Úgy átszervezték, hogy nem működik

gazdaság
2014 január 28., 15:26
comments 116
  • Több pályázó panaszkodott, hogy nyert ugyan EU-s pénzt, de nem kapta meg.
  • Állítólag nem készültek fel a minisztériumok arra, hogy ez lesz a feladatuk.
  • A megoldás: új szervezeti és működési szabályzatok megteremtése és hatályba léptetése.
  • Mikor lesz pénz? Nem tudjuk.
  • Lehet, hogy aszfalt is van a háttérben.

Január elsején megszűnt az NFÜ (Nemzeti Fejlesztési Ügynökség), a szervezet, ami az EU-s pénzek pályáztatását és kifizetését kezelte. Az úgynevezett irányító hatóságok (IH), amelyek az egyes pályázatok gondozását intézik, különböző minisztériumokhoz kerültek. A központi felügyelet pedig a Miniszterelnökség része lett.

A dolgozókat nem rakták az utcára, és még csak el sem kellett hagyniuk az eddigi irodáikat, csak szervezetileg szóródtak szét az államigazgatás különböző bugyraiba. Mindenki maradt ugyanott, ugyanazt csinálja mint eddig, csak a szobákra kerültek minisztériumokat jelölő új táblák. Viszont ez megbénította a szervezetet.

lazar_janos_9

Sok pályázó ugyanis nem kapja meg a megnyert pénzt. Novemberben és decemberben kaptak értesítéseket, hogy nyert a pályázatuk, és innen számítva 15 napon belül kellene a szabályok szerint hozzájutniuk a támogatáshoz. Azóta viszont egy fillér sem érkezett.

Az összes érintett pályázat a TÁMOP nevű programhoz tartozik. Az ezzel foglalkozó IH-k a Balog Zoltán vezette Emberi Erőforrások nevű minisztériumhoz kerültek. Ettől még lehet, hogy más programok után sem utalnak, de konkrét csúszásokról egyelőre csak innen tudok. Sok esetben egyéb, pályázatokkal kapcsolatos kérdésekre sem válaszolnak.

A pénzük után érdeklődő pályázók többségének informálisan azt mondták, hogy az a baj, hogy az új rendszerben még nem világos, hogy ki írhatja alá a pénzek átutalását. Volt, akivel közölték, hogy az a baj, hogy még nincs meg a szervezeti és működési szabályzat.

A hivatalos válaszok pedig így néznek ki:

Az NFÜ megszüntetéséről szóló kormányzati döntés következményeként jelenleg semmilyen tájékoztatást nem tudok adni a folyamatban lévő ügyekről. Kérem szíves megértését.

Meg így:

Jelenleg is várjuk a felettes szervünk állásfoglalását (...), de sajnos jelenleg intézményi átalakuláson mennek keresztül, így még nincs állásfoglalásunk a kérdésre.

Csepreghy Nándor fejlesztéspolitikával foglalkozó helyettes-államtitkár azt mondta, hogy január elején valóban voltak kisebb szervezeti problémák, de például az új szmsz-ek már a múlt héten elkészültek. Az irányító hatóságok vezetői pedig szintén a múlt héten megkapták helyettes államtitkári kinevezésüket az egyes minisztériumoknál, úgyhogy már nincs akadálya a megfelelő működésnek.

lazar_janos_17

Csakhogy az érintett pályázók ezen a héten sem kaptak egyértelmű választ, hogy mikor juthatnak megnyert pénzükhöz. Volt olyan, akinek kedden azt mondták, hogy tényleg van már új szmsz, de azt hivatalosan még nem hirdették ki, és addig senki sem vállalja a felelősséget, hogy bármit aláírjon.

Szétszedték, összerakták, szétszedték

Már 2012 decemberében elkezdődött a vita, hogy érdemes-e felszámolni az NFÜ-t. 2004-2006 között ugyanis már volt decentralizált rendszer, és akkor úgy tűnt, hogy a minisztériumok nem tudtak megbirkózni a pénzosztási feladattal. Ezért alakult meg az NFÜ. Most egy vegyes rendszer jött létre azzal, hogy a Miniszterelnökségen maradt a központi irányítás.

Lázár János irányít tehát, aki úgy igyekszik ösztökélni a minisztereket, hogy előírták: minden beragadt forintot elvesznek a tárca következő évi költségvetéséből.

Nagyobb a baj?

Hallottam azonban értékelést is, hogy a bürokratikus problémázgatás nem az igazi oka a kifizetések leállásának. Brüsszel ugyanis közbeszerzési szabálytalanságok miatt megint befagyasztott egy csomó kifizetést: a regionális operatív programok és a közlekedési egyes részeit (EU nyelven prioritásait).

Így szokásosnál sokkal kevesebb pénz jön Brüsszelből, és lehetséges, hogy ezért akadnak az utalások.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.