A kormánypárti civilek és a Munkáspárt közösen üdvözlik az orosz atomot - ÉLŐ

POLITIKA
2014 január 22., 09:43
comments 71
  • A Honfoglalás 2000 és a Munkáspárt együtt örülnek az orosz nagykövetségnél.
  • Percről percre tudósítunk a helyszínről.

11:36 Közvetítésünket ezzel befejeztük, az Igazi Összefogás kiállt az orosz beruházás, Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin mellett. Hamarosan képes összefoglalóval kedveskedünk a műfaj kedvelőinek!

11:33 Búcsúzóul megkérdeztük a Munkáspárt elnökét az ukrán helyzetről. Szerinte az EU meg akarja szerezni piacnak az országot, egyébként nem akar beleszólni az ukránok belügyébe.

11:27 Szilvásyt arról kérdezték, miért beszélt Orbán néhány éve hasonló helyeztben még puccsról. Szerinte a politikusok változnak, az idő is változik, bölcs lépés volt Orbántól, hogy figyelembe vette ezt. Thürmer szerint azóta söpört végig a válság, erre pedig az EU nem reagált.

A politikusok is változnak, az idő is változik, böcs volt Orvától, hogy figyelembe vette az idő változását

Szilvásy örül az ellenzéki népszavazási kezdeményezésnek, szerinte biztos bukás lesz, mert a magyarok elsöprő többsége egyetért a bővítéssel. A tárgyalásokat pedig azért nem lehetett nyilvánosan folytatni, mert akkor az ellenzék megfúrta volna azokat. Ráadásul ez azért sem baj, mert a parlamentnek még úgyis meg kell szavaznia a beruházást.

11:24 A kérdés most már egyértelműen az:

lesz Békemenet is az atomerőmű bővítéséért?

11:20 Így adták át a támogató szöveget.

11:17 Nagyszerű szerződést kötöttünk, műszaki szempontból kiváló, tízezer magyar munkahely jön létre, mondta Szilvásy György. Szerinte azért indult óriási támadás a kormány és Putyin ellen, mert a nyugati cégek kimaradtak egy nagy bizniszből.

"Nem ugyanazon az eszmei vágányon haladunk, de az, hogy egy jobboldal civil szervezet és baloldali párt összefog, rendkívüli dolog."

Thürmer szerint a bővítés a társadalom közös ügye, az ország energiaszükséglete megoldódik. Jó lenne, ha lenne alternatív megoldás, de nincs.

Kicsi ország vagyunk, és ha már függenünk kell, akkor legalább több irányú legyen a függés: katonailag és politikailag az amerikaiaktól, gazdaságilag a németektől, energetikailag az oroszoktól.

A mostani esemény célja az volt, hogy megerősítse a bizalmat és a szolidaritást.
arccal

11:10 Ha már reálpolitika, a Munkáspárt hírei között olvasgatva akadtam rá a hírre:

Jó hír! Assad erősödik. Assad független és haladó Szíria jelképe.

11:09 Itt az első helyszíni videó, reálpolitikusi bölcs előrelátásról van benne szó.

11:08 Tudósítóink szerint a honfoglalásos szépkorúak nem örültek, hogy meg kell tapsolni Thürmert is, dehát a közös platform az közös platform!

11:06 “A magyarországi politikai irányzatok Rettenetes Ivánt vagy Sztálint vélik látni a Kremlben, ha ellenfeleik szóba ereszkednek orosz politikusokkal vagy vállalatokkal, de ha a hozzájuk közel állók teszik ezt, akkor vagy reálpolitikára hivatkoznak, vagy hirtelen elalélnak Vlagyimir Putyin fölöttébb viszonylagos nagyságától és kérdéses bájától.” Így kezdődik Tamás Gáspár Miklós mai cikke a hvg.hu-n, melynek címe Az új oroszellenesség.

11:04 Bár a Szilvásy-Thürmer összefogásnál összébb fogást nehéz elképzelni, a másik összefogás is tart utcai rendezvényt a témában, igaz a másik oldalról: február másodikán közös ellenzéki tüntetés lesz, ahol népszavazást kezdeményeznek a bővítésről.

11:02 Zajlik a közös nyilatkozat.

nyilatkozat

11:00 Ez történik most Budapesten.

munkahely

olcsoara

10:57 És már itt is van az Igazi Öszefogás - Szilvásy György és Thürmer Gyula.

kozos

10:55 A performansz apropóját adó Paks-ügyben továbbra is ajánljuk Magyari Péter több cikkét is, például ezt, vagy éppen ezt.

10:53 Máris itt az első kép a helyszínről: Elnök úr büszkén nézi a követséget.

buszken

10:50 Thürmer Gyulát egyébként az Echo tévén is nagyon szeretik. Az egy dolog, hogy rendszeresen szakért például az orosz-magyar viszonyról, néhány nappal ezelőtti szereplése viszont még ehhez képest is új dimenzió. Már a felvezetés is páratlanul erős:

"Igyekeztünk az elmúlt hét történéseiből válogatni, éppen ezért meghívtuk Thürmer Gyulát, a Munkáspárt elnökét."

De a viszony mélysége igazán csak az első kérdésben teljesedik ki, ami nagyjából így hangzik:

"Elnök úrnak a kisujjában több baloldaliság van, mint nagyon sok baloldalinak mondott politikusban összesen. Az, hogy önök ugyanott állnak huszonöt éve, rontja a Munkáspárt esélyét, amikor baloldali összefogást kell verbuválni, a következetesség probléma volt, és ezért maradtak ki?"

10:47 A két szervezetnek olyannyira nem ez az első közös megmozdulása, hogy már 2006-ban is hosszú távú együttműködésről beszéltek. Ennek alapja az volt, hogy ugyan egymástól is nagyon távol állnak, de Gyurcsány Ferencet még annál is sokkal jobban utálják mindketten, így megvolt a közös platform.

10:45 Ennél is izgalmasabb kérdés, hogy mi van mostanában a Munkáspárttal! Honlapjuk alapján változatlanul jó a buli:
valasztas

10:42 Ugye mindenki emlékszik a Honfoglalás 2000 Egyesületre? Legutóbb akkor írtunk (mit írtunk, percről percre közvetítettünk!) róluk, amikor a svéd nagykövetségnél tiltakoztak egy tévéműsor miatt.

sved_tuntetes_1

Azóta hasonlóan nagy dobásuk nem volt, de kiadtak például egy közleményt a Magyar Krónika indulásáról, amiben megköszönték Kerényi Imrének, hogy végre pozitív lapot indít.

"Nem kell megfelelnünk korábbi elnyomóinknak, akárcsak a velük együttműködő liberális köröknek. Az új lap nem a gyűlölködés fóruma lesz, a békés nemzetegyesítést fogja szolgálni. Most a felemelkedésünkért tenni akaró magyaroké a pálya. Most mi jövünk! És legalább negyven évig maradunk – kétharmados támogatással!"

10:40 Köszöntjük kedves nézőinket a heti aktuális ennél már soha semmi nem viccesebb-típusú eseményünk élő közvetítésén. Tudjuk, hogy ezt rendszeresen elmondjuk a legújabb őrületről, de hát mit csináljunk, ha egyszer kaptunk egy ilyen meghívót:

“A Honfoglalás 2000 Egyesület az Oroszországi Föderáció Nagykövetsége előtt Thürmer Gyulával, a Munkáspárt elnökével közösen fejezi ki örömét a minap megkötött, a paksi erőművel kapcsolatos magyar-orosz szerződéssel kapcsolatban. Példa nélküli, hogy egy felelős baloldali politikus (párt) is támogatja kormányunk erőfeszítéseit nemzetstratégiai kérdésekben.”

A helyszínről Botos Tamás és Horváth Bence, a stúdióból Plankó Gergő jelentkezik, tartsanak velünk!

photo_camera Az orosz nagykövetség

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.