Kellemes csalódás volt Mezőberény a New York Times-nak

A lap utazási rovatának amerikai újságírója véletlenszerűen választott úti célul egy elsőre a turistáknak érdektelennek tűnő 11 ezres magyar kisvárost, Mezőberényt, és pozitív csalódás érte.

A módszer: Bukarestből jött Budapestre vonattal, Mezőberényről szinte semmit sem tudott, és titokban tartotta, hogy újságíró.

Úgy gondolta, hogy ezek nincsenek Mezőberényben:

  • turistalátványosság
  • olyan hotel/étterem, amiről legalább egy értékelés van a Tripadvisoron
  • sok angolul beszélő helyi lakos.
Mezőberény légifotója (Forrás: Wikipedia)

A magyarokról is azt hitte, kemény dió lesznek, mert úgy gondolta, hogy zárkózottak és formálisak. De az állomáson máris egy helyi látványosságokat feltüntető, turistáknak szóló térképes táblát talált. Ígéretesnek tűnt minden, több éttermet és üzleteket is talált, bejött neki a városközpont is.

A Berény Szállóban lakott (nevetségesen olcsón, 3500 forintért vett ki szobát), és találkozott két, disznóvágásra érkezett budapesti turistával is, akik rögtön szóba álltak vele.

Mint a férfi írta, a hétvégén kiderült, hogy Mezőberény egy elbűvölő település: látta az Orlai Petrics Kulturális Központ muzeális gyűjteményét (szerinte talán még sosem járt ott külföldi). A belépődíjat el is engedték neki, és körbevezették. Egy szeszfőzdébe is belefutott „véletlenül”, ahol a pálinkafőzésről magyaráztak neki. Később a katolikus misén megismert család meg is hívta egy kóstolóra, hétfőn pedig disznóvágásra is hivatalos volt, de tovább kellett indulnia Budapestre. „Talán legközelebb, ha Mezőberénybe jövök” – írta a végén.

Én sosem jártam Mezőberényben, de árulja el valaki: tényleg ilyen király az a város, a fickó teljesen hülye, vagy valaki megvette kilóra?

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.