Amerika legjobb fejvadásza egy 149 centis, 45,4 kilós nő

külföld
2014 január 21., 20:01
comments 15

Teljesen valószínűtlen párharcnak indult.

A kék sarokban

Michelle Gomez fejvadász a texasi Lockhartból: 149,9 centi, 45,4 kiló

A piros sarokban

Ryan Eugene Mullen, futó és tímár Louisianából: 190,5 centi, 90,7 kiló, 51-es (ötvenegyes!) lábbal.

Azt mondtam, Ryan Eugene Mullen? Valójában Ryan Patrick Mullenre gondoltam. Vagyis inkább Ryan Paul Mullenre. Esetleg Reuben Ryan Mullenre. Vagy Ryan Gino Mullenre. De az is lehet, hogy Ron Mullen lesz az. Az biztos, hogy Mullen, és hogy a keresztneve R-rel kezdődik.

Mullen - az egyszerűség kedvéért hívjuk így - adós volt egy yacht árával, amit az Alternative Collection Solutions (ACS) nevű adóságbehajtó cég próbált behajtani rajta. De nem találták, ezért is keresték meg Gomezt, a mélynövésű fejvadászt. Gomez ugyanis törékeny termete ellenére a szakma legnagyobb ásza.

A specialitása, hogy megtalálja a dolgokat, amiket valakik szándékosan eldugnak.

Amikor az ACS hívta, akkor például pár Caterpillar markolót keresett, amit egy perui bűnbanda lopott el. Lenyomozta a bandavezér elhidegült nejét, akinek azt hazudta, hogy teherbe esett a vezértől. A nő pedig elvezette a vezérhez.

photo_camera Michelle Gomez, a fejvadász
Fotó: Michelle Gomez LinkedIn profilja

A lényeg, hogy Gomez érti a dolgát, és szereti a kihívásokat. Mullen esete pedig kihívás volt a javából. Még úgy is, hogy 51-es lába a lakosság egészen elenyésző hányadának, mindössze párszázezer embernek lehet. Már ha egyáltalán igaz, hogy Mullennek, akárhogy is hívják, 51-es lába van.

Nézzük, mit tudott Gomez, amikor elvállalta a megbízást:

  • Ryan Eugene Mullen egy évvel korábban megvett egy 53 láb hosszú Hatteras yachtot, a Morning Start. Csak aztán kiderült, hogy a csekk, amivel lefoglalózta, hamis volt, a vételár maradékát pedig nem utalta át.

Ennyi.

Innen indult a nyomozás. Gomez első lépésben begépelte a nevet a Google-be. Így jutott el a City-Data című obskurus üzenőfalra, ahol a már sokat emlegetett 51-es lábméretről szóló adatot is találta. Meg azt, hogy Mullen 1999. január 16. óta szerepel az FBI százas toplistáján, mert kétmillió dollárt lopott el különböző amerikai kormányügynökségektől számítógépes betöréssel.

  • Ezek szerint Mullent 14 éve hajszolta hiába az FBI.

A következő lépésben a FindMySkip.com oldalon keresgélt. Itt a nyilvános adatbázisokban fellelhető információkat lehet csoportosítva pénzért megszerezni. A társadalombiztosítási számára érkeztek is találatok, de arra a névre, hogy Ryan Eugene Mullen, egy sem. "Ha valaki így el tudja rejteni az identitását, azt szellemezésnek hívjuk" - mondta Gomez.

De Mullen nem szimplán szellemezett. A jelek alapján úgy tűnt, hogy inkább megsokszorosította a személyiségét. Rengeteg Mullennek volt összeütközése a törvénnyel. Ryan Paul Mullen és Reuben Ryan Mullen például ugyanazt a társadalombiztosítási számot használta. És ott volt Ryan Gino Mullen is, de őt egy manhattani bankrablásnál agyonlőtték a rendőrök.

Gomez ekkor segítséget kért a szövetségi hatóságoknál dolgozó barátaitól. De Ryan Eugene Mullenről ők sem tudtak adatokat adni. Adtak viszont adatokat egy Ryan Patrick Mullenről. Ryan Eugene 1977. november 11-én született. Ryan Patrick 1980. december 4-én. Az utóbbit banki csalások miatt keresték, meg azért, mert csekkeket hamisított. Gomez gyanakodni kezdett.

A nyomok Girven és Catalina Mullenhez vezettek, és Al Morrishoz, aki az adatok szerint az üzlettársa volt. Morris Girven Mullen barátja volt. Tőle tudta meg, hogy Mullen nemhogy futni nem szeretett, de tímár se volt soha.

  • Volt viszont valami "csekk-készítő masinája".

Ezen a ponton félbe kell szakítsam a nyomozás történetét

Már csak azért is, mert amíg Gomez kutakodott, Mullen se tétlenkedett. Újabb átverésre készült, mégpedig szülőföldjén, Louisianában.

Célpontja egy dörzsölt bankár, Louisiana egyik leggazdagabb embere volt, Gary Blum. Mullen a célponthoz méltó stílust választott. Luxusyachttal érkezett. Ezt Öreglánynak (Big Ol' Girl) hívták, de ez ne zavarjon össze senkit. Valójában a Morning Star volt, a hajó, ami miatt Gomez egyáltalán hajszolni kezdte.

photo_camera A kép jobboldalán a ház nyolc melléképülettel az Alice C ültetvény.
Fotó: Google Earth

De Blum erről mit sem tudott. Ő csak egy megnyerő fiatalembert látott, nagy hajóval. Mullen helyből 100 000 dollár előleget ajánlott egy apartmankomlexumért, aztán még ötvenezret egy klasszikus ültetvényért, az Alice C-ért. És még azt is megoldotta, hogy egy helyi bank visszaigazolja a vagyonát. A hosszú és fordulatos történet röviden: a csekkek mögött semmiféle fedezet nem volt, Blum pedig nem is a bankkal beszélt, amikor a bankkal beszélt.

Most kanyarodjunk vissza Gomez nyomozásához

A fejvadász eddigre felfigyelt egy összefüggésre. Mullen a hajóbizniszben és egy ingatlanbizniszben is ugyanazt a közvetítőt használta. Őt a Wired cikkében Eddie Fortinónak nevezik, de nem ez a neve. Amikor nyilatkozott a lapnak, valódi személyazonossága elhallgatását kérte. De ez nem fontos.

A fontos, hogy Gomez beszélt a Morning Star eredeti tulajdonosával, Dennis Kennyvel, aki egy érdekes körülményre hívta fel a figyelmét. Mullennel 115 ezer dolláros vételárban egyeztek meg, de az adásvételi papírokon már 182 ezer dollár szerepelt. Vagyis Mullen a banktól már 182 ezer dollárra vett fel hitelt, zsebre vágva a különbözetet.

Amikor Gomez szembesítette a tényekkel Fortinót, a férfi megtört. Innen már csak egy lépés volt beugratni azzal, hogy ha segít kézre keríteni Mullent, akár még a jutalomból is részesülhet.

Így jött el a várva várt nap. Fortino némi bonyodalmak után végül elvezette Gomezt Mullenhez, aki ekkor az Alice C ültetvényen, azon belül is a kikötőben várakozott az Öreglány fedélzetén.

Indulásra készen, mert eddigre a Blummal kötött üzlet is széthullani látszott. Egyrészt kiderült, hogy a bankban, ami eredetileg igazolta a vagyonát, nem is dolgozik olyan nevű alkalmazott, akivel Blum beszélt. Másrészt az is kiderült, hogy Mullen itt is eljátszotta, hogy a szerződésben már magasabb ár szerepelt. Kezdett forróvá válni a talaj.

Ekkor toppant be a birtokra Gomez. Az apró nő szembetalálta magát egy nagydarab, széles arcú emberrel. Megkérdezte, hogy hogy hívják. "Ron Mullen" - válaszolta a férfi, Gomez pedig mosolyogva felhívta a hatóságokat.

Mullent tíz perc múlva letartóztatták. A hajót átadták Gomeznek, de előtte még átkutatták. Találtak rajta két nagy dobozt. Az egyiken a "Mastercheck billentyűzet és nyomtató", a másikon a "Mastercheck Analóg Interfész" felirat állt. Ezekkel olyan csekkeket lehet kiállítani, amiket a bankok gépi ellenőrzése nem tud lebuktatni.

És hogy mi a tanulság?

Gomez szerint az, hogy még az amerikai hatóságokat is könnyű felültetni szimpla kis hazugságokkal.

  • Ryan Eugene Mullent nemhogy nem üldözte 14 évig az FBI, de még csak nem is létezett.

Mégis, az igazi Mullen pár átutalással és egy obskurus honlapon közzétett poszttal még az amerikai hatóságokkal is elhitette létezését. Hogy aztán Mullen történetéből mi igaz, és mi nem, azt csak most kezdi kibogozni az amerikai igazságszolgáltatás.

A cikk Randall Sullivan "The World's Best Bounty HunterIs 4-Foot-11. Here’s How She Hunts" című, a Wiredban megjelent cikkének összefoglalója.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.