Kellemes csalódás volt Mezőberény a New York Times-nak

utazás
2014 február 05., 19:47
comments 47

A lap utazási rovatának amerikai újságírója véletlenszerűen választott úti célul egy elsőre a turistáknak érdektelennek tűnő 11 ezres magyar kisvárost, Mezőberényt, és pozitív csalódás érte.

A módszer: Bukarestből jött Budapestre vonattal, Mezőberényről szinte semmit sem tudott, és titokban tartotta, hogy újságíró.

Úgy gondolta, hogy ezek nincsenek Mezőberényben:

  • turistalátványosság
  • olyan hotel/étterem, amiről legalább egy értékelés van a Tripadvisoron
  • sok angolul beszélő helyi lakos.
photo_camera Mezőberény légifotója (Forrás: Wikipedia)

A magyarokról is azt hitte, kemény dió lesznek, mert úgy gondolta, hogy zárkózottak és formálisak. De az állomáson máris egy helyi látványosságokat feltüntető, turistáknak szóló térképes táblát talált. Ígéretesnek tűnt minden, több éttermet és üzleteket is talált, bejött neki a városközpont is.

A Berény Szállóban lakott (nevetségesen olcsón, 3500 forintért vett ki szobát), és találkozott két, disznóvágásra érkezett budapesti turistával is, akik rögtön szóba álltak vele.

Mint a férfi írta, a hétvégén kiderült, hogy Mezőberény egy elbűvölő település: látta az Orlai Petrics Kulturális Központ muzeális gyűjteményét (szerinte talán még sosem járt ott külföldi). A belépődíjat el is engedték neki, és körbevezették. Egy szeszfőzdébe is belefutott „véletlenül”, ahol a pálinkafőzésről magyaráztak neki. Később a katolikus misén megismert család meg is hívta egy kóstolóra, hétfőn pedig disznóvágásra is hivatalos volt, de tovább kellett indulnia Budapestre. „Talán legközelebb, ha Mezőberénybe jövök” – írta a végén.

Én sosem jártam Mezőberényben, de árulja el valaki: tényleg ilyen király az a város, a fickó teljesen hülye, vagy valaki megvette kilóra?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.