Marad a Marx-szobor a Corvinuson

2014 január 21., kedd 7:49
84

Az egyetemen végrehajtott reformok és a névváltoztatás világosan jelezték a radikális irányváltást - írta Rostoványi Zsolt, a Budapesti Corvinus Egyetem rektora a Marx-szobor ügyében a KDNP-nek írt válaszlevelében.

MTI Fotó: Kallos Bea

Rétvári Bence kereszténydemokrata politikus szombaton ment neki a szobornak, mármint politikai értelemben. Hétfőn aztán a párt fiataljai tüntettek az egyetemen. Arra hivatkoztak, hogy Marx nemcsak kommunista volt, de még antiszemita is.

Rostoványi válaszában arról is írt, hogy a kilencvenes évek elején felvetődött az 1959 óta az egyetem aulájában álló Marx-szobor eltávolítása is. Az egyetem azonban úgy döntött, helyén hagyja a szobrot, mert része az egyetem történetének része.

"Tény, hogy Karl Marx eszméi, különösen azok utóélete megágyaztak a XX. század embertelen diktatúráinak, ugyanakkor meghatározó nyugati egyetemeken munkássága a tananyag részét képezi, nyugati országokban több tucat közterület viseli a nevét"

- írja.

"De kinek szoktunk szobrot állítani? Annak - ahogy az egyetem válasza fogalmaz -, aki a történelem része? Mert akkor lehetne szobra Batu kánnak, Haynaunak és Sztálinnak is"

- válaszolta Rétvári a Facebookon, aki azt kéri, az október 23-ai megemlékezéseket ne a szoborral egy teremben tartsák.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt