A Heti Válasz szerint Zuschlag János már pártszervezésben utazik

Egyéb
2014 február 13., 11:22
comments 5

A kőszegi Táncsics Péter nagyon el akar indulni a választásokon. És ezt nem is bízza a véletlenre.

A Heti Válasz túrta ki, hogy a budapesti Új Dimenzió Pártot (ÚDP), a zalaegerszegi Új Magyarország Pártot (ÚMP) és a Mindenki Pártját is Táncsics kőszegi ingatlanában hozták létre, vagy onnan működtetik azokat.

Az biztos, hogy idén nem rossz üzlet elindulni a választásokon. Ha mind a 106 egyéni körzetben indítot jelöltet egy párt, akkor majdnem hatszázmilliót kap a kampányra, plusz jelöltenként még egymilliót. Ha kettőt, akkor mindez duplán érvényes.

Az Új Dimenzió Párt és az Új Magyarország Párt választási regisztrációját múlt héten jóvá is hagyta a Nemzeti Választási Bizottság (a harmadik, a Mindenki Pártja még bejegyezés alatt van).

A szervezetek alapszabálya erősen hasonlít egymásra. Az Új Dimenzió Párt elnöke Táncsicsné Maroskövi Annamária, az Új Magyarország Párt alapító elnökségi tagja Táncsics Péter - írja a lap. Az ÚDP honlapján a vezetőkről semmi sem derül ki.

Táncsicsről egyébként több dolgot is érdemes tudni, és ezek közül a legkevésbé érdekes, hogy ő a Magyar Snapszer Szövetség elnöke, bár a kártyás, focis, vállalkozói baráti kör megjelenik a pártok környékén is. A lap szerint az ÚDP vezetője például az a Kovács Szabolcs, aki annak idéjén a kőszegszerdahelyi MSZP vezetőjeként működött együtt Táncsiccsal. Kovácsot egyébként felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Szombathelyi Törvényszék a kőszegi posztógyár lebontása miatt, egy másik ügyben pedig öt évre eltiltották attól, hogy gazdasági társaság vezetője legyen.

És bedobta a Zuschlag-szálat is a gyanús pártalapításba a Heti Válasz. Egy korábbi nyomozás szerint Táncsics volt, aki Zuschlag Jánossal és másokkal 2002-2003-ban felduzzasztotta az MSZP és a Fiatal Baloldal vas megyei szervezeteit. Ebből elég nagy botrány volt, a vasi sejteket a párt feloszlatta, de Táncsics annyira nem égethette meg magát az ügyben, mivel 2006-ben már ő volt az MSZP polgármester-jelöltje Kőszegen. (De nem nyert.)

Az még talán nem elég erős érv, hogy Zuschlag a Facebookon elsők között vette fel kedvencei közé az ÚMP-t. De a Heti Válasz azt állítja, hogy bár a börtönből nemrég szabadult Zuschlag formálisan nem lehet jelen a két párt testületeiben, de több tanújuk is van rá, hogy háttérszervezőként segíti a csapatot. Ezt egyebek között azzal ellenőrizték, hogy felhívták Zuschlagot, és elkérték Táncsics elérhetőségét, amit meg is kaptak tőle. (Azért még ez sem bizonyít döntően semmit.)

Táncsics azt mondta a lapnak, hogy azért kellett több pártot alapítaniuk, hogy ha az ország egyik bírósága ellehetleníti az indulásukat, legyen a talonban egy másik erő, amit fel tudnak építeni. Meg azt is nyilatkozta, hogy már szétvált a két párt útja: bár Kovács Szabolcs valóban a gyerekkori barátja, ma már külön pályán fociznak. Ennek egyébként a hét elején még nem volt nyoma a bírósági nyilvántartásban. A választáson pedig mindkettő elindulhat.

 

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.