Aki nem akar gyereket, az meg is érdemli, hogy pszichológushoz vagy pszichiáterhez menjen

Média
2014 január 22., 10:55
comments 323

A köztévé Család-barát magazinjának volt a vendége kedden Pongrátz Tiborné, a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének igazgató-helyettese. A téma az egyre csökkenő születések és házasságkötések száma volt.

A demográfus szerint Magyarországon a fő probléma a szinglik és a gyereketelenség növekedése. Ez pedig az individualizmus, az önzés, és a hedonizmus irányában tolja el a társadalmat.

De miért nem vállalnak a magyar nők gyereket?

Pongrátz Tiborné szerint a magyarok tradicionális beállítottságúak, ha gyerekvállalásról van szó. 70 százalék azon a véleményen van, hogy nem lehet boldog, akinek nincs gyereke. Aztán megemlítette, hogy soha nem volt olyan magas, húsz százalék a 35 éves gyerektelen nők aránya, mint most. Majd elmondta, hogy szerinte miért van ez:

Nem az van, hogy a magyar nők nem akarnak gyereket, hanem halogatják a szülést, és a végén kifutnak az időből. Aki tudatosan nem akar gyereket, olyan, hát lehet, hogy pszichológusnál van, de meg is érdemli, hogy pszichológushoz vagy pszchiáterhez menjen. Tudatosan nem nagyon van ilyen.

Erre nem reagált semmit Novodomszky Éva műsorvezető. Ez után már csak a lecsengetés jött, a demográfus szerint félő, hogy előbb-utóbb elfogadott életforma lehet a gyerektelenség, ahogy már Németországban is az. Pongrátz Tiborné felidézett egy 92-es nemzetközi kutatást, ahol a magyarok 92 százaléka azt mondta, hogy jobb annak, akinek van gyereke, míg a németek 92 százaléka éppen azt mondta, hogy annak jobb, aki nem vállal gyereket. Na ezen a számon aztán elborzadt Novodomszky, aztán átsétált a stúdió másik részébe egy divattervezőhöz.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.