Párt keres? Itt a pártkereső!

Tbg
politika
2014 február 11., 15:17
comments 97

Minden választás előtt ki szoktak jönni ezek a politikai beállítottságot felmérő alkalmazások, nincs is ebben semmi különös.

A kampányra való tekintettel a Nézőpont Intézet is elkészítette most a magáét Pártkereső néven, amivel sikerült a műfajban valami egészen rendhagyót alkotni.

Az ilyen felmérések általában világnézeti, általánosabb politikai beállítottságra vonatkozó kérdésekre adott válaszok alapján elhelyezik a választókat egy politikai térképen, ahol a user lemérheti, melyik párthoz áll közelebb, távolabb.

A rezsicsökkentés időzítése

A Pártkereső azonban egészen másról szól. Itt konkrét, a politikai pártok által hangoztatott ügyekkel lehet egyet- vagy egyet nem érteni, hogy aztán a gép végül betereljen egy konkrét párt politikai karámjába.

A legtöbb kérdésről ráadásul csak úgy tűnik, mintha valamit kérdezne, valójában nincs rá értelmes válasz (Pl.: Nem a rezsicsökkentést lehet helyeselni, vagy rosszalni, hanem annak "időzítését és mértékét").

Tehát nem az a kérdés, hogy mit gondol az ember a rendőrség szerepéről, felhatalmazásáról, működési formájáról, hanem az, hogy egyetértünk-e azzal, legyen-e csendőrség vagy sem. Vagyis jobbikos vagy-e vagy sem.

Vagy:

Mindent egybevetve, a Nemzeti Dohányboltok rendszerének kialakítása inkább jó döntés volt.

Vagy:

A 2013-tól több lépésben bevezetett rezsicsökkentés időzítését, és mértékét tekintve is jó döntés volt.

Vagy:

Mindent egybevetve, a paksi atomerőmű bővítéséről szóló megállapodás jelenlegi formájában inkább jó döntés volt.

Vagy:

A 2006. október 23-i utcai események kapcsán felelősség terheli az akkori rendőri vezetőket.

Én szépen kitöltöttem például, és kijött, hogy gyurcsányista vagyok. A Demokratikus Koalíció kötelékébe találtam magam, DE ÚGY, hogy az utolsó helyen három párt végzett 44,44%-os eredménnyel: a Fidesz, a Jobbik és az MSZP.

photo_camera Tamás Bence Gáspár szégyenletes eredményei (Forrás: Tamás Bence Gáspár szíves közlése)

Majd még megírom, hogy melyik pártra fogok szavazni és miért, de egyelőre legyen elég annyi, hiába voltam őszinte, ą gép nem találta el, hogy melyik pártot keresem.

Végül a szerkesztőségben verseny indult, hogy lehet Fodor Gábor egyszemélyes kamupártját, a Liberálisokat kihozni győztesnek. Nem egyszerű, de meg lehet csinálni, a válaszok súlyozásnál kell odafigyelni (2. oldal).

Persze az is lehet, hogy a fideszes beállítottságú Nézőpont Intézet a Fidesz agendájával egyet nem értőket egyszerűen Gyurcsánnyal akarja ijesztegetni. Ebben lehet valami, ez a taktika eléggé bejött a kormányoldalnak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.