döntenek, külön úton haladnak tovább.

Nincs annál rosszabb műsor, amiben nem megmutatják, hanem beszélő fejek elmesélik, hogy mi az Isten is van. A Való Világ 6 nem hibázik. Aurelio az önkifejezés nehézségeit dramatizált verzióban is előadja.

Ki is vagyok én?

Aki azt képzeli, hogy egy valóságshowhős legnagyobb fegyvere a jó duma, a formás test, esetleg a taktikai érzék, az hatalmasat téved. Az önismeret a villában maga a mindent ütő rojálflöss. Zsolt egy hét után nyitott könyvként hever előttünk. Félmeztelenre csupaszította magát, és választ adott a legnehezebb kérdésre: Ki is vagyok én valójában? Várhatunk ennél többet egy valóságshowtól?!

Az a durva, hogy ebben a részben nem csak Zsolt ért az identitás keresés végére. Aurelio is bejárta az önismeret sűrű erdejét, és bemutatkozott önmagának.

A saját farkába harapó kígyó

hol is vagyunk? Mi értelme ennek az egésznek? Ez már annyira önreflexív lesz, hogy csak állok itt a szerkesztőség közepén és rázom a fejem, hogy

Mi vaaaaaaan?!

Szóval az történik ebben a kulcsjelenetben, hogy Laci Izával próbálja megértetni, hogy ahol ő most van, az egy valóságshow. Tehát egy valóságshowban egy valóságshow-szereplő magyarázza, egy másik valóságshow-szereplőnek, hogy mi is volna a valóságshow leglényegibb lényege. Huhh.

Most akkor mi lesz? Ma este lesz Való Világ?

Screen Shot 2014-01-21 at 14.38.42

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.