John McCain választási megfigyelőket küldene Magyarországra

POLITIKA
2014 január 31., 15:49
comments 79

Az amerikai szenátor pénteken találkozott Orbán Viktorral és ellenzéki politikusokkal. McCain mindenkit biztosított arról, hogy az Egyesült Államok elkötelezett szövetségese és barátja marad Magyarországnak.

Sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a magyarországi demokrácia állapotával Magyarországon belül és kívül is aggályok merültek fel, és néhány aggály súlyos.

photo_camera McCain Budapesten (Beliczay László/MTI)

"Ezeket a gondokat a magyaroknak demokratikus úton meg kell oldaniuk. Az ország demokratikus intézményeinek, a fékek és ellensúlyok rendszerének, a jogállamiságnak elég erősnek kell lenniük ahhoz, hogy támaszul szolgálhassanak ebben a folyamatban" - mondta el a szenátor, aki szerint az Egyesült Államoknak és az egész szabad világnak az az érdeke, hogy Magyarország továbbra is erős, befogadó és toleráns demokrácia maradjon, szabad piacgazdasággal, független igazságszolgáltatással és szabad sajtóval.

McCain beszélt arról is, hogy közelgő választások a magyar demokrácia élénkségéről, tisztességéről, a benne zajló versengésről fognak tanúskodni.

Szorgalmazta, hogy elismert, objektív nemzetközi csoportok legyenek jelen a szavazás megfigyelésére.

Arra is kitért, hogy megbeszélésein reményét fejezte ki, Magyarország úgy fogja kezelni energiabiztonsági szükségleteit, hogy elősegítse az európai energiaellátás diverzifikálását. Mint mondta, szó esett a megbeszéléseken az orosz-magyar atomerőművi megállapodásról, és

kifejeztük aggodalmunkat a verseny és az átláthatóság hiánya miatt ebben az ügyben.

A szenátor viszont köszönetet mondott Magyarországnak a szilárd nemzetközi együttműködésért, azért a vezető szerepért, amelyet a nemzetközi béke és biztonság érdekében kész vállalni.

Az NSA-ügyről elmondta, hogy Washington biztosította szövetségeseit, hogy a jövőben csak az Egyesült Államokat és szövetségeseit érő fenyegetésekkel kapcsolatban fog megfigyelést folytatni.

Szerinte az amerikai elnök igyekszik megtalálni az egyensúlyt az emberek magánszférájának védelme és a biztonság olyan szintjének megőrzése között, hogy meg lehessen előzni a terrortámadásokat.
Ugyanakkor azt mondta, az NSA-lehallgatás ügye nem merült fel Orbán Viktorral tartott megbeszélésén, mert a miniszterelnök ugyanúgy gondolkodik, mint mi.

Az amerikai szenátor arról is beszélt, hogy Ukrajnában nagyon súlyos válság van, és mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ne folytatódjon az erőszak. Megjegyezte, hogy az ukrajnai helyzetről bőven tárgyalt Orbán Viktor kormányfővel is.

Az Egyesült Államok és Magyarország, továbbá más országok, és különösen az Európai Unió mindent megtesznek, hogy megelőzzék a további erőszakot és a szükségtelen haláleseteket

- mondta a szenátor.

Mint elmondta, az amerikai elnök és a szenátus is világossá tette, amennyiben az ukrán kormány szükségtelen erőszakkal fogja kezelni a tüntetőket, Washington megfontolja büntetőintézkedések meghozatalát.

A republikánus szenátor egy újságírói kérdésre válaszolva kitért a Szabadság téren emelendő német megszállási emlékmű kérdésére is. Azt mondta, hogy nemcsak abban kell biztosnak lennünk, mi az, amit teszünk, hanem abban is, hogy az minek látszik. Ha úgy tűnik, hogy ez az emlékmű valamilyen módon jóváhagyása annak, ahogyan Németország viselkedett ebben az országban, és azok viselkedésének, akik együttműködhettek Németországgal, akkor az embereknek világszerte, különösképpen a zsidó közösségbeli barátainknak minden okuk megvan arra, hogy megsértődjenek.

Ezt elmondtuk a miniszterelnöknek

- tette hozzá.

Ted Deutsch floridai demokrata párti képviselő ehhez hozzátette, hogy Orbán Viktor biztosította őket arról, hogy az emlékmű állításával nem a múlt tisztára mosása a szándék, és folytatni fogja a lépéseket az antiszemitizmus visszaszorítására. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.