Háromezer milliárd forinttal tartozunk az orosz maffiának

POLITIKA
2014 február 06., 20:32

Nyolcvan-száz ember gyűlt össze a belvárosban, hogy a paksi atomerőmű bővítése és az orosz részvétel ellen tüntessenek. Az esemény nem volt túlságosan szervezett, csak csütörtök délután hirdették meg a Facebookon, miután a parlament elsöprő többséggel, LMP-s vijjogás mellett, viszont Orbán Viktor nélkül megszavazta a bővítést.

photo_camera Itt még csak 50-en tüntettek a Belvárosban

A tüntetésre főleg civil aktivisták és diáktüntetők mentek el, de ott volt az LMP-s Ertsey Katalin, a PM-es Szilágyi László és Juhász Péter is az Együttből. Beszédek nem igazán voltak, a résztvevők körbeadták a megafont, és bárki elmondhatott bármit.

Volt, akit maga az atomerőmű-bővítés zavart, voltak, akiket az, hogy Oroszország adósai lettünk ("Háromezer milliárd forinttal tartozunk az orosz maffiának", mondta az egyik résztvevő), mások egyszerűen csak a kormányt szidták. A düh mellett inkább az önirónia volt jellemző, elég hamar belátta mindenki, hogy Budapestből nem ma lesz Kijev (az egyik tüntető utalt is arra, hogy nem akarja, hogy Magyarország Ukrajna sorsára jusson, akiket bármikor zsarolhatnak az oroszok).

photo_camera A Nagy Imre-szobornál

Az Alkotmány utcából a résztvevők előbb átmentek a Kossuth téri Nagy Imre-szoborhoz ("Nagy Imre nem hívná be az oroszokat!"), ahol Molnár Péter előlépett a tömegből, és jött, aminek jönnie kellett:

Innen a Lánchídhoz vonultak rendőri kíséret mellett, Anonymus-os hangulatban:

A Lánchidat végül egy időre le is zárták a tüntetés miatt, és amíg a rendőrök döntésére várakoztak, a Kámfor művésznevű Antonovics Bence előadta egyik számát:

Kámfortól megtudtuk, a szám két éves, akkor több slam-versenyen is előadta, de azóta kicsit elfordult a műfajtól.

photo_camera Mr. Burns

A tüntetők végül nem mentek át a hídon, viszont bejelentették, hogy holnap folytatják, és azután is, és minden este, amíg vissza nem vonják az orosz megállapodást.