Orbán nem magyarázná agyon az V. kerületi emlékművet

Budapest
2014 január 22., 10:12
comments 24

A miniszterelnök nem hiszi, hogy

"az áldozatok emléke felé tett főhajtás bármilyen magyarázatot igényel."

Ezt a Mazsihisz vezetőinek küldött levélben írta Orbán. A zsidó szervezet többször is tiltakozott a Szabadság térre tervezett szobor ellen, ami Magyarország német megszállására emlékezik.

Orbán levelében mondjuk sok kézzelfogható dolog nincs, ilyeneket ír, hogy

"Az áldozatok sorsa mellett nem lehet főhajtás nélkül elmenni, ez emberség és nem politikai nézetek vagy pártállás kérdése (...) Remélem, hogy hazánk német megszállásának 70. évfordulója jó alkalom arra, hogy az Önök közösségének veszteségeit elismerő, fájdalmukban osztozó, jóakaratú emberek fontos és közös lépést tegyenek a tisztelet kultúrájának irányába."

Az emlékműről egyébként Ungváry Krisztián, történész írt kritikát a hvg.hu-n, többek közt ezeket.

  • Az 1944-es év eseményei enyhén szólva összetettebbek annál, semmint hogy a „rossz” németek és a „jó” magyarok küzdelmeként lehetne bemutatni a történteket. Eichmann maga például el volt ragadtatva itteni élményeiről, és leszögezte, biztos hogy a magyarok a hunok leszármazottai, mert ennyi brutalitást a „zsidókérdés megoldása során” sehol másutt még nem látott.
  • A német megszállás nem béklyózta az ország lakosait, hanem lehetővé tette az ország jobboldali elitje számára, hogy újraossza mintegy 800 ezer ember vagyonát. Ebből nagyon, nagyon sok embernek jutott, és ezek ezért aligha érezték azt, hogy őket leigázták volna.
  • Sokaknak Magyarország 1944-ig csakugyan a béke szigete volt, de a zsidóságnak nem.
  • A német hadsereg semmilyen tömegmészárlással nem érkezett Magyarországra. Azt, amit tömegmészárlásnak nevezünk, teljes egészében a magyar hatóságok készítették elő és részben ők is hajtották végre.
  • A nácinak titulált sas alkalmazása [a látványterv szerint egy sas csap le Gábriel arkangyalra] egyáltalán nem a náci, hanem a német nemzeti jelképek használatát jelenti és ezzel művészetileg és politikailag egyaránt ízléstelen. Magyarán ugyanolyan, mintha mondjuk Szlovákiában vagy Romániában a turulmadarat vagy a Szent Koronát tennék meg egy nemzeti sérelmeket ápoló emlékmű központi, megvetendő figurájaként.

A szobor megépítését egyébként ma reggel támogatták az V. kerületi önkormányzat képviselői 11-3-ra.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.