Civilek tüntetnek a paksi bővítés ellen

300-400 emberrel kezdődött, később 500 főssé vált a civil szervezetek által rendezett, Ne paksolják el a jövőnket! - NEM a paksi paktumra című demonstráció Budapesten, a Nemzetgazdasági Minisztérium József nádor téri épülete előtt.

A tüntetést az Energiaklub (ami kiderítette, hogy a kormány 10 évre titkosította az előzetes kalkulációkat), a Greenpeace, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Paks Vobiscum? és a Védegylet szervezte, de ott volt az LMP több politikusa is.

A demonstrációval a szervezők azt akarták elérni, hogy az országgyűlési képviselők utasítsák el „a paksi paktumot”, vagyis a tervezett paksi atomerőmű-bővítésről szóló orosz-magyar megállapodást – írja az MTI.

A főleg fiatalokból álló tömegben sokan „Stop Paks” matricát viselnek a mellkasukon. A színpadon kifeszített molinókon ezek a feliratok olvasható:

  • Paksi paktum nem!
  • Továrisi welcome
  • Ne paksoljátok el a jövőnket
  • Csernobilt drága pénzért?
  • Orosz rulett
  • A Nap sugározzon, ne az atom!

Majtényi László, az Eötvös Károly Intézet vezetője azt mondta: a magyar miniszterelnök által a paksi atomerőmű bővítéséről kötött szerződés semmire nem kötelezi Magyarországot, mert az titokban köttetett, így ellentétben áll az ország alkotmányos jogrendjével. Szerinte „ez a negatív utópia arról szól, hogy Eurázsia mindig a szövetségesünk volt, az Európai Unió pedig mindig az ellenségünk”. Elutasította azt a vádat, hogy oroszellenesek lennének az atomerőmű bővítésének ellenzői.

Ámon Ada, az Energiaklub igazgatója azt mondta, hogy az atomerőmű bővítése nem valósul meg, mert Magyarországnak nem áll érdekében újabb orosz energiafüggőséget magára erőszakolni. Az országnak nem érdeke egy drága, soha meg nem térülő beruházással „devizahitelessé” tenni az utókort, annál is inkább, mert ez az energia a duplájába-háromszorosába kerülne a jelenleg megtermeltnek.

Lányi András író, ökopolitikus szerint a „parlamenti szavazógép” ugyan jóváhagyhatja a szerződést, de ez csak a kezdetét jelenti majd az atomerőmű-vitának. „Más, normális országokban” először vitatkoznak, és csak utána döntenek.

Bár a kormányközeli Nézőpont Intézet szerint az emberek szeretik a paksi bővítés gondolatát, tegnap az Együtt-PM aktivistái a fejlesztési minisztériumban tüntettek ellene, előállították őket, és pénzbüntetést kaptak.