Nem lesz népszavazás Paksról

A Nemzeti Választási Biztosság elutasította Jávor Benedek és Szigetvári Viktor népszavazási kérdését. Jávorék azt a kérdést szavaztatták volna meg a magyarokkal, hogy "Egyetért-e Ön azzal, hogy az államadósságot növelő hitelből ne épüljenek új atomerőművi blokkok Magyarországon?" Az NVB hétfői ülésén hozott döntésében az aláírásgyűjtő ív hitelesítését az alaptörvényre hivatkozva tagadta meg, aminek rendelkezése szerint nem lehet országos népszavazást tartani nemzetközi szerződésbe foglalt kötelezettségről.

Patyi András elnök előterjesztését a testület tagjai hozzászólás nélkül, egyhangúlag fogadták el. Ez volt az első eset, hogy az NVB az új népszavazási törvény alapján döntött.

A kérdést Szigetvári Viktor és Jávor Benedek először január 24-én nyújtotta be az NVB-hez. Akkor a kérdést Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke utasította el, mert a szervezők a kérdést támogató aláírásokat az előtt gyűjtötték össze, hogy az adatvédelmi nyilvántartásba vételüket elbírálták volna. Emellett a szervezők által benyújtott, az aláírásgyűjtő ív mellékleteként, külön dokumentumként megszerkesztett táblázatban leadott támogató aláírások nem feleltek meg a formai követelményeknek.

Jávor Benedek és Szigetvári Viktor január 31-én ismételten, változtatás nélkül nyújtotta be népszavazási kérdését.     Áder János köztársasági elnök február 10-én írta alá a paksi atomerőmű bővítéséről szóló törvényt.(MTI)