Az évszázad szóváltását hozta össze az USA és Oroszország ENSZ-nagykövete

A Pussy Riot két szabadon engedett tagja, Nagyezsda Tolokonnyikova és Marija Aljohina épp az USA-ban hakniznak, ahol találkoztak az Egyesült Államok ENSZ-nagykövetével, az emberi jogi ügyekben igen aktív Samantha Powerrel. Beszéltek erről-arról, politikai elnyomásról, alapvető emberi jogokról, illetve azok hiányáról a putyini Oroszországban. Semmi különös.

De a találkozó annyira szúrta az orosz ENSZ-nagykövet, Vitalij Csurkin szemét, hogy fogta magát, és szóvá tette az ENSZ-ben.

Ami utána történt, az már történelem.

Vitalij Csurkin (balra) és Samantha Power

Csurkin (amikor megtudta, hogy Power találkozott a Pussy Riottal): Ő (Power) is beszállt a bandába? El tudom képzelni róla, hogy meghívja őket, lépjenek fel a washingtoni nemzeti katedrálisban. Lehet, hogy még egy világturnét is el tudnának intézni nekik. A római Szent Péter-bazilikában, aztán talán Mekkában, Szaúd-Arábiában, és az egész véget érne egy gálakoncerttel Jeruzsálemben, a Siratófalnál. Nagyon csalódott lennék, ha Power nagykövet asszonynak ez nem sikerülne összehoznia.

Power válasza Csurkinnak a Twitteren: Ön is beszáll? Én nem tudok énekelni, de ha bevesz a Pussy Riot, az első koncertet Oroszországban tartjuk, a politikai foglyokért.

Hát így szórakoznak egymással a világ két nagyhatalmának ENSZ-nagykövetei.

(via Reuters)