Gyurcsány Orbán zsebében kotorász

Gyurcsány Ferenc vasárnap tette közzé négypontos írását, amiben azt firtatja, hogyan és mennyire gazdagodhatott meg a miniszterelnök, Orbán Viktor.

Orbán vagyoni helyzete átláthatatlan. Most szólunk, ha egyszer lehetőségünk lesz rá, feltárjuk a Keresztapa meggazdagodásának teljes történetét és nyilvánosságra hozzuk, hogy miként lett a szegény egyetemistából az ország egyik leggazdagabb embere. Addig álljon itt egy rövid előzetes:

- írja, majd következik a négy pont, amit lerövidítve közlünk.

1.) Villa és földek

Orbán Viktor vagyona csak igen kis részben fogható meg a közvetlen tulajdonában álló vagyontárgyak révén.

Itt két dologra utal.

Egyrészt arra, hogy Orbán egészen 2013-ig nem tüntette fel, hogy az a társasház, amiben lakik, valójában már villának számít (bár nem tudom, ennek a jogi státuszon túl van-e jelentősége), és nem társasháznak (ez egy jogi terminus): A XII. kerületi svábhegyi villa ugyanis 232 nm és nem 82+101 nm, aminek sokáig vallotta. Ezen kívül még 2 ingatlanról szokott vallani.

Másrészt: az igazi ingatlanvagyon a feleség, Lévai Anikó kezén van, akinek viszont nem kell a nyilvánosság előtt beszámolnia csak az Országgyűlés mentelmi és összeférhetetlenségi bizottsága előtt.

Ilyen utoljára 2010-ben volt, akkor Lévai Anikó tulajdonában volt:

38 ingatlanból 14 Szolnokon, egy pedig Parádon található (ezekhez öröklés útján jutott). 18 fekszik Felcsút, 2 a szomszédos Bicske határában, jórészt termőföldek: szántók, rétek, legelők. Ez mindösszesen 105, 5 hektár.

Gyurcsány itt hivatkozik Ferenczi Krisztina újságíró kutatására, aki nem találta nyomát annak, hogy a földek után járó támogatást a földek megművelői - ahogy azt Lévai állítja - és nem az Orbán-házaspár kapja kézhez.

2.) Tokaji szőlők

Gyurcsány ezért inkább cégadatokra hivatkozva egy másik megközelítést ajánl összehasonlítva az első kormányzás első és utolsó éveit.

Az ingatlangyarapodáson túl Orbán Győző, a miniszterelnök apjának cégeit veszi elő, és megállapítja, hogy míg Dolomit Kft. bevétele meghétszereződött, addig a Gánt-Kő kft-é megtízszereződött. Itt utal az ÉS-ben annak idején megjelent tokaji szőlőbirtokmutyira.

3.) Felcsúti stadion és tsai

Ez a rész eléggé zavaros, túl sok újdonságot nem állít. A Puskás Akadémia évi 2-3 milliárdot kap szemben a többi futballintézménnyel és, a stadion költsége 3,8 milliárd, évi 15-20 milliárd forint megy el adóeltérítésből a focira.

A tulajdoni viszonyok átláthatatlanok

Felcsúton.

4.) Strómanok

Megnevez három személyt, akik Orbán körül strómankodnak:

Mészáros Lőrinc, a Flier-család és Garancsi István.

Mészáros Lőrinc a felcsúti polgármester, aki rengeteg földet nyert a földpályázatokon, tíz trafikjogot pedig 2007-ben még veszteséges autószerelő cége volt. A Flier-család ugyanúgy helyi, felcsúti erő számos hektár nyert földdel. Gyurcsány így összegez:

Az Orbánnal szoros kapcsolatban álló két család (a Mészáros és a Flier) nyerte el az országban kiosztott földterület 8,8 százalékát, aranykoronában a 11,6 százalékát!

Garancsi István, a Videoton FC elnöke is régi családi jóbarát, egyik lakásában pecózott pl. Orbán Gáspár. Az ő tulajdonában van az  Duna Takarék, amely sok száz millió forinttal támogatta Orbán alapítványát és az egyedüliként mentesült a takarékpénztárakat érintő államosítás alól.

Garancsi továbbá az egyik tulajdonosa az Index szerint a gázüzleten 55 milliárdot kaszáló offshore-cégnek.

Aki elhiszi, hogy mindez véletlen egybeesés, az ....

Zárja sorait Gyurcsány Ferenc, mi pedig magukra hagyjuk önöket most gondolataikkal.

Népszerű
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.