Bill Gates: Egy gyerek életének a megmentése ötezer dollárba kerül

Egészségügy
2014 január 25., 07:13
comments 82

"Amikor az embereket megkérdezik, szerintük mennyi pénz megy el a költségvetésből segélyezésre, az átlagos válasz az szokott lenni, hogy 25 százalék. Amikor azt kérdezik, mennyit kellene költeni rá, többnyire azt mondják, maxmimum tíz százalékot. Ehhez képest a valóság az hogy az amerikai költségvetés egy százalékát költjük csak segélyezésre."

Ezt a történetet Bill Gates írta alapítványának legfrissebb éves levelében, amit a héten küldtek ki. Gates szerint a Bill & Melinda Gates Foundationnek egy gyerek életének a megmentése körülbelül ötezer dollárjába kerül. Gates harminc milliárd dollár adott eddig az alapítványnak.

Persze a Microsoft alapítója nem csak kritizálni tud. Szerinte hiába gondolják sokan, hogy a világ egyre rosszabb hely, igazából soha nem volt még ilyen jó. De ez nem elég, mert még mindig nem annyira jó, mint amilyen lehetne. Azzal például sokat lehetne segíteni, ha valóban megpróbálnánk segíteni azokon, akik erre rászorulnak.

"Az a feltételezés, hogy az extrém szegénységet és a betegségeket nem lehet megakadályozni, egyszerűen téves. És nem csak téves, de ártalmas is"

Gates a levélben három mítosszal próbál meg leszámolni.

Az első mítosz

A szegény országok szegények is maradnak, amit elsősorban Afrikával kapcsolatban emlegetnek. Gates szerint egy csomó olyan könyv van, ami arról szól, hogyan lettek gazdagok a gazdag országok, és szegények a szegények. Szerencsére ezek nem bestsellerek. Mert egyébként a világon mindenhol, Afrikában is, folyamatosan egyre jobban élnek az emberek.

A második mítosz

A külföldi segélyezés nem működik. Ez szerinte nem csak ijesztő feltételezés, de nem is igaz. Amióta 14 éve megcsinálták a feleségével az alapítványt, folyamatosan látják, milyen sokat segítenek a külföldi segélyek. Pedig ha kételkedünk a hatásosságukban, csak lehetőséget adunk a politikának, hogy a segélyezés helyett másra költse el ugyanazt a pénzt. Gates nagyon hosszan ír a segélyezés értelméről és hatásairól, érdemes a levélben elolvasni az egészet.

A harmadik mítosz

Az életek megmentése túlnépesedéshez vezet. Ha senki nem hal meg, el fog fogyni az élelem, és mind meg fogunk halni. Ez nem igaz. Gates szerint inkább az ellenkezője az. Mivel a szegénység erős korrelációban van a születésszám növekedésével (minél szegényebb egy ország, annál több az egy családra jutó gyerek), minél gazdagabb lesz egy ország, minél jobban élnek a polgárai, annál kevésbé fenyeget a túlnépesedés veszélye.

Bill Gates teljes levelét itt lehet elolvasni. Itt pedig egy interjút, amiben kifejti a levélben írtakat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.