A magyarok többsége ellenzi az orosz kapcsolatot

A Medián felmérése szerint a moszkvai tárgyalás után két héttel a magyarok 82 százaléka tudott a paksi atomerőmű bővítésének tervéről, orosz részvétellel.

Amegkérdezettek  51 százaléka értett egyet azzal, hogy Pakson új atomerőmű épüljön a már meglévő mellett, az orosz kapcsolattal viszont már sokkal kevésbé. Az orosz részvételt a lakosság egyharmada támogatja, abszolút többsége pedig ellenzi. Igaz, a támogatottság még így is növekedett, 2012-ben még csak 25 százalék állt az orosz kapcsolat mellé.

És kik szerették meg Oroszországot?

A kormánypárti szavazók. Másfél éve a Fidesz-támogatók 28 százaléka volt az orosz közreműködés mellett, mára ez majdnem megduplázódott, és 53 százalékra nőtt.

A Medián szerint az utóbbi másfél évben jelentősen megnőtt azok aránya, akik Paks és általában az atomenergia felhasználásának jövőjéről népszavazásra bíznák a döntést. "2012-ben még 48:46 arányban megoszlott a népszavazás híveinek és ellenzőinek aránya, ez mostanra 59:36-ra módosult, és jelenleg még a fideszeseknek is abszolút többsége támogatja a népszavazást."

A kormányközeli Nézőpont Intézet nemrég más eredményre jutott, szerintük a lakosság többsége támogatja az orosz-magyar gazdasági együttműködés erősítését.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.