Győzött a józan ész: az e-cigaretta nem gyógyszer

gazdaság
2014 február 11., 06:16
comments 129
photo_camera Fotó: Spencer Platt / Getty Images
  • Szócska Miklós 2012. szeptember 19-én írt egy levelet a NAV elnökhelyettesének, hogy illegális az e-cigaretta.
  • A NAV erre razziázni kezdett, és gyakorlatilag felszámolta a legális e-cigaretta-kereskedelmet.
  • Mindezt az az Országos Gyógyszerészeti Intézet, az OGYI véleménye alapján, merthogy törvény nem tiltja az e-cigaretta forgalmazását.
  • És most már egy bírósági ítélet is kimondja, hogy a nikotin nem gyógyszer.
  • Hogy ettől mi változott? Semmi.

Magyarország az a hely, ahol egy államtitkár magánvéleménye alapján az adóhatóság felszámolhat egy teljes iparágat. Már tavaly nyáron sejtettük, hogy ez a helyzet, de most már egy bírósági ítélet is megállapította ezt.

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár 2012. szeptember 19-én írt levelet Arnold Mihálynak, a NAV vámszakmai elnökhelyettesének. A levelében azt feltételezte, hogy Magyarországon "illegálisan forgalmaznak" elektronikus cigarettát, mert az nikotintartalma miatt gyógyszernek minősül.

A NAV pedig cselekedett, Szócska iránymutatásai alapján razziákat tartott, árut foglalt le, büntetőeljárásokat indított. Aztán letagadta, hogy büntetőeljárásokat indított, de ezt most csak hangulati aláfestésként említem, annyira szorosan nem kapcsolódik a témához.

Annál inkább a témába vág a Budapest II. és III. Kerületi Bíróság 14.Szk.142/2013/43 számú ítélete.

Ebből ugyanis két dolog is kiderül.

  • A NAV gyógyszerrendészeti szabálysértés elkövetésének gyanújával indított eljárást elektromos cigarettákkal kereskedők ellen.
  • A bíróság szerint megalapozatlanul.

A fő kérdés, hogy a nikotintartalmú patron, amit a cigarettákhoz árulnak, gyógyszer-e. Az OGYI szerint igen. A bíróság szerint viszont nem.

Kiindulásként nézzük meg, hogyan definiálja a gyógyszert a törvény. A 2005. évi XCV. törvény meghatározása szerint

gyógyszer: bármely anyag, vagy azok keveréke, amelyet emberi betegségek megelőzésére vagy kezelésére alkalmazható termékként jelenítenek meg, vagy azok az anyagok vagy keverékei, amelyek farmakológiai, immunológiai vagy metabolikus hatások kiváltása révén az ember valamely élettani funkciójának helyreállítása, javítása vagy módosítása, illetve az orvosi diagnózis felállítása érdekében az emberi szervezetben vagy emberi szervezeten alkalmazhatók.

Vagyis a definíció két gyógyszerfogalmat különböztet meg, amiből az első garantáltan nem vonatkozhat a nikotinra – aligha állíthatja bárki, hogy a nikotin bármilyen betegséget kezel vagy megelőz.

A hatóságok nem is erre, hanem a második, ún. funkcionális gyógyszerdefinícióra hivatkoztak. A bíróság szerint hibásan.

Egyrészt azért, mert az Európai Bíróság egy vonatkozó döntése szerint az számít funkcionálisan gyógyszernek, aminek a farmakológiai tulajdonságait tudományosan megállapították; ami alkalmas az élettani funkciók helyreállítására, javítására vagy jelentős módosítására; illetve aminek célja a tényleges orvosi diagnózis megállapítása, éllettani funkció helyreállítása, javítása vagy módosítása.

Namost a nikotin köztudottan hatást gyakorol az emberi szervezetre, de aligha állít helyre vagy javít életfunkciókat. Módosítani módosíthat, de hogy mit veszünk módosításnak, az már értelmezés kérdése. A perben egy görög szakértő véleményét is kikérték, ő azzal példálózott, hogy a víz is módosítja az ember élettani funkcióit, ahogy a sóbevitel, a kávéfogyasztás, vagy akár az evés és a testmozgás is. Mégsem gondolja senki, hogy a táplálkozás gyógyszer lenne.

Magyarán gyógyszer az, ami gyógyít.

A bíró az alkotmányra is hivatkozott, aminek a 28. cikke szerint

Az Alaptörvény és a jogszabályok értelmezésekor azt kell feltételezni, hogy a józan észnek és a közjónak megfelelő, erkölcsös és gazdaságos célt szolgálnak.

Vagyis a kérdés az, hogy mi felel meg inkább a közjónak és a józan észnek: ha kiterjesztőn értelmezzük a gyógyszer-definíciót, és olyan termékeket is gyógyszernek nevezünk, amit józan paraszti ésszel soha, semmilyen körülmények között nem neveznénk annak, vagy ha hagyjuk békiben az e-cigarettával kereskedőket, és főleg a fogyasztókat. A bíróság a józan ész pártjára állt.

És hogy mire mennek ezzel kereskedők és az e-cigarettát használók? Forrásaink szerint egyelőre az égvilágon semmire. Legalábbis a NAV az ítélet ellenére folytja a razziáit, amiket továbbra is arra alapoz, hogy a nikotin gyógyszer.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.