Amerikából behurcolt invazív kártevőt minősítene hungarikummá Bencsik

"Az akác legyen hungarikum!" - adta ki a jelszót a Facebookon Bencsik András. A szovjetorosz-magyar kapcsolatok elmélyítésében is aktív békemenetelő meglátása szerint "az EU kiirtaná Európában az akácerdőket", amiket ő most így védene meg.

Van egy rossz hírem.

Illetve kettő:

  1. Az akác ellen nemcsak az EU harcol, egy hatályos magyar kormányrendelet is tiltja a telepítését.
  2. Az akác annyira nem magyar, hogy egyenesen amerikai. A 18. századig nem is élt nálunk.

"Az észak-amerikai eredetű fehér akác napjainkra Magyarország legveszélyesebb invazív fafajává vált" - írja az akácról (a köznyelvben a fehér akácot nevezzük így) a Botanikai Közlemények 97. számában megjelent tanulmányában (.pdf) Cseresnyés Imre, az MTA Talajtani és Agrokémiai Kutatóintézetének kutatója.

Az akácot 1710-ben hozták be Magyarországra, elsősorban azért, hogy megfogják az Alföld homokos talaját. Gyors szaporodása és növekedése, illetve sokoldalú felhasználhatósága - remek mézelő, erős építőanyag, viszonylag jó tüzifa - miatt igen népszerű lett. Annyira, hogy mára az ország erdőterületének negyede akác, 400 ezer hektáron terem, ami több, mint Európa összes többi akácosa együttvéve.

Az akác több okból is veszélyes. Egyrészt a már említett gyors szaporodása és növekedése miatt: olyan területeken is gyorsan elterjed, ahol eredetileg nem akarták termeszteni. Magja nagy területen szóródik, és rendkívül túlélő. Vagyis, hiába irtanak ki egy akácost, a földben még évekig elélnek a magvai, melyek csírázásukkal akadályozzák a lassabban növő újratelepített fajok növekedését és szaporodását. Ez egyben azt is jelenti, hogy az akác

szinte kiirthatatlan.

Az akác egyik sajátossága, hogy rengeteg nitrogént termel. Ha már járt akácosban, megfigyelhette, hogy pár rendkívül szívós gazon kívül más növény nem terem meg a környezetében. Vagyis az akác terjedésével párhuzamosan pusztítja az őshonos növényvilágot, ennek következményeként pedig az őshonos állatvilágot is.

Épp ezért döntött úgy 2008. december 30-án a kormány, hogy tiltólistára teszi a fehér akácot. A 346/2008 (XII. 30.) számú rendelet 2. § (3) pontja határozottan tiltja a fás szárú növények pótlását az 1 mellékletben felsorolt fajok egyedeivel.

Hogy mik ezek a fajok? Ezek az

Inváziós fajú fás szárú növények

ezek között is elsőként említve

a fehér akác.

Borítókép: Giulia van Pelt / Flickr.

Nélkületek nincs 444

Csak a 444 és a sajtószabadság ügye mellett elkötelezett olvasók támogatása teszi lehetővé, hogy alaposan tudjunk foglalkozni a legfontosabb témákkal.