A menza alaptulajdonsága, hogy pocsék

oktatás
2014 február 03., 09:10
comments 117
  • Mint megírtuk, éppen abban a törökbálinti iskolában lázadtak fel szülők a központi menza ellen, ahol Orbán Viktor tanévnyitót tartott.
  • Húsz gyerekenek egy bisztróból (ami egyébként Hajdú Péteré) rendeltek ebédet.
  • Három nap múlva elbukott a menzaforradalom, mert betiltották.
  • A polgármester most elmondja, hogy miért.

Amióta közétkeztetés van intézményeinkben, folyamatosan vannak panaszok a minőségre és a mennyiségre is. Hol több, hol kevesebb. Vannak jó és rossz időszakok - írta Turai István polgármester. Szerinte jogilag azok a panaszok kezelhetőek, melyeket az intézmények dokumentálnak, ám ilyenek ritkán vannak.

A menza alaptulajdonsága, hogy pocsék. Tudomásul kell vennünk, hogy nem házikoszt

- írja a polgármester.

A közétkeztetést a közbeszerzésen kiválasztott Sodexo Magyarország Kft. végzi évek óta. A közlemúltban kiírtak ugyan új pályázatot, de nem járt eredménnyel.

photo_camera Turai István fotó: torokbalint.hu

Turai szerint az elmúlt napokban egyre sokasodó panasz érkezett a Bálint Márton Általános és Középiskolába járó gyerekek szüleitől a menza színvonalára. A panaszok miatt azonnali intézkedéseket kért a polgármester a Sodexótól, ígéretet is kapott "a napi magas színvonalú. állagban, ízben, kinézetben gusztusos ételek szállítására". Hamarosan pedig megint új pályázatot írnak ki.

Néhány szülő azonban inkább úgy döntött, hogy maga oldja meg a problémát, és ételt rendelt a Like Bisztróból.

A polgármester szerint a kísérletnek "komoly morális és rendkívül káros nevelési következményei vannak".

Azok a gyerekek, akiknek ételfutár hozott ebédet, moslékevőknek nevezték a hagyományos menzán étkezőket

- írja Turai. Ez pedig olyan "káros pedagógiai mellékhatás", mely megkérdőjelezi a kísérlet átgondoltságát.

A polgármester szerint

"fontosabb 600 adag menzakaja minőségjavításának elérése, mint annak kikényszerítése, hogy 10-20 tehetősebb szülő különszolgáltató révén etesse gyerekét".

Szerinte nem minden gyerek "jó evő", bár aztán azt is hozzáteszi, hogy az iskolai (óvodai, főiskolai, egyetemi, mindenféle közétkeztetési) menza idő- politika- és rendszerfüggetlenül permanens pocsék, a minőségről vallott képet legfeljebb évtizedek távlata tudja megszépíteni.

"A közétkeztetés minőségét a legkülönbözőbb - jellemzően korlátozó - jogszabályi előírások mellett az érte fizetett ellenérték nagysága erőlteljesen befolyásolja. Nem a jobb minőség irányába!" - véli a polgármester, ami nagyjából úgy fordítható le, hogy ennyiért ez jár.

"A menza nem tud pizzát és kólát adni a gyermekeknek ebédre"

- érvelt még Turai.

Szerinte "a társadalmi egyenlőtlenségek kifejezésre juttatásának nem feltétlenül az iskola a színtere, s különösen nem az ebédminőség különbségeinek bemutatásával."

A cél, hogy a gyerek étkezzen délben meleg ételt. A polgármesternek konkrét elképzelései is vannak a megoldásra: három menüből lehessen választani előre.

Az új közétkeztetési pályázat mellett Törökbálinton arról is döntöttek, hogy megvizsgálják egy 2000 adagos saját konyha létrehozását.

A szaga alapján egyértelműen romlottnak tűnt

A közétkeztetés téma volt az önkormányzatban is. Egy január 23-i bizottsági ülésen Géczy Krisztián képviselő például a szülők körében végzett vizsgálatra hivatkozva azt mondta, "az ételek minősége erősen ingadozó, sajnos csak elenyésző mértékben pozitív irányban. Általában íztelenek és több ízben az volt az egybehangzó vélemény, hogy egyes összetevők mennyisége nem éri el a hatóságilag kötelező megállapított fejadagot sem". A szülők számításai szerint a kiosztott ételek fele a kukába megy. Volt olyan eset is, hogy "a kiosztásra szánt déli húsétel egy részét a konyhai személyzet visszatartotta, mivel a szaga alapján az egyértelműen romlottnak tűnt".

Egy másik képviselő, Fernengel András szerint nem egy olyan helyzet volt, amikor a konyhások nem kezdték el kiosztani az ételt, hanem lehívták a vezetőséget, hogy nézzék meg, mit küldtek leves címén. Néhány kósza, szürke darabka úszik benne, nem akarták kiosztani.

A rettenetes iskolai menza egyébként nem csak Törokbálinton probléma, és nem csak egyetlen szolgáltatóhoz kötődik. Az I. kerület is vizsgálja a szülőktől érkező panaszokat. Ott egy Julienne nevű céggel szerződtek tavaly, két évre.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.