Az ukrán belbiztonsági szolgálat puccskísérlet gyanúja miatt nyomoz az ellenzék ellen

külföld
2014 február 01., 09:07
comments 8

Az SZBU nyomozást indított államcsínykísérlet gyanúja miatt.

A nyomozóhivatal főnöke, Makszim Lenko egy kijevi tévének péntek késő éjszaka nyilatkozva közölte, hogy az SZBU az után indított nyomozati eljárást, hogy megvizsgálta az ellenzéki Haza párt szerverein talált anyagokat, amik házkutatáskor kerültek a hatóság birtokába. Lenko szerint a lefoglalt anyagokból kiderült, hogy a tüntetések megszervezésekor előre készült olyan forgatókönyv is, amely szerint a tiltakozókkal szemben erőt alkalmaznak a hatóságok, ami nagy visszhangot kelt az országban és aláássa a hatalom és az államfő tekintélyét.

Makszim Lenko hozzátette, hogy a nyomozást a belbiztonsági szolgálat végzi, és a büntetőeljárási törvénykönyv két hónapot irányoz elő a vizsgálat lefolytatására.

Közben a kijevi média arról adott hírt szombatra virradóra, hogy a kelet-ukrajnai Dnyipropetrovszkban büntetőjogi eljárás indult egy meg nem nevezett ellenzéki párt két tagja ellen terrorcselekmények előkészítésének gyanújával. A híradások szerint az őrizetbe vett gyanúsítottak energiaipari létesítmények ellen terveztek támadásokat. Volodimir Voropaj, a belbiztonsági szolgálat helyi parancsnoka közölte, hogy házkutatás során két trotilos pokolgépet, két kézigránátot, második világháborús lőszereket és számítógépeket foglaltak le náluk.

Közben a német külügyminiszter a németországi orvosi ellátás lehetővé tételét követelte az ukrán kormánytól Dmitro Bulatov elrabolt és megkínzott ellenzéki aktivista számára.

Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter egy müncheni biztonságpolitikai konferencián találkozott ukrán kollégájával,  Leonyid Kozsarával, és megbeszélésük témája a kijevi kormányellenes tüntetések egyik meghatározó civil csoportja, az Avtomajdan kórházba került vezetőjének további sorsa volt.

Dmitro Bulatov a múlt héten tűnt el, és csak csütörtök este került elő: kiderült, hogy a fiatal férfit elrabolták, súlyosan bántalmazták, kínozták, megfeszítették, egyik fülét levágták.

photo_camera Bulatov a kórházban (- / CHANNEL 5 / AFP)

A német diplomácia vezetője teljes határozottsággal azt követelte Kozsarától, hogy az ukrán kormány ne akadályozza meg a súlyosan sebesült ellenzéki aktivista Németországba utazását, ha a megkínzott Bulatov az ottani gyógykezelést választaná.

Korábban az Egyesült Államok is hasonló követeléssel fordult az ukrán hatóságokhoz.

Caterine Ashton, az Európai Unió szintén Münchenben tartózkodó kül- és biztonságpolitikai főképviselője az este ugyancsak súlyos aggodalmának adott hangot a Bulatovval történtek miatt. Ashton kijelentette, hogy felháborította őt Bulatov elrablása és megkínzása, miként az is, hogy a történtek után a kórházi ágyán megpróbálták őt letartóztatni.

Az ukrán média péntek késő este arról adott hírt, hogy a sebesülései miatt megműtött Bulatovot jelenleg egy kijevi kórházban ápolják. Közben rendőri felügyelet alatt tartják, mert nyomozást indítottak ellene. Az ukrán belügyminisztérium pénteken tudatta, hogy még január 24-én körözést adtak ki az autós tüntetőkből alakult Avtomajdan több szervezője, köztük Bulatov ellen is. (via MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.