"Mi itthon már a jövőben élünk" - Orbán válaszolt John Lukácsnak

politika
2014 február 01., 06:34
comments 41

A világhírű konzervatív történész egy hete írt figyelmeztető levelet a magyar kormánynak. Ebben Lukacs többek között azt írta, hogy nem szabad az oroszok felé sündörögnie Magyarországnak, mert végleges teher lehet ebből hosszú időre.

Meg még olyanokat, hogy

„Olcsóbb lesz-e az áram vagy drágább tíz év múlva, mire a beruházás (ha egyáltalán) elkészül? Drága magyarjaim, ezt nem tudhatjuk, de ha tudnánk is, ez lényegtelen. A kutya farka alá való. Egy ország lényege, sorsa, jelleme nem gazdasági részlet. Egy ország lényegét az teszi, hogy kik vagyunk, hova tartozunk.”

Lukacs levelére honlapjára feltöltött nyílt levélben válaszolt Orbán Viktor.

Orbán szerint a gondolkodásuk között feszülő esetleges különbségeket nemzedékeik politikai ösztönrednszerében fakadnak.

Azaz míg Lukacs még aggódik, hogy Magyarország képes lesz-e lehorgonyozni nyugaton, addig Orbán szerint ez már eldöntött kérdés. A rendszerváltozás, a NATO és az EU_tagság, végleg a nyugati világhoz kötött minket.

Mi itthon már abban a jövőben élünk, amelyért Te még aggódsz odaát.

- írta Orbán.

A miniszterelnök szerint ennek a jövőnek a legizgalmasabb kérdése a nyugat versenyképessége. Erre a feladatra pedig Orbán válasza úgy hangzik, hogy

Európa jövője a nyugati identitás és a keleti aktivitás.

Ami annyit jelent, mint őrizni az értékeinket, de közben "gőzerővel építeni a gazdasági kapcsolatokat a Kelettel". Orbán szerint ezt teszi Németország, Franciaország, az Egyesült Államok. És végre mi is.

Orbán kitért a belpolitikai kritikákra is, üzenve Lukacsnak:

Kérlek, ne tulajdoníts a kelleténél nagyobb súlyt a még mindig saját kommunista és muszkavezetői múltjával viaskodó baloldalnak. Mai oroszellenességük egyszerűen nevetséges, Azt képviselni, hogy a korábban kommunista Oroszországgal ne építsünk erős gazdasági kapcsolatokat, olyan, mintha valaki a német gazdasági kapcsolataink mélyítése ellen érvelne, mert azok meg nácik voltak.

Orbán szerint amúgy a mostani indulatokat és egyet nem értést a választási kampány okozza, de szerinte a választások másnapján már ismét meg lesz az egyetértés az orosz kapcsolatokat illetően.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt