Holnap támadást indíthat az ukrán ellenzék

Eredménytelenül zárultak a szerdai tárgyalások Viktor Janukovics ukrán elnök és az ellenzék vezetői, Arszenyij Jacenyuk, a Haza (Btyakivscsina), Vitalij Klicsko az Ütés (UDAR) és Oleh Tyahnibok a Szabadság (Szvoboda) párt képviselői között.

Klicsko szerda este (REUTERS/Stringer)

Klicsko ultimátumot fogalmazott meg szerda este. Az EU-párti tüntetők támadást fognak indítani, ha a kormány nem hajlandó előrehozott választásokat kiírni.

Klicsko szerda este a Majdajon beszélt a tárgyalásokról. Mint mondta, ha az elnök kiírná az előrehozott választásokat, vérontás nélkül távozhatna.

De holnap, ha az elnök nem reagál, támadni fogunk.

- mondta Klicsko, a tömeg pedig hangos éljenzéssel fogadta. A bokszolóból lett ellenzéki politikus arról is beszélt, hogy a rendőrség megpróbálhatja majd őket kiszorítani a térről, és minden tőlük telhetőt meg kell majd tenniük, hogy ezt megakadályozzák.

(REUTERS/Gleb Garanich)

Az ellenzék egy másik vezetője, Arszenyij Jacenyuk szintén arról beszélt, hogy a kormánynak 24 órája van, hogy reagáljon. A tüntetéseket lényegében lehetetlenné tévő törvény visszavonását is elvárják.

Ha ez nem történik meg, közösen fogunk felvonulni. Ha egy golyó lesz a fejbe, akkor egy golyó lesz a fejbe.

- jelentette ki a Haza párt vezetője.

Mikola Azarov miniszterelnök szerint az ellenzéki politikusoknak alázatosabbnak kéne lenniük. A kormány részéről elképzelhető egy kompromisszum, de az nem szerencsés, hogy az ellenzékiek ultimátumokat szabnak.

Készek vagyunk a kompromisszumra, a megegyezésre. Az ellenzéki vezetőknek meg kéne érteniük, hogy ahogy a kormány, úgy az ő felelősségük is, hogy elkerüljük a polgárháborút és a vérontást.

- mondta a miniszterelnök.

Bár ellenzéki források korábban öt halálos áldozatról szóltak, hivatalosan még mindig csak két halottja van a tüntetéseknek. Mindketten lőtt sérülésekbe haltak bele. Több százan sérültek meg az összecsapásokban. (via BBC)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.