Bűncselekmény marad a homoszexualitás Indiában

A legfelsőbb bíróság kedden elutasította a kormány és jogvédő aktivisták kérelmét az erről szóló törvény felülvizsgálatára.

A kérelmet decemberben nyújtották be jogvédő szervezetek és az indiai belügyminisztérium, miután a legfelsőbb bíróság egy új állásfoglalásban megerősítette azt a brit gyarmati időkből származó jogszabályt, ami bünteti a homoszexualitást.

(DIBYANGSHU SARKAR / AFP)

Az 1860-ban elfogadott törvényt 2009-ben eltörölte egy felsőbb bíróság, így néhány éven át büntetlenséget élveztek az azonos nemű párok. Ezt a döntést azonban a legfelsőbb bíróság december elején alkotmányellenesnek minősítette, és ismét büntetőjogi kategóriába sorolta a "természet rendje ellen való nemi érintkezést", köztük a homoszexuálisok közötti kapcsolatot és az anális szexet is. A törvény megsértőit akár 10 év börtönnel is büntethetik.

A legfelsőbb bíróság újabb döntése országszerte felháborodást váltott ki. A melegjogi aktivisták attól tartanak, hogy a rendőrség mostantól ismét fokozottan fogja üldözni a homoszexuálisokat.

Nagyon csalódottak vagyunk a döntés miatt. A harc nem ért véget. Maradtak még más lehetőségek

- mondta kedden a sajtó képviselőinek Anand Grover, a törvény felülvizsgálatára vonatkozó petíciót aláíró egyik nem kormányzati szervezet, a NAZ alapítvány ügyvédje. (MTI)

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.