Boross Péter: Valóban idegenrendészeti eljárásnak indult a kárpátaljai zsidók lemészárlása

Egyéb
2014 február 02., 20:09
comments 87

Boross Péter volt miniszterelnök (1993-94) az ATV-ben beszélt a német megszállás emlékére építendő Szabadság téri szoborról, és Szakály Sándor történész nyilatkozatáról.

Boross szerint elképesztő a túlreagálás a szoborra. A kormány nagyon helyesen emlékezetessé akarta tenni az 1944-es tragikus évfordulót. A magyar népet tragédia érte 1944-ben, az emlékmű ezt örökíti meg, minden áldozat fájdalmát, ezért is érthetetlen az ellenkezés. Azt is mondta, hogy természetellenes egy szobor ügyében ez az óriási felháborodás.

Szerinte nincs értelme "a zsigeri gyűlölködésből fakadó felháborodásnak", mert az primitívvé teszi a vitákat. A holokauszt-emlékévet politikai okokból akarják lejáratni - mondta. Szerinte alig van olyan program az emlékévben, amelybe ne kötöttek volna bele, és nem lehet véletlen, hogy ez pár héttel a választás előtt történik.

A németek előtt jobb volt itt mindenkinek

Boross azt mondta, hogy a német megszállás előtt "családokat vagonban nem vittek el Magyarországról, azt azért tényként el kéne ismerni". Nem ugyanaz volt a bánásmód a zsidókkal szemben a német megszállás előtt, mint utána, "bármennyi méltánytalan, borzalmas, elítélendő dolog is történt" - mondta. Úgy vélte, akkora a különbség, hogy aki ezt egy folyamatnak tekinti, az "elhazudja a magyar történelmet".

Arról, hogy Szakály Sándor, a Veritas Történelemkutató Intézet vezetője a Kamenyec-Podolszkba történt deportálást idegenrendészeti eljárásnak nevezte, Boross Péter azt mondta, a történész nem mondta, hogy ez nem része a holokausztnak, és nem tagadja a holokausztot.

Valóban

"Akkor valóban volt egy idegenrendészeti eljárás, aminek keretében áttettek a határon zömében zsidó személyiségeket, ami egy iszonyú, gyűlöletes tragédiába fulladt", és logikus, hogy ez része a holokausztnak - fogalmazott. Hozzátette: "de ha valaki csak az elejét mondja, az nem egyértelmű azzal, hogy tagadja a holokausztot is".

Az Antall-kormány második miniszterelnöke szerint "galád dolog" azzal vádolni Szakály Sándort, hogy tagadja a holokausztot. Ő nem tud arról, hogy a történésznek szélsőjobboldali kötődései lennének, ezt kizártnak is tartja. "Tisztességtelen vád", hogy Szakály Sándor ezen eszmékkel azonosulna.

Szakályt is neki köszönhetjük

Boross Péter, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke megjegyezte: ő javasolta Szakály Sándort a Veritas élére, és az ő történelmi szemlélete "sokkal egészségesebb, mint a különböző kurzusszemélyiségeké, akik vagy ide vagy oda elfogultan szemlélik a világot".

A volt miniszterelnök arra is kitért, hogy Rákosi Mátyás korától kezdve a magyar történelmet eltorzították, generációk nőttek fel téveszméken. A tárgyilagos vélemény mára teljesen értéktelenné vált, mert "mindenki húz valahova, a történészek is kétfelé húznak, ha nem háromfelé"

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.