Aki nem akar gyereket, az meg is érdemli, hogy pszichológushoz vagy pszichiáterhez menjen

A köztévé Család-barát magazinjának volt a vendége kedden Pongrátz Tiborné, a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének igazgató-helyettese. A téma az egyre csökkenő születések és házasságkötések száma volt.

A demográfus szerint Magyarországon a fő probléma a szinglik és a gyereketelenség növekedése. Ez pedig az individualizmus, az önzés, és a hedonizmus irányában tolja el a társadalmat.

De miért nem vállalnak a magyar nők gyereket?

Pongrátz Tiborné szerint a magyarok tradicionális beállítottságúak, ha gyerekvállalásról van szó. 70 százalék azon a véleményen van, hogy nem lehet boldog, akinek nincs gyereke. Aztán megemlítette, hogy soha nem volt olyan magas, húsz százalék a 35 éves gyerektelen nők aránya, mint most. Majd elmondta, hogy szerinte miért van ez:

Nem az van, hogy a magyar nők nem akarnak gyereket, hanem halogatják a szülést, és a végén kifutnak az időből. Aki tudatosan nem akar gyereket, olyan, hát lehet, hogy pszichológusnál van, de meg is érdemli, hogy pszichológushoz vagy pszchiáterhez menjen. Tudatosan nem nagyon van ilyen.

Erre nem reagált semmit Novodomszky Éva műsorvezető. Ez után már csak a lecsengetés jött, a demográfus szerint félő, hogy előbb-utóbb elfogadott életforma lehet a gyerektelenség, ahogy már Németországban is az. Pongrátz Tiborné felidézett egy 92-es nemzetközi kutatást, ahol a magyarok 92 százaléka azt mondta, hogy jobb annak, akinek van gyereke, míg a németek 92 százaléka éppen azt mondta, hogy annak jobb, aki nem vállal gyereket. Na ezen a számon aztán elborzadt Novodomszky, aztán átsétált a stúdió másik részébe egy divattervezőhöz.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.